bugün n sesini verdim,aslynda i sesini tam istedi?im gibi kavrayamamy?lardy ama olsun synyfyn %70 i iyiydi zaten sesli harf oldu?u için zamanla kavrarlar. n sesini yazarken(küçük n)r ye ve m ye benzetenler oldu.galiba buseslere gelince biraz zorlaca?ym.bu arada ö?ren?imiz seslerle ilgili dikte yaptyrdym 39 mevcudum var 9 ki?i yapamady bunlardan 4 tanesi zaten hiç yazamyyor.kolay gelsin.
arkada?lar bu arada matematik nasyl gidiyor ben ?uan onluk ve birlikleri ö?retiyorum.ama kavaramakta zorlanyyorlar daha do?rusu anlayan oldu?unu sanmyyorum.görsellerle yapynca anlyyorlar ancak rakamlardaki onluk ve birlikleri sorunca bilemiyorlar sizler neler yaptynyz,farkly etkinlikleri olanlar varmy
arkada?lar bu arada matematik nasyl gidiyor ben ?uan onluk ve birlikleri ö?retiyorum.ama kavaramakta zorlanyyorlar daha do?rusu anlayan oldu?unu sanmyyorum.görsellerle yapynca anlyyorlar ancak rakamlardaki onluk ve birlikleri sorunca bilemiyorlar sizler neler yaptynyz,farkly etkinlikleri olanlar varmy
Te?ke uzamsal ili?kilerden ba?lasaydynyz. Zaten bildikleri konulardy sykylmazlardy. Rakamlary bu arada bile kavratyrdynyz. 10 luk saymayy ö?rendilerse 10 luk kavramyny rahatlykla anlarlar. Parmaklary bolca kullanyn. Mesela 30 diyin içinde kaç tane on var diye bakalym diyin. 10 ar sayyn her saymadan iki eliniz (1o parma?y) gösterip kapatarak 10 - 20 -30 diye sayyn ellerinizi kaç defa açty?yny söyleyin 3 defa ederler o zaman 30 un içinde. Sonra 1e dersiniz: içinde 1 tane oldu?unu söylerler. di?er ikinin de birlik oldu?u söyleler.. Okulda 1-5 matemetik setiniz varsa onda onluk bloklar olacak çok faydasyny görürsünüz.
Bu arada geçen yyl kar?yla?my?tym Dikkat edin 12 içinde kaç birlik var diye sorarsanyz çoçuklara ve cevap olarak 12 derseniz bir çuval incir berbat olur kafalar kary?yr. Onluk olarak sorup geri kaç birlik kaldy?yny sormalyyyz diye dü?ünüyorum:)
---
http://www.hmofluogluio.k12.tr -okulum
www.erkanerbas.com - kişisel sayfam
erkan hocam te?ekkürler aslynda bu çaly?malary yaptym belki biraz daha zamana ihtiyacym var,ben her konuyu oyunla?tyryyorum synyfym biraz kalabalyk galiba tek sorun ilgilerini çekememek bundan önce üst üste 3 yyl 5.synyf okuttum ve hala 5.synyf ö?retmeni gibi davranyp synavlara hazyrlyyor gibiyim aceleye gerek yok sanyrym.ilginize te?ekkürler Allah yardymcynyz olsun
Bugün 'o' sesini verdim..Kavramalary ve yazmalary kolay oldu..Açykcasy 'n ' sesinde zorlanmy?tyk, bugün moralim düzeldi..ol, ot,on hecelerini okuduk yazdyk..Hiç zorlanmadylar.Yaryn açyk hecelerle u?ra?acaz..
Matematikten onar ritmik saymadayyz..onluk kavramyny da hissettirerek çaly?yyoruz.On ö?renci tahtaya çykardym.Önce birinci ö?renciyi bir adym öne aldym,iki elini kaldyryp parmaklaryny saydyrdym,on parmak.10 yazyly ka?ydy eline vardim.2. ö?renciyi yanyna getirdim oda parmaklaryny gösterdi,çocuklar ikisinin parmaklary kaç oldu dedim 20 dediler.20 de kaç tane 10 var deyince 2 dediler.20 sayysyny gösterirken ba?ynda 2 var yani 2 tane 10 demek oldu?unu vurguladym.Bu ?ekilde 100 e kadar devam ettik.Sora her ö?renci kartyny kaldyrdy ve onar onar saydyk...Yararly bi çaly?ma oldu..
Ben de o sesindeyim,aslynda r sesi için hazyrlar ama pazartesi geçmek istiyorum.Geçen sene birinci synyf okutan arkada?laryma soruyorum,hesaplaryma göre 1. dönemin sonunda harflerin bitmesi için, her hafta 2 ses vermem gerekiyor,acaba çocuklar manty?y kavrayynca sesleri algylamalary daha çabuk mu olacak?
mutluyum mutlusun mutluyuz :):):):) 2 gündür synyfymda büyük bir de?i?iklik var her?ey t sesini vermemle ba?lady bir?eyler yava? yava? yerine oturuyor artyk eskiden 2 günde tek ?ey verebilirken ?imdi 1 günde 3 ?ey verebildi?im oluyor dün at,ata,A,Ata ; bugünde et ve ete yi verdim defterlerini de çok güzel kullanyyorlar kurdu?umuz cümleleri de yazyoruz moralli girdim haftasonuna önümüzdeki hafta da bol bol dikte çaly?masy ile peki?tiircem Yani burdan ilk kez 1. synyflary okutuyor olmama ra?men KAYAAYPER örtmenim gün geçtikçe gerçekten de bir?eylerin yerine oturdu?unu ve hyzlandy?ymyz gözlemledim zaman geçtikçe daha iyi olacaktyr eminim herkese iyi tatiller :):):):)
arkada?lar ben t sesini verdim bitti.dikte çaly?masy yaptyryyorum.ben istiyorumki bütün çocuklar yazsyn ve okusun ama malesef birde harfleri birle?tirmede sorun ya?ayanlar var onlar için ne yapmalyyym
ben 2 kasym tarihinde O sesine ba?ladym pazartesi devam edece?im. 45 ö?renci ile istiyorum ki tamamyna yakyny sesleri kavrayarak geçsin... Onun için biraz a?yrdan alyyorum. bu arada matematik ten bazy ö?retmenlerim onluklary kavratmakta zorlandy?yny belirtiyor bende ayny sykyntydayym. herkese iyi çaly?malar diliyorum.
ben 2 kasym tarihinde O sesine ba?ladym pazartesi devam edece?im. 45 ö?renci ile istiyorum ki tamamyna yakyny sesleri kavrayarak geçsin... Onun için biraz a?yrdan alyyorum. bu arada matematik ten bazy ö?retmenlerim onluklary kavratmakta zorlandy?yny belirtiyor bende ayny sykyntydayym. herkese iyi çaly?malar diliyorum.
mrb. arkada?lar.ben de yaryni sesine geçece?im.sizden bi ricam olacak sadece türkçe dersini de?ilde matematik ve hayat bilgisinden de nerede oldu?unuzu yazarsanyz sevinirim.bu arada kasym ayynda verece?imiz ara karnenin 2.5 sayfalyk bi örne?ini buldum.bana biraz fazla geldi.acaba yanly? my b diye merak ediyorum .bu konuda bilgilerinizi payla?yrsanyz sevinirim.herkese kolay gelsin.
Arkada?ym Da?ytylacak karne Ylkö?retim Kurumlar yönetmeli?inin ek-15 inci maddesinde mevcut.. Belge boyutu düzenlenmedi?inden iki sayfa olarak gözüküyor normalde bir sayfaya rahat sy?yyor.
!.DİKKAT.! Linki görebilmek için GİRİŞ Yapın yada ÜYE OLUNUZ.Lütfen
arkada?ymyz karne için güzel bir excell çaly?masy yapmy?.Mutlak suretle kullanmanyzy öneririm.Çok kullany?ly Forumlary dolduruyorsunuz kolayca çyktysyny alyyorsunuz.. arkada?ym verdi?i link:
Orjinalini yazan: hamdikucukgul
Bu son versiyon ba?kada hiç bir ?ey yapylamaz zaten Güle güle kullanyn
Kasym ve Nisan ayynda 1,2,3.synyf ö?retmenlerinin dolduraca?y form tüm synyf.
Cuma günü N sesini vermi?tim onun tekraryny yaptyk. Soldan açyk hecelerde problem yok. Bazy ö?renciler sa?dan açyk heceleri (na) de an diye okuyor. Uyarynca düzeltiyor.. Ders sonunda yaptyklarymy çaly?ma ka?ydy olarak hazyrladym ö?rencilere da?yttym. Evde okuyup bakmadan yazmalaryny istedim.Her gün birinci derste kitap okuma çaly?masy yapyyorum. Böylece hepsine okutmu? oluyorum..
Matematikte Toplama-Çykarma kavramlaryny ö?rettim.?imdi Bir çokluk içinde belirlenen sayy kadar nesneyi ayyrma çaly?masy yapyyoruz..
Hayat Bilgisinde Sözümü kesme konusu i?ledik. Planlamalara göre biraz geriyiz.
Çaly?ma ka?ydy 2 adet: e-l-a-t ve N sesleri : !.DİKKAT.! Linki görebilmek için GİRİŞ Yapın yada ÜYE OLUNUZ.Lütfen
10 Kasym geliyor Ö?rencilerin ezberlemesi için bir adet ?iir vermi?tim. !.DİKKAT.! Linki görebilmek için GİRİŞ Yapın yada ÜYE OLUNUZ.Lütfen
---
Hayat Bilgisinde "Hangisi Do?ru" konusunu i?ledik. Türkçe de "r"sesi ile çaly?tyk..:Matematikte 11'i onluk-birlik kavramy ile verdim.Bununla birlikte toplamayy da kavryyorlar. Ö?leden sonra da a?y olduk. Çok a?ladylar..
selam arkada?lar..Bugün,ö?rendi?imiz sesleri peki?tirici çaly?malar yaptyk.Güzeldi,çocuklardan ço?u olayy kavramy? gibi.Sesleri katmayy ve okumayy ba?aryyorlar.Ama bazy sesleri tanymayan çocuklar da var..Onlar bikaç tane,synyfyn geneline göre ses veriyorum.Yaryn r sesine geçmeyi planlyyorum.Sessiz harfler daha zor tabi.Bide bu sesi n ile kary?tyracaklar diye dü?ünmekteyim..Bekleyelim ve görelim:))) Herkese kolaylyk diliyorum..
erkanerba? hocam te?ekür ederim formu aldym.ben bugün i sesine geçtim matematikte hala sayylardayym hayat bilgisinde de kütüphanecilik kulübüve görevlerine de?indik .herkese kolay gelsinn.
bugün a?y oldu?umuz için yeni ses veremedim ama benim cesur minilerim hiç a?lamadylar 2 a?y olmalaryna ra?men gurur duydum hepsiylen...Matematikte sayylardayym malesef ilerleyemiyorum,hayatbilgisinden de sözümü kesme konusunu bitirdik bugünde bol bol cümle kurup okuma çaly?masy yaptyrdym :)
selam arkada?lar..Bugün,ö?rendi?imiz sesleri peki?tirici çaly?malar yaptyk.Güzeldi,çocuklardan ço?u olayy kavramy? gibi.Sesleri katmayy ve okumayy ba?aryyorlar.Ama bazy sesleri tanymayan çocuklar da var..Onlar bikaç tane,synyfyn geneline göre ses veriyorum.Yaryn r sesine geçmeyi planlyyorum.Sessiz harfler daha zor tabi.Bide bu sesi n ile kary?tyracaklar diye dü?ünmekteyim..Bekleyelim ve görelim:))) Herkese kolaylyk diliyorum..
ö?retmenim,ben bu gün r sesini verdim,kary?tyran olmady,tabi durumu çok kötü olanlar hariç.hatta açyk heceleri bile hemen okuyabildiler.Bu gün iyiydi yani.Ben matematikte 9 rakamyny verdim en son.
arkada?lar bir ses içinkaçgün ayyryyorsunuz.sadece diktede harfi mi yoksa olu?tyurdu?unuz harfle ilgili kelimeleride bakmadan yazdyklary zamanmy di?erharfe geçiyorsunuz.
berke arkada?ym ben dikteyi hergün yapyyorum yeni sese geçmeden önce herkese tek tek metinleri okutuyorum synyfyn %80 okuyor ve dedi?imi yazyyorsa geçiyorum ?una dikkat edin bazy ö?renciler görerek ezberliyor bunun için dersin son 15 dakikasyny dikteye ayyryn derim ve veli toplantylaryny syk yapyn velileri syk uyardy?ynyzda daha çok ilgileniyorlar bununda çok faydasy oluyor
Persembe gunu veli toplantisi yapmayy dü?ünüyorum. Velilere ba?yryp ça?yracam. Son gunlerde çocuklarla ilgilenmemeye ba?ladylar. hafta sonlarynyda sayarsak 5 gundür "n" sesindeyim. ve istedi?im düzeye ula?madylar. Ama yine yaryn "o" sesine geçmeyi dü?ünüyorum. Ba?arylar...
"Oku ilmini eyleme ?ek,
On cahilden iyidir bir e?ek."
Bugün r sesini verdim..Dü?ündü?üm gibi olmady:)) n sesi ile kary?tyrmadylar.Hatta n sesine benziyor ö?retmenim dediler ama farkly yerlerini gösterdiler.
Bugün a?y da olmalaryna ra?men iyiydiler.Bir ö?renci hariç hiç biri a?y da zorluk çykarmady.Sanyrym bir gün önce a?y ile ilgili bir anymy anlatmam i?e yarady:)) Önce ben a?y olmak istiyorum diyen oldu,çok ho? bi gündü:))Onlary çok seviyorum :)))
Bugün "m" sesine ba?ladyk. Hiç zorlanmadylar.Matematikten 12 yi onluk-birlik kavramy ile ve toplama gibi verdim. Hayat Bilgisi "Yyi ki Do?dun" konusunu i?ledik.
arkada?lar ben de bugün m sesini verdim m sesini di?er essiz harflere nazaran daha iyi kavradylar.ya onlara kolay geldi ya da artyk yava? yava? i?in syrryny çözmeye ba?ladylar..
berke hocam synyfymda iki yayyn evinden temin etti?im metin tablolarym var çok i?ime yaryyor.birde synyfymda bilgisayar var oradan slytlar yardymy ile okuyorlar.kolay gelsin
bugun, zaman tekrarlarla gecti. yaryn "r" sesini vermeyi dusunuyorum. Gec mi kalyyorum acaba? amacym ilk dönem bitimine 1 ya da 2 hafta kala sesleri bitirmek. böylece çocuklar yaryyyl tatilinde hikaye kitaplary okuyabilmeli diye dü?ünüyorum...
Düzenleyen tebesir65 - 08-Kasim-2007 Saat 18:15
"Oku ilmini eyleme ?ek,
ben bugün o sesini verdim ancak a?y yüzündan çaly?malar yarym kaldy.biraz geri kaldym ama artyk hyzlanacagym.arkada?lar nasyl bu kadar hyly olabiliyorsunuz di?er derslerimi kullanyyorsunuz,yoksa ö?rencileriniz çabuk mu ö?reniyor i?in syrry ne? ben çogu zaman yeni sesi verirken bile bir öncekini tam ö?rendikleri konusunda endi?eliyim zamanla heceler oturur diyorlar ama bilemiyorum
Bügün ö?renciler a?y oldu.Biri kaçyyordu kapyda yakaladym.Çok a?lady. A?y olduktan sonra güldü. Ö?rencilerden iki ki?i sol elle yazyyordu. Birine dedim kyzym sen sol elle yazyyorsun di?er koluna i?ne vurul. Tuttu yok ö?retmenim ben sa? kolumla yazyyorum dedi. Yapma kyzym sen solla yazyyorsun dedim. Y? inada bindi. sonra tuttum eline kalem verdim sa? eline aldy yazar giibi tuttu.Yanly? hatylady?ymy dü?ünüp i?neyi sol koluna vurdurduk. Y?nenden sonraki derste yazy çaly?masy yaptyk. Ö?renci almasyn my sol eline kalemi... Kyzdym ama ne fayda...
Bugün o sesini verdim sorun yok gibi ö?rencilerin yazylary benimkinden güzel. O sesli olmasyndan dolayy kolay kavradylar.
Yarynda aly?tyrmalar yapyp pazartesi ö?leden sonraki derslerde R sesine ba?layaca?ym in?allah. Ö?rencilerin bazylary Bu benim adym da var diyor zaten. --- Ö?rencinin biri bana Ö?retmenim R gösterek bunun ady ne diye sordu. Di?eri ordan atlady Motor dedi.(Türkçe ilk okuma kitabynda R sesinin üzerinde motor resmi vardy) Ö?renciler ba?lady ö?retmenim benim babamynda motoru var.di?eri bizde de var. derken koptu çocuklar:) bir baktym muhabbet motor muhabbetine döndü mecbur dinledik hepsini teker teker. BYr ?ey de?il R sesini verirken herkes motor diyecek:) ---- Arkada?lar ö?rencilere isimleri el yazysy ile yazmayy ö?retiyor musunuz? yazy güzel olanlara ben bir kez yazdym. Ba?ladylar yazmaya.. Artyk da?ytty?ym çaly?ma ka?ytlaryna isiimleri kendilerinin yazmasyny istiyorum.
Lafy uzattym arkada?lar ama bir öneriniz varsa yardymcy olun.. BYr ö?rencim var okul açylaly beri ilk defa konu?tu. "Ö?retmenim önce o a?y olsun" dedi.. A?zyndan bir kelime bile çykmyyor. NE YAPMAM LAZIM?
---
Benim de o ?ekilde olan bi ö?rencim var.bi?e sordu?umda tek tepkisi gülmek,yazy yazmyyo,konu?muyo,resim yapmyyo.En sonunda rehberlik servisiyle görü?türdüm,otistik oldu?undan ?üphelendiler.Ara?tyracaklar ö?renciyi,bence siz de bu ?ekilde bi giri?imde bulunun.Yaryn m sesine geçece?im,ö?rencilerimin %90'y ö?retti?im harfleri okuyor ama yazyda ?öyle bir sorunumuz var,örne?in Eren yazacaklar,bazylary Ern yazyyor.Yani 3 harfli hecelerde sesli harfi bazylary yazmayy unutuyor.Bunu çözmek için çözümünüz varsa payla?yrsanyz sevinirim.
!.DİKKAT.! Linki görebilmek için GİRİŞ Yapın yada ÜYE OLUNUZ.Lütfen ve !.DİKKAT.! Linki görebilmek için GİRİŞ Yapın yada ÜYE OLUNUZ.Lütfen ö?retmenlerimizin sorununu bende ya?adym, ya?yyorum. Ama ben o ö?rencime synyf nöbetçisi olma(önceden kurallar verildi) , tahtayy silme, synyf futbol takymyny seçme gibi görevler veriyorum. Synyfta, bahçede ve tenefüslerde zaman zaman yanyma ça?yrarak sorular soruyorum. ?imdi eskisine göre çok iyi.
"Oku ilmini eyleme ?ek,
!.DİKKAT.! Linki görebilmek için GİRİŞ Yapın yada ÜYE OLUNUZ.Lütfen hocam çok iyisiniz. sesli harf yazmama büyük problem de?il. Dikte çaly?malaryyla ve sesler artykça sorun kalkacaktyr. Sadece yapmanyz gereken gördü?ünüz yanly?lary düzeltmeniz. Yani ö?rencilerin eksikliklerini görmeleri. Do?ru yazyly?larynyda kendileri kavrayacaklardyr.
"Oku ilmini eyleme ?ek,
Bügün ö?renciler a?y oldu.Biri kaçyyordu kapyda yakaladym.Çok a?lady. A?y olduktan sonra güldü. Ö?rencilerden iki ki?i sol elle yazyyordu. Birine dedim kyzym sen sol elle yazyyorsun di?er koluna i?ne vurul. Tuttu yok ö?retmenim ben sa? kolumla yazyyorum dedi. Yapma kyzym sen solla yazyyorsun dedim. Y? inada bindi. sonra tuttum eline kalem verdim sa? eline aldy yazar giibi tuttu.Yanly? hatylady?ymy dü?ünüp i?neyi sol koluna vurdurduk. Y?nenden sonraki derste yazy çaly?masy yaptyk. Ö?renci almasyn my sol eline kalemi... Kyzdym ama ne fayda...
Bugün o sesini verdim sorun yok gibi ö?rencilerin yazylary benimkinden güzel. O sesli olmasyndan dolayy kolay kavradylar.
Yarynda aly?tyrmalar yapyp pazartesi ö?leden sonraki derslerde R sesine ba?layaca?ym in?allah. Ö?rencilerin bazylary Bu benim adym da var diyor zaten. --- Ö?rencinin biri bana Ö?retmenim R gösterek bunun ady ne diye sordu. Di?eri ordan atlady Motor dedi.(Türkçe ilk okuma kitabynda R sesinin üzerinde motor resmi vardy) Ö?renciler ba?lady ö?retmenim benim babamynda motoru var.di?eri bizde de var. derken koptu çocuklar:) bir baktym muhabbet motor muhabbetine döndü mecbur dinledik hepsini teker teker. BYr ?ey de?il R sesini verirken herkes motor diyecek:) ---- Arkada?lar ö?rencilere isimleri el yazysy ile yazmayy ö?retiyor musunuz? yazy güzel olanlara ben bir kez yazdym. Ba?ladylar yazmaya.. Artyk da?ytty?ym çaly?ma ka?ytlaryna isiimleri kendilerinin yazmasyny istiyorum.
Lafy uzattym arkada?lar ama bir öneriniz varsa yardymcy olun.. BYr ö?rencim var okul açylaly beri ilk defa konu?tu. "Ö?retmenim önce o a?y olsun" dedi.. A?zyndan bir kelime bile çykmyyor. NE YAPMAM LAZIM?
ERKANERBA? HOCAM SYZE VE DY?ER ARKADA?LARA BYRSEY SORMAK YSTYYORUM LÜTFEN BENY BYLGYLENDYRRYSENYZ SEVYNYRYM BEN N SESYNY YENY BYTYRDYM AMA BENYM SORUNUM ?U: BENYM BAZI Ö?RENÇYLERYM OKUKEN ?ÖYLE OKUYOR ÖNCE TTT AAA DYYOR DAHA SONRA TA DYYOR YANY HECEYY DYREK DE?YLDE SONRSDAN CIKARIYOR BU DÜZELYRMY YOKSA NORMAL MY BYLGYLENDYRYRSENYZ SEVYNYRYM YYY CALI?MALAR
Hocam zaten ö?rencilerimize önce ses veriyoruz.Sesleri birle?tirerek hece,kelime ve cümleleri olu?turuyoruz.Böyle okumalary gayet normal.Ylerleyen zamanlarda, okumalaryny peki?tirirken bunlar olmayacak ve seri okumaya ba?layacaklar.Tabi önce yava? okuyacaklar...Ba?arylar...
Ö?renciler hece ve kelimelerin ilk sesten(haften) ba?lanarak okundu?unu yeni kavramaya ba?lyyorlar. dikkat ederseniz bu manty?y anlayan çocuk parma?yyla ilk sesi sonrasynda ikinci sesi okumaya çaly?yyor. iki sesten olu?an bir hece dü?ünün ilk sesin önce okunmasy gerekti?ini kavrayan bir ö?renci ilk sesi (biliyorsa) do?ru söyleyip sonrasynda uygun bir ses ekler. Ama bu iki sesi de bilen ve iki sesinde söylenmesi gerekti?ini bilen bir ö?renci bu iki ses söylemeye çaly?yr. Bu kysymda önemli olan iki sesi do?ru, duraksamadan ve tek sesmi? gibi söyletme çaly?malarydyr. Bu da ses ve heceler üzerinde aly?tyrmalar yaparak, de?i?ik kombinasyonlarla, basitten karma?y?a do?ru(yeni sistem buna uygun) uygulamalar yapmakla kazandyrylyr.Aslynda ses ve heceleri ezberletmektir. Bu anlatylanlar do?rultusunda örne?in "t" sesinin yanynda "a"sesini gören çocuk "ta" ?eklinde okunaca?yny ezberler. Ve birçok aly?tyrma ile "ta" seslerini uzatmadan bir çyrpyda söyler. Anlayaca?ynyz ö?rencilerinizin anlatty?ynyz ?ekilde okumasy normal, en azyndan ?imdilik... Ba?arylar..
"Oku ilmini eyleme ?ek,
benim de ö?rencilerimin ço?u bu ?ekilde okuyor. heceleri ezberleyen çocuklar ise heceleri birle?tirerek bir çyrpyda söylüyorlar.kiileri ise önce içinden okuyor sonra hyzly bir ?ekilde dy?yndan okuyor bunlaryn bir sorun oldu?unu dü?ünmüyorum.sizlerinde söyledi?i gibi bolca yapylan okuma aly?tyrmalryndan sonra umarym çözülecek bir durum bu ya?adyklary..
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma Kapalı Forumda Cevapları Silme Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme Kapalı Forumda Anket Açma Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma