Örgün ve yaygyn e?itim kurumlarynda yapylan synavlarda görevlendirilen ö?retmenlere, her bir synav komisyon üyeli?i ve synav gözcülü?ü için 5 saat ek ders ücreti ödenecek.
Yurt içindeki e?itsel faaliyetlerde görevlendirilenler, ek ders görevleri varsa yapmy? sayylacak ve ücretleri kadrolarynyn bulundu?u kurumca verilecek. Fiilen yapylmadan ve gerekli ko?ullar olu?madan ödendi?i anla?ylan ek ders ücretleri, yasal faiziyle geri alynacak.
''Milli E?itim Bakanly?y (MEB) Yönetici ve Ö?retmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine Yli?kin Bakanlar Kurulu Karary'', bugünkü Resmi Gazete'de yayymlanarak, 1 Temmuz 2006'dan geçerli olmak üzere yürürlü?e girdi.
Karara göre, ö?retmenlere ö?retim yyly ba?ynda ve sonunda yaptyklary meslekle ilgili çaly?ma sürelerinde 2 haftayy geçmemek üzere ve fiilen görev yapmalary kaydyyla haftada 15 saat ek ders ücreti ödenecek.
Yeti?tirme okuma-yazma ve uyum kurslaryndaki e?itim faaliyetlerinde cumartesi ve pazar günleriyle yaryyyl ve yaz tatillerinde fiilen yerine getirilen ders görevleri, ek ders ücreti kar?yly?ynda verilecek. Cumartesi ve pazar günleri, bu e?itim faaliyetlerinde görev yapan okul yöneticilerinden birine, fiilen görev yaptyklary günler için 2 saat ek ders ücreti ödenecek.
Ek ders görevinden sayylan durumlar
Azynlyk okullarynda görevli olanlar dahil her derece ve türdeki örgün ve yaygyn e?itim kurumlaryndan; tam gün, tam yyl e?itim yapylan okul ve kurumlarynyn müdür ve müdür ba?yardymcylarynyn, bu e?itimin fiilen yapyldy?y süreyle synyrly olmak üzere haftada 30 saati; yatyly ve pansiyonlu okullaryn müdür ve ba?müdür yardymcylarynyn haftada 30, müdür yardymcylarynyn 22 saati; Anadolu, fen, sosyal bilimler, spor liseleriyle kyz ve erkek teknik ö?retim okul ve kurumlary, özel e?itim okul ve kurumlaryyla okul öncesi e?itim kurumlary müdür ve müdür ba?yardymcylarynyn haftada 25, müdür yardymcylarynyn 20 saati; di?er örgün ve yaygyn e?itim kurumlaryyla azynlyk okullarynyn müdür ve müdür ba?yardymcylarynyn haftada 20, müdür yardymcylarynyn 18 saati, ders niteli?inde ö?retim görevi sayylacak ve fiilen görev yapma kar?yly?ynda ek ders ücreti ödenecek.
Ayryca müdür yetkili ö?retmenlerin yaryyyl ve yaz tatillerinde haftada 12, ders yylynda ise haftada 3, her derece ve türdeki örgün ve yaygyn e?itim kurumlary rehber ö?retmenlerinin ders yylynda haftada 18, rehberlik ve ara?tyrma merkezleriyle özel e?itim okul ve kurumlarynda gezerek özel e?itim görevi ve grup gözetimi ve e?itimi görevi verilen engelliler synyf ö?retmenlerinin ders yylynda haftada 15, olgunla?ma enstitülerinin ö?renci bulunmayan ''ara?tyrma'', ''tanytym ve pazarlama'', ''tasarym'' bölümlerinde görevli ö?retmenlerinin ders yylynda haftada 15 saati, ders niteli?inde yönetim görevi sayylacak ve fiilen görev yapma kar?yly?ynda ek ders ücreti ödenecek. Durumlary birden fazla özelli?e uyanlara yapylacak ayny nitelikteki ödemede, sadece miktary fazla olan dikkate alynacak.
Bu görevliler hariç, müdür yetkili ö?retmenler dahil, her derece ve türdeki örgün ve yaygyn e?itim kurumlarynda görevli ö?retmenlere, haftada 3 saati geçmemek üzere MEB'e ba?ly okul ve kurumlarda aylyk ve ücret kar?yly?y fiilen okuttuklary her 10 saat ders için 1 saat daha hazyrlyk ve planlama görevi kar?yly?ynda ayryca ek ders ücreti ödenecek.
Synav ücretleri
Her derece ve türdeki örgün ve yaygyn e?itim kurumlarynda yapylan bekleme, sorumluluk, dy?arydan bitirme, final, ortalama yükseltme, seviye tespiti, mesleki formasyon, adaylyk e?itimi, beceri synavy ve proje yary?masy synavlarynda görevlendirilen ö?retmenlere, ö?rencilerin synava girmeleri kaydyyla, her bir synav komisyon üyeli?i ve her bir synav gözcülü?ü için 5 saat ek ders ücreti ödenecek.
Bakanly?a ve di?er bakanlyk ve kurumlara ba?ly okullara alynacak ö?rencilerle açyk ö?retim kapsamynda merkezi sistemle yapylan synavlarda il synav yürütme kurulu ba?kan ve üyeleriyle bina, salon sorumlusu ve gözcü olarak görevlendirilen yönetici ve ö?retmenlere her synav oturumu için 5 saat ek ders ücreti ödenecek. Ancak, bu i? ve i?lemlerle ilgili döner sermayeden ücret alanlara bu tür ücret ödenmeyecek.
E?itsel faaliyetlerde görevlendirilenler
Bir ö?retim yylynda 90 günü geçmemek üzere, MEB veya verilen yetki uyarynca valiliklerce yurt içinde düzenlenen her türlü e?itsel gezi, konferans, kurs ve seminerlerde görevlendirilenler; fiilen yerine getirdikleri bu görevleri süresince, görevlendirildikleri tarihte kendilerine verilmi? ek ders görevleri varsa bu görevlerini yapmy? sayylacak ve buna ili?kin ek ders ücretleri kadrolarynyn bulundu?u kurumca ödenecek.
Yl düzeyinde milli ve mahalli bayramlaryn kutlamalary için kurulan hazyrlyk komitelerinde görevlendirilenlerle söz konusu bayramlaryn hazyrlyk çaly?malaryna ve törenlerine ö?rencilerle katylan yönetici ve ö?retmenler, hazyrlyk çaly?malaryna synyf veya okul bütünlü?ünde katylan ö?rencilerin ö?renim gördü?ü e?itim kurumlarynyn yönetici ve ö?retmenleri, bu sürelerde üzerlerinde bulunan aylyk kar?yly?y ders, varsa ek ders, ders niteli?inde yönetim ve hazyrlyk ve planlama görevlerini yapmy? sayylacak.
Ders dy?y izcilik, beden e?itimi ve spor çaly?malary, halk oyunlary ve güzel sanatlarla ilgili dallarda fiilen çaly?ma yaptyran ö?retmenlere; aylyk kar?yly?y ders, ek ders ve hazyrlyk ve planlama görevi saati sayysyna bakylmaksyzyn, her bir saat çaly?ma kar?yly?ynda gündüz ücreti üzerinden, haftada azami 6 saati geçmemek üzere, her bir ders saati ba?yna 1 saat ek ders ücreti ödenecek. Ancak, bir ders yylynda bu kapsamda ödenecek toplam ek ders saati sayysy, okulun bir ders yylyndaki toplam ders saati sayysynyn yüzde 5'ini geçmeyecek.
Okul deneyimi ve ö?retmenlik uygulamasy ders görevi
Ö?retmen yeti?tiren yüksek ö?retim kurumlaryndaki ö?rencilerin ö?retmenlik meslek bilgisi derslerinden ''Okul Deneyimi I'', ''Okul Deneyimi II'' ve ''Ö?retmenlik Uygulamasy'' derslerini Bakanly?a ba?ly resmi ve özel e?itim kurumlarynda yapmalary amacyyla milli e?itim müdürü, milli e?itim müdür yardymcysy, ?ube müdürü, okul yöneticileri ile ö?retmenlere ''ö?retmenlik uygulamasy görevi'' verilebilecek.
Bu kapsamda, milli e?itim müdürlü?ü uygulama koordinatörünün haftada 4, uygulama okulu müdürünün 2, uygulama okulu koordinatörünün 2 saati, ek ders görevi sayylacak ve ek ders ücreti ödenecek.
Uygulama ö?retmenlerine ise ''Okul Deneyimi I'' ve ''Okul Deneyimi II'' derslerinin her birinden haftada 4'er, ''Ö?retmenlik Uygulamasy'' dersinden haftada 6 saat ek ders görevi verilebilecek. Ancak, uygulama ö?retmenlerine bu kapsamda verilecek ek ders saati sayysynyn toplamy haftada 10 saati geçemeyecek.
Geçici görevlendirme
MEB merkez te?kilatynda Bakan veya yetkili kyldy?y makam, ta?ra te?kilatynda ise Bakan veya valilik onayyyla verilen görevleri yapmak üzere görevlendirilen yönetici ve ö?retmenlerle Bakanly?a verilmi? bir görevi yürütmek üzere di?er kurumlarda Bakan onayyyla görevlendirilen yönetici ve ö?retmenlere, yaryyyl ve yaz tatilleri de dahil haftada 18 saat ek ders ücreti kadrolarynyn bulundu?u kurumca ödenecek.
Kararda, yapylan incelemede fiilen yapylmadan ve gerekli ko?ullar olu?madan ödendi?i anla?ylan ek ders ücretlerinin yasal faiziyle geri alynaca?y kaydedildi.
Ders niteli?indeki ö?retim görevi, geçici görevlendirme ve yüz yüze e?itim yapylmayan kurumlardaki ö?retmen ve yöneticilere verilen ek ders ücretleri, yarym günlük izinler hariç izinli ve raporlu olunan sürelerde ödenmeyecek.
Milliyet