Mavi Kurdele ...
New York'ta yasayan bir ö?retmen, Lise son synyfyndaki ö?rencilerinin "di?er insanlardan farkly özelliklerini" vurgulayarak onurlandyrmaya karar vermi?tir. California Del Mar'dan Helice Bridges tarafyndan geli?tirilmi? süreci kullanarak, her bir ö?rencisini teker teker tahtaya kaldyrdy.Ilk önce ö?rencilere synyf ve kendisi için ne kadar özel olduklaryny belirtti. Sonra her birine üzerinde altyn harflerle "Siz çok önemlisiniz" yazyly birer mavi kurdele verdi. Daha sonra kabul görmenin toplum üzerinde ne gibi etkileri olaca?yny anlayabilmek amacyyla synyfyna bir proje yaptyrmaya karar verdi. Her bir ö?rencisine üçer tane daha kurdele verip, onlardan bu töreni gerçek dünyada devam ettirmelerini istedi. Ö?renciler, daha sonra sonuçlary takip edecek, kimin kimi onurlandyrdy?yny tespit edecek ve bir hafta boyunca synyfa bilgi vereceklerdi. Çocuklardan biri, gelecekteki kariyer çaly?malary içi kendisine yardymcy olan yakynlaryndaki bir ?irketin üst düzey görevlisini onurlandyrmy?, adamyn yakasyna mavi kurdeleyi ili?tirmi?ti. Ardyndan, iki tane daha kurdele vermi? ve; "Synyfça bu konuda bir projemiz var. Sizden onurlandyrmanyz için birini bulmanyzy istiyoruz. Onurlandyrdy?ynyz insanlara ekstra kurdele de verin. Böylece onlarda bu projenin devam etmesi için ba?kalaryny bulabilirler. Daha sonra, lütfen bana ne oldu?u konusunda bilgi verin" diye rica etti. O gün üst yönetici, suratsyz biri olarak bilinen patronunun yanyna gitmeye karar verdi. Patronun odasyna girdi ve onun" is dünyasynda bir deha oldu?undan ötürü" onu takdir edip örnek aldy?yny söyledi. Bu mavi kurdele'yi yakasyna takmasy için izin verip vermeyece?ini sordu? ?a?kyna dönen patron; "Tabi ki" ?eklinde cevap verdi. Yönetici de mavi kurdele'yi, patronun tam kalbinin üstüne, ceketine ili?tirdi. Ekstra kurdeleyi verirken de; "Bana bir iyilik yapar misiniz?... Siz de bu kurdeleyi onurlandyrmak istedi?iniz birine verir misiniz?... Bunu bana veren çocuk, okulda bir proje yaptyklaryny söyledi. Bu kabul görme töreninin devam etmesi gerekiyormu?. Böylece "bunun, insanlary nasyl etkiledi?ini belirleyeceklermi?..." Dedi... O gece patron evine geldi?inde, on dört ya?yndaki o?lunun yanyna oturdu. "Bugün inanylmaz bir ?ey oldu" dedi. "Ofisteydim. Üst düzey yöneticilerimden biri içeri geldi, bana hayran oldu?unu söyleyip, "i? dünyasynda bu kadar basarili oldu?um için gö?süme bu kurdeleyi ili?tirdi... Bir hayal etme?e çaly?... Benim bir dahi oldu?umu dü?ünüyor.. "Siz çok önemlisiniz" yazyly bu kurdeleyi tam gö?sümün üstüne takti. Bana ekstra bir kurdele verdi ve onurlandyracak ba?ka birini bulmamy istedi. Arabayla eve gelirken, bu mavi kurdeleyle kimi onurlandyrabilece?imi dü?ündüm ve aklyma sen geldin... Ben "seni" onurlandyrmak istiyorum. Günlerim a?yry yorucu geçiyor. Eve gelince sana pek ilgi gösteremiyorum. Bazen derslerden aldy?yn notlary be?enmeyince veya odany toparlamayynca sana ba?yryp ça?yryyorum... Oysa bu gece bir ?ekilde buraya oturup, sana benim için ne kadar farkly ve özel oldu?unu söylemek istedim. Annen gibi sen de benim hayatymdaki en önemli insansyn. Sen mükemmel bir çocuksun."Seni seviyorum" diye devam etti... ?a?kyna dönen çocuk simdi a?lamaya ba?lamy?ty... Bütün vücudu titriyordu... Ba?yny kaldyrdy, gözleri yas içinde olarak babasyna bakty, ve: "Yarin intihar edecektim" baba, dedi... "Baba, ben senin...çünkü ben senin... beni hiç sevmedi?ini... beni hiç önemsemedi?ini dü?ünüyordum... Ama artyk her ?ey çok farkly. Sen baba, su an... o?lunun hayatini kurtardyn!..."
Sizin de sevginizi duymak, hissetmek isteyen insanların var olduğunu sakın unutmayın...
|