merhab ben de bugün a sesini verdim al hecesini çabuk kavradilar ama acele etmeden sindire sindire devam etmek gerekiyor bu yüzden tüm hece kelimelerin üzerinde durulmasi gerekiyor diye düsünüyorum. geriden gelenler ile de birebir ilgi çok önemli... basarilar. la ve ala hecesi çalismasi linki:
erkanerba? hocam önerileriniz için çok te?ekkürler.herkesin yazdyklaryny okuyorum sanki beni ve benim ö?rencilerimi anlatyyorlar.Kendimi rahatlatyyorum demek herkesin durumu benim gibi diyerek.Ama inanyn uykuda bile bilinçaltym sürekli synyfla ilgileniyor ve yorgun kalkyyorum.Duydu?um bütün oyunlary oynatyyorum ama hala a ya e diyenler var.Allah kolaylyk versin hepimize.
1 grup sesleri kavrama esnasynda böyle ?eyler oluyor ne yazyk ki ö?renci ela görüp lale der a ya e derler zamanla oturacaktyr sürekli tekrarlar a?ylacaktyr.. Bugün okutuyorum ö?renciyi Talat görüyor ela diyor. Seslere dikkat etmesini söyleyince toparlyyor hemen. Düzelecek in?allah...
Ö?rencileri bibirinin ö?retmeni yapyn, bilenler bilmeyennleri ö?retmeni olsun. Oynarken sesler peki?tirilmi? olur.
Orjinalini yazan: denizsonerdeniz
merhaba arkada?lar.ben de cumadan beri n
sesindeyim.benim de sorunum herkes gibi açyk hecelerde.ne yapaca?ymy
?a?yrdym.zaranbula arkada?ym yapty?yn etkinli?i yaryn synyfymda
uygulayaca?ym.umarym ba?aryly olurlar.
bir de bir?ey sormak istiyorum ö?rtmenlerim.normal ?artlarda bu
çocuklaryn ne zaman okumaya geçmeleri gerekiyor?benim ilk senem.ve
korkularym da daha çok.ya olmazsa diye:(
Planlamalarda birinci dönem sonuna okumaya geçiyor.Çünkü tüm sesleri
vermi? oluyoruz. Zaten planmayyda bölgemiz/okulumuzun durumunu baz
alarak yapty?ymyza göre okur yazarlyk süresi de?i?kenlik gösterecektir.
---
http://www.hmofluogluio.k12.tr -okulum
www.erkanerbas.com - kişisel sayfam
Yapty?ym etkinliklerden anlatayym.bir cümle sy?acak kadar karton kestim.(yakla?yk 10cme 50cm)en altyna, ince bir ?erit halinde tekrar karton keserek ince kartonun alt tarafyndan ve yanyndan yapy?tyrdym. sonra farkly renkteki bir kartona ö?rendi?imiz cümle kelimelerden yazarak, harflerini ayyrdym.mesela ela dersek önce e sesini çykardym. ne oldu?unu sordum.e yi daha önce hazyrlayyp tahtaya yapy?tyrdy?ym kartona koydum.sonra l nyn ne oldu?unu sordum. onu da e'nin yanyna koydum.?imdi e ve l birle?ince ne oluyor diye sordum. bu ?ekilde sesleri birle?tirmeyi göstermeye çaly?yyorum. umarym anlatabildim.
renkli kartonun üstüne ba?ka renkten karonlardan kesti?im iki taraftan açmaly 9 tane kapak yaptym.içinin altyna ka?yt koymak için göz yaptym. kapaklaryn üstüne 1 den 9a kadar sayy verdim.yine kapaklaryn içine yeni ö?rendi?imiz kelimeleri çizgisiz ka?yda yazarak katlayyp koydum.ö?rencilerden önce sayy isimlerini soruyorum. sonra o sayyly kapa?y açyp içinden o kelimeyi çykaryp okuyoruz. gerekirse yazyyoruz. içindeki kelimeleri yeni kelime ö?rendikçe de?i?tiriyoruz.
bu etkini?i daha önce internetten okumu?tum. ses ve heceleri küçük kartonlara yazyp ö?rencilerin üzerlerine koli bandy ile yapy?tyrdym. sonra lazym olan ses ve heceleri tahtaya ça?yryp kelime ve cümle türetiyoruz.
çocu?a annenden mi daha çok korkuyorsun benden mi diye sordum. annemden dedi...
ayryca a?layan ve gülen yüzler için panomuz var. a?layan yüzü çok olanyn karnesi zayyf olacak. çocu?un biri yaramazlyk yapty, a?layan yüz yaptym. çocuk iki ders boyunca a?lady.
son derslerde çok gürültü yapyyorlar. ben de "e?er gürültü yapmaya devam ederseniz ak?am eve göndermeyece?im, sabaha kadar ders yapaca?yz" diyorum.inanyyorlar. oldukça etkili oluyor. eve gelip söylediklerime gülüyorum.
Arkada?lar ben ses ve heceleri kavratma ile ilgili ?öle yapyyorum: Her ö?renciye bezden keseler diktirdim.(A?zy büzülebilen) Yçine ö?rendi?imiz ses ve heceleri yazyp atyyoruz. Yazmaktan sykyldyklarynda her ö?renci kesesini alyp çekti?i seslerden, hecelerden kelime ve cümleler olu?turuyor. Ses ve heceler ço?alynca birer kart hazyrlayyp tombala oynatmayy, bu ?ekilde oyunla?tyrarak kavratmayy dü?ünüyorum.
Bugün çok bunaldym ben,sesim iyice gitti :(((( Günü gününe uymuyo bu çocuklaryn yaa.Bugün n sesine geçtik..Yazmada problem oldu biraz.Özellikle an ve ana yazarken ba?lantyyy do?ru yapamayanlar oldu..Dikte çaly?malaryna a?yrlyk vermem gerekiyor birde okuma çaly?masy.Zaman yetmiyor,hepsini okutayym dersem çok zaman alyyor.Dikte çaly?masy da öyle.29 ö?rencim var,daha kalabalyk synyflaryn ö?retmenlerine allah sabyrlar versin diyorum...
ARKADA?LAR BENYM DURUMUM DAHA VAHYM :( URFA MERKEZDEYYM GÜYA KÖYDEN FARKIMIZ YOK DAHA BUGÜN GELEN Ö?RENCYM VAR VE SINIFIM GRUP GRUP :( KYMY ÇYZGYDE KYMY E DE KYMY L DE KYMY EL .... VE BEN SADECE 2 SES VERDYM.YLK KEZ 1.SINIF OKUTUYORUM NAPMALIYIM SYZCE BANA YARDIM EDYN LÜTFENNNN :( ÖNERYLERYNYZE ÇOK YHTYYACIM VAR
arkada?lar 3 harfli kelimelerde problem ya?yyorum.mesala ata kelimesini çocuk ilk gördü?ünde okuyamyyor ben tek tek hecelerin üstünü kapatyyorum yada hecelerin altyny çiziyorum ama bu ?ekilde anlayamadylar acaba ne yapmalyyym.bide bi açyk hecelere bi çözüm bulan var my ta te de çok zorlanyyorum
açyk heceleri ö?retirken iki heceli kelimelerden yararlanyyorum.Örne?in la hecesi için daha önce tahtada yazyly olan ela kelimesinin a harfini kapatyp okutuyor,daha sonra el kysmyny kapatyp okutuyorum. ö?renci el ve a biçiminde birkaç kez söyledi?inde la hecesini kavryyor.Tabi ne kadar faydaly olacak zaman gösterecek.
kayaayper ö?retmenim n sesinde keramet var demi?siniz ya ben hiç öyle dü?ünemiyorum malesef,n ve l yy kary?tyryyorlar malesef:(varsa bir syrry bana da söyleyin lütfen..
Denizsonerdeniz arkada?ym,haklysyn bazylary kary?tyryyor ama ta yy,ti yi okuyamayanlar tan,tin diyebiliyor artyk.1-2 ki?i kary?tyryyor.L sesinde dilimiz sadece üst dama?ymyza yapy?yyor,n sesinde dilimiz üst ve alta yapy?yyor gibi bi?e dedim,sanyrym ondan çok fazla kary?tyrmadylar.Kolay gelsin.
dün ela Ela yy bugün lale,Lale yi verdim synyfta. Ben ilelerdikçe ilerliyorum ama synyfta i?ler iyice kary?maya ba?lady aslynda durup dü?ündüklerinde ne oldu?unu biliyorlar ama tahtaya kaldyrdy?ymda kafadan atyyorlar,olmadyk ?eyler söylüyorlar mesela bugün bir ö?rencimi lale yi okumasy için kaldyrdym e dedi sonra la ve le diye ayyrdyk ozaman toparlady biraz. Çok didiniyor her?eyi deniyorum ama bekledi?im verimi bir türlü alamyyorum velileriyle konu?tum heveslendirin hergün ilgilenin bugün benim kyzym/o?lum ne ö?renmi? aferin benim kyzyma/o?luma ?eklinde te?vik edin dedim ama tyk yok... Kalemlerini bile hergün ben veriyorum aslynda böyle ?ikayet etmektende ho?lanmyyorum çünkü biliyorum ki çok daha zor ?artlar altynda görev yapan arkada?lar da var.En kysa zamanda düzlü?e çykmak dile?iyle hepimize kolay gelsin :) pazartesi de genel bir dikte okuma tekrarynda sonra saly günü t ye geçmeyi planlyyorum...
35pynar83 hocam ayny durum bende de var 81 ki?iler yüzde elli kavramy? bol bol metin yazyp okutmak en iyisi galiba iki gündür benim sinirler gerildi umutsuzluk bildiklerini de unutturuyor.biraz sabyr sabyr ben de pazartesi t yi verecem allah kolaylyk ve sabyr versin
arkada?lar ben cuma günü i sesini verdim yazylary epey düzeldi gödüklerini yazyyorlar ancak okuma problem 39 ö?rencim var 20 si her gösterdi?imi okuyor,heceleri her gün tekrar ediyoruz açyk hecelerde zorlanyyorlar,ama zamanla düzelir diye dü?ünüyorum acaba geridemiyim bol okuma ödevi veriyorum ama istedi?im gibi olmuyor.disiplin konusuna gelince,çocuk ülkenin her yanynda ayny ama kurallar konusunda tutarly olmak ?artben genelde iyi davrany? gösterenleri ön plana çykaryyorm 6 yyllykö?retmenim ama hiç bu kadar zor bir yylym olmady allah tüm 1.synyf ö?retmenlerine sabyr versin
arkada?lar ben halen 1.grup seslerdeyim.çok mu geri.bakyyorum n de olanlar var.nasyl yeti?tirebiliyorsunuz.neler yapyyorsunuz.çocuklar çok mu gayretli.bana fikir verirmisiniz.
Arkada?lar Nisan ayynyn ikinci haftasynda karne olarak bu dosya velilere gönderilecek sanyrym. Ylkö?retim kurumlar yönetmeli?inde mevcut: Ek-15!.DİKKAT.! Linki görebilmek için GİRİŞ Yapın yada ÜYE OLUNUZ.Lütfen
---
http://www.hmofluogluio.k12.tr -okulum
www.erkanerbas.com - kişisel sayfam
bugün ö?rencilerle dikte çaly?masy yapalym dedik sonuç çok canymy sykty çocuklara söylediklerimi çorba ?eklinde yazmy?lar biraz ordan biraz burdan canym çok sykyldy bu çocuklar okumaya geçecek mi acaba ben o günleri görürmüyüm ?üphedeyim
mrb arkada?lar,herkese kolay gelsin.53 ö?rencim var ve artyk sesim çykmyyor.dikte çaly?masy yaptyrycam yaryn 1 grup harflerle ilgili ama cesaretim yok.bugün bir göz attym %80 i iyi gibiydi.ama ben dikte çaly?masy konusunda pek iyi de?ilim.bilgilerinizi payla?yrsanyz sevirim. imdaaatttttttttt
vesi84 arkada?ym,sesleri hissettirerek ve heceleyerek söylerseniz çocuklar daha rahat algylyyor.Benim de 39 ö?rencim var.30 tenesi iyi gidiyor ?imdilik,allah bize sabyr versin.
ben de yaryn dikte yaptyraca?ym..bu çaly?malar hem stresli oluyor hem de komik oluyor..çocuklar kendilerini yazyly synav oluyorlar havasyna kaptyrynca komiklik ba?lyyor.yazdy?yny yanyndakine göstermeyen,gizleyen çocuklaryn çabasy gerçekten de güldürüyor beni..tabi bu arada sesleri ve heceleri hissettirmek için harcady?ymyz performans ba?ta ses kysykly?y olmak üzere bitiriyor bizi.
ama arkada?lar bence umudumuzu kaybetmeden kar?yla?aca?ymyz o güzl tabloya ula?ana dek sabyrla yolumuza devam..
arkada?lar ilginiz için te?ekür ederim.synyfyn kalabalyk olmasyna aly?tym ama ilk yylym olmasyndan dolayy neyin nasyl yapylaca?y konusunda zorlanyyorum.
yaryn önerilerinizi dikkate alarak çaly?malary yaptyrycam.tekrar sa?olun.allah hepimize kolaylyk versin.
Yaryn bende dikte çaly?masy yaptyraca?ym..Bazen umutsuzlu?a dü?üyorum.Bakmadan yazamayan çocuk ezberliyor demektir.Sesleri vurgulady?ym halde birle?tirip yazamayanlar var..Yaryn bide veli toplantysy yapaca?ym.Veli deste?i ?art ve velilerin evde nasyl bi yöntem uygulayacaklaryny bilmesi gerekir.Her ayyn sonunda veli toplantysy yapmayy planlyyorum.Dilerim i?e yarar....
dikte çaly?masy daha önce denemi?tim.sesleri tekrar tekrar söyledikçe onlarda tekrar tekrar yazdylar.heceler,kelimeler kary?ty birbirine.umarym yaryn daha ba?aryly oluruz.
Arkada?lar, birinci synyf ö?retmeni olarak hangi çizelgeleri tutmamyz gerekiyor.Müfetti?ler bizden neleri isteyecek.Bilgisi ve ö?renci takip çizelgesi olan varsa payla?abilir mi?
Bugün veli toplantysy yaptym,3 veli eksikle katylym tamdy.ev çaly?malarynda nasyl bir yöntem uygulayacaklaryny konu?tuk.Arkada?lar veliler çok bilinçsiz,hala sesleri yanly? söyleyen veli var.Bu toplantynyn yararly oldu?una inanyyorum.Yaryn o sesine geçmeyi planlyyordum ama galiba cuma ya sarkacak..Matematikten ritmik saymalara ba?ladyk...Herkese ba?arylar diliyorum.Çok çaly?mamyz gerek çoook:((((
Yazyly synav
30 ö?rencim var. En son geçen cuma "i" sesini verdim.
Bugünde yazyly synav yaptym. 18 ö?renci 90 üzeri,
3 ö?renci 70, 3 ö?renci 50, 4 ö?renci de 40 ve altynda aldylar. Bu arada yazylary çok harika ama okumalar tam istedi?im gibi de?il. Pazartesiye kadar n sesini vermeyi dü?ünmüyorum. Bol bol okuma ve dikte çaly?malry yapaca?ym...
arkada?lar mevcudum 44 ve ben pazartesi t sesine geçebilecem,paniklemeye ba?ladym.sanyrym bu gidi?le 2.döneme sarkacak sesler.umarym öyle olmaz.benim durumumda olan varsa lütfen haberle?elim.
arkada?lar mevcudum 44 ve ben pazartesi t sesine geçebilecem,paniklemeye ba?ladym.sanyrym bu gidi?le 2.döneme sarkacak sesler.umarym öyle olmaz.benim durumumda olan varsa lütfen haberle?elim.
de?erli meslekta?ym ben de daha bugün verdim t sesini...acele etmeye gerek yok...benim synyf mevcudum 50...Neden panikliyosunuz anlamadym...bu çocuklar er ya da geç okuyacaklardyr...ileri de olan arkada?laryn synyf mevcutlary az...onun için çok çabuk ilerleyebiliyolar...bizim acele etmemize gerek yok diye dü?ünüyorum...merak etmeyin...allah yardymcymyz olacaktyr...
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma Kapalı Forumda Cevapları Silme Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme Kapalı Forumda Anket Açma Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma