Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

2. Kademe STS 2008 sonunda yapılacak

Nereden Yazdırıldığı: Ilkokuma Yazma Ögretimi Sitesi
Kategori: Öğretmenler Odası
Forum Adı: Eğitim
Forum Tanımlaması: Eğitimle alakalı sorunlarımız burada tartışalım
URL: http://www.sinanuzun.com/forum//forum_posts.asp?TID=1350
Tarih: 04-Mayis-2025 Saat 15:56
Program Versiyonu: Web Wiz Forums 8.05 - http://www.webwizforums.com

Konu: 2. Kademe STS 2008 sonunda yapılacak
Mesajı Yazan: hg orhan
Konu: 2. Kademe STS 2008 sonunda yapılacak
Mesaj Tarihi: 25-Ekim-2007 Saat 01:04

Seviye Tespit Synavlary 2008 sonunda yapylacak

Milli E?itim Bakanly?y (MEB), OKS yerine uygulanmaya ba?lanacak yeni sistem kapsamyndaki Seviye Belirleme Synavy'nyn (SBS) hazyrlyklarynda son a?amaya geldi. SBS, 2008'den itibaren haziran ayy içinde ders yyly bitiminden sonra gerçekle?tirilecek. Bu e?itim-ö?retim yylynda son kez uygulanacak OKS ise 8 Haziran 2008'de yapylacak.

SON YKY SINIF GYRECEK

MEB'in, üzerinde uzun süredir çaly?ty?y SBS'nin uygulanmasyyla ilgili hazyrlanan yönerge onaylandyktan sonra yürürlü?e girecek.

Taslak yönergeye göre, ilkö?retim 6. ve 7. synyflar için uygulanacak SBS, 2008 yylyndan itibaren uygulanmaya ba?lanacak. Synav, e?itim-ö?retim yyly sonunda gerçekle?tirilecek. Öngörülen takvime göre, ilkö?retim 6. synyflar 22 Haziran 2008, ilkö?retim 7. synyf ö?renciler 29 Haziran 2008 tarihinde SBS'ye girecek.

TEORY DE?YL PRATYK

SBS'de yöneltilecek sorularyn “bilgiyi de?il, bilgiyi kullanmaya ölçen” sorulardan olu?masy hedefleniyor. Sorular, ö?renci hangi synyfta okuyorsa o yylyn müfredatyndan hazyrlanacak.

Ylkö?retim 6. synyflarda 80 soru, 7. synyflarda 90 soru yöneltilecek. Bu e?itim-ö?retim yylynda ilkö?retim 8. synyf ö?rencileri için son kez yapylacak OKS ise 8 Haziran 2008 Pazar günü gerçekle?tirilecek ve yine 100 soru sorulacak.

ÖZEL OKULA AYRI SINAV

SBS'ye isteyen ö?renciler katylacak. SBS'ye girecek ö?rencilerin ya?larynyn küçük olmasyndan dolayy bu ö?rencilere synava giri? yerleriyle ilgili olarak kolaylyk sa?lanacak. Ö?rencilerin uzak mesafelerde synava katylmamalary için SBS'ler ilçelerde de gerçekle?tirilecek. Türkiye Özel Okullar Birli?i'nin talebi do?rultusunda da özel okullar için ayry bir synav düzenlenecek.

Yeni sistemin 6 avantajy

TEK SINAV KADER OLMAYACAK: OKS, verilen e?itimi, hayata ve bir üst ö?retim kurumuna hazyrlama amacyndan uzakla?tyryyor, ö?rencileri sadece synavda ba?ary için yönlendirilmesine neden oluyordu. Yki synavyn olaca?y SBS tek synavy kader olmaktan çykyryyor.

OKULUN ÖNEMY ARTIYOR: OKS okul içi ba?aryyy tek bir synava indiriyordu. Okul içi ba?arynyn yansytylaca?y SBS ile her ders hatta okuldaki toplumsal faaliyetler bile önemli hale gelecek.

Ö?RENCY ODAKLI E?YTYM: SBS, MEB'in bilgiyi kullanma odakly yeni müfredatynyn daha sa?lykly uygulanmasyny sa?layacak.OKS bilgiyi ölçdü?ü için belli dersler önem kazanyyor; bilginin kullanymy ikinci planda kalyyordu. Okul ba?arysynyn yansyyaca?y SBS ile ö?rencinin bilgi kulllanymyny ön planda tutan yeni müfredat da önem kazanacak.

FIRSAT E?YTLY?Y: Ba?arynyn anlyk bir synavla ölçülmesi kursa giden ö?renci ile gidemeyen arasynda fyrsat e?itli?ini engelliyordu. SBS ile kursa gidemeyen ancak okulda ba?aryly olan ö?rencilere de fyrsat tanynyyor.

SINAV KABUS OLMAYACAK: OKS ö?rencilerde oldu?u gibi ailelerin de psiko-sosyal açydan yo?un bir ?ekilde gerilimler ya?amalaryna neden oluyordu. SBS'de ba?arynyn ölçülmesi geni? bir zamana yayyldy?y için bu sorun daha az ya?anacak.

Ö?RETMEN TEKRAR ÖNEM KAZANIYOR

Test odakly OKS'de ba?arynyn dershanelerle elde edilmesi, ö?rencinin okul içi performansyny dü?ürüyor, ö?retmenlerin okuldaki otoritesini zayyflatyyordu. Sonuçta da e?itim kalitesi dü?üyordu. SBS'de okul ba?arysynyn puan hesaplamasyna dahil edilmesiyle okul, ö?renci/veli gözünde tekrar önemli olacak.

Okul ba?arysy yüzde 30 etkili olacak

De?erlendirme, ilkö?retim 6. 7. ve 8. synyf ö?rencileri için “synavyn yüzde 70'i, yyl sonu ba?ary puanynyn yüzde 25'i ve davrany? puanynyn yüzde 5'i” alynarak yapylacak. Bu ?ekilde hesaplanacak puanlardan ilkö?retim 6. synyflar için yüzde 25'i, ilkö?retim 7. synyflar için yüzde 35'i ve ilkö?retim 8. synyflar için de yüzde 40'y alynarak toplam puan ortaya çykacak. “Synyf puany” olarak isimlendirilecek bu puan, fen, anadolu ve di?er liselere yerle?tirmede esas alynacak.

2 yerine tek puan türü

2008'de ilk kez yapylacak Seviye Belirleme Synavy için tercih ba?vurulary OKS'de oldu?u gibi sonuçlar açyklandyktan sonra alynacak. Yeni sistemde, OKS'de hesaplanan Matematik-Fen ile Türkçe-Matematik puan türleri yerine tek bir puan türü getirilecek. Ö?renciler Sosyal Bilimler liselerine de Fen liselerine de Anadolu liselerine de tek puan türünden girecek.

Önce para yatyrylacak

MEB, SBS'ye ba?vurular için yeni bir uygulama da ba?latacak. 2008 yylynda yapylacak SBS'nin ba?vuru takviminin Nisan ayynda ilan edilmesi planlanyyor. Synava girecek ö?renciler bankaya para yatyracak. Para yatyran ö?renciler synava ba?vurmu? sayylacak. Ba?vuru ücretleri Ziraat Bankasy, Halk Bankasy ve Vakyfbank'a yatyrylacak.

www.memurlar.net 21 Ekim 2007

-------------
gorhan811

Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums version 8.05 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2006 Web Wiz Guide - http://www.webwizguide.info