Engelli öğrencilerin toplumla neredeyse ilk iletişimi aileden sonra öğretmenleriyle birlikte gerçekleşmektedir.
Bu nedenle öğretmenlerin bilinçli olmaları direkt olarak aynu sınıfı paylaştıkları öğrencileri hakkında bilgi edinerek onlarla öncelikle kendilerinin kaynaşmaları gerekmektedir.
Özel eğitim alamamış öğrencilerin kaynaştırma eğitiminde sıkıntı yaşamaları söz konusu olabilir bu öğrencilerle ilgili aile bilinçlendirilmesi yapılması yine sınıf öğretmeni ve rehber öğretmenler aracılığıyla yapılması ailenin eğitimde öğretmene nasıl destek verebilecekleri gibi aydınlatılmasında faydalı olacaktır.
Ülkemizin bazı kesimlerinde öğretmenlerimizin de belirttiği gibi öğrencilerin okula gönderilmemesi gibi korkunç düşüncülerin olduğu yörelerimiz mevcut ancak her ilin MEB'lıklarıyla özellikle özürlü öğrencilerin eğitimi için el ele vermek gerekiyor.
Özürlüler toplumda üreten ülke ekonomisine katkı sağlayan bireyler olması için tüm topluma görevler düşüyor. Eğer bu çocuklar eğitilmezse yarın onların geleceğinin yanı sıra bizlerin geleceği de karara bilir.
Nazi zamanında engellilerine sahip çıkmayan Almanya'yı örnek gösterirsek, eğitim rehabilitasyon, sosylaleşme ve bir çok konuda engellierin daima öncelikli olduğu bir toplum haline gelmiş olmaları bizlerin yeniden keşiflere çıkmasına gerek bırakmıyor.
Eğitimcisi, hakimi, doktoru, subayı ziraatçisiyle ülkemizde gelişmişlik düzeyinin engellisine sahip çıkmakla olacağı anlaşılmışken NE YAPABİLİRİZi daima konuşmalı ve ayrımcılığa izin vermemeliyiz.
Engelli öğrenciler genellikle daha saygılı, azimli, çalışkan ve bağlılıklarıyla içlerinde taşıdıkları şevkle bir çok şey başarabilirler.
Engelli öğrencilerinin ileride bir çok başarıya imza atmasından duygulanan bir çok öğretmen ve eğitimciye şahit oluyoruz.
Bugün ünlü engelliler vaktiyle okulda başarısız ve geri zekalı diye adlandırılan bilim insanları sanat insanları olmuşlardır. Tabii ki geç anlayacak isteksiz olacaklardır. Ailelerinde dahi gereken ilgili görmeyen bu çocuklarımıza siz değerli öğretmenlerimizin sahip çıkacağına yürekten inanıyorum.
Sevgiler