Yükleniyor...
Anasayfa
Anasayfa
Aktif Konular
Aktif Konular
Forum Üyelerini Göster
Üye Listesi
Takvim
Takvim
Forumu Ara
Arama
Yardım
Yardım
Okunmuş Mesaj
Özel Mesaj
Kayıt Ol
Kayıt Ol
Giriş
Giriş
Hangi Harftesiniz Bu Hafta Ne Yapacaksınız ?
 İlkokuma Yazma Ögretimi Sitesi | Dersle İlgili | Hangi Harftesiniz Bu Hafta Ne Yapacaksınız ?
Mesaj icon Konu: olmuyor okuyamıyorlar!!! Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Yazar Mesaj
lokman
Misafir
Misafir

Aktiflik
Seviye
Deneyim

Gönderilenler: 7

Aldigi Alkis: 1
%14
Alıntı lokman Cevaplabullet Konu: olmuyor okuyamıyorlar!!!
    Gönderim Zamanı: 26-Ekim-2008 Saat 11:22
Herkese merhaba.... "elati" seslerinin tümünü verdim. Ama birleştiremiyor çocuklar!! aaaa diyorum ttttt diyorum. Şimdi birlikte söyleyelim diyorum çocuklar atlet diyor. At okuyoruz sonra let yazıyorum talat diyorlar. İsimleri eski usulde olduğu gibi ezberliyor ezberden okuyorlar. Ne yapacağımı bilmiyorum. Yeni sesler vermeye devam edecem. Çorba olacak. Okuyamayacaklar. Yeni seslerle eski sesleri birlikte vere vere okuyacaklarını sanıyorum. Ama gerçekten çok endişeliyim.... Herkes böyle mi acaba?
IP  Tesekkur Et
Tesekkür edenler: havamelis,
kalamitiy
Misafir
Misafir

Aktiflik
Seviye
Deneyim

Gönderilenler: 18

Aldigi Alkis: 0
%0
Alıntı kalamitiy Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 26-Ekim-2008 Saat 11:54
Hocam biraz daha fazla tekrar yapın.Mesela sınıfa elat grubuyla ilgili bir metin hazırlayıp asın.Bunları hergün düzenli okutun.Ve unutmayın ezberlememeleri için çokca dikte yaptırın.MüFETTİŞLER geldiğinde bana bunu önerdiler.
IP  Tesekkur Et
sinanuzun
Yönetici
Yönetici
Simge

Aktiflik
Seviye
Deneyim

Gönderilenler: 1183

Aldigi Alkis: 5456
%100
Alıntı sinanuzun Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 26-Ekim-2008 Saat 14:43
Sevgili öğretmenim Lütfen ana sayfadaki köşe yazılarımdan Ben bir mısır patlağıyım öğretmenim. adlı yazımı  okuyun sorularınızın cevabını bulacaksınızdır. Saygılarımal...
Yaşarken alabileceğim en güzel hediye için sonsuz teşekkürler. Kıvanç UZUN Dünyaya gözlerini Açtı...
IP  Tesekkur Et
lokman
Misafir
Misafir

Aktiflik
Seviye
Deneyim

%14
Alıntı lokman Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 27-Ekim-2008 Saat 11:19

Teşekkür ederim. Okudum çok faydası oldu.

IP  Tesekkur Et
çiğdemy
Misafir
Misafir

Aktiflik
Seviye
Deneyim

Gönderilenler: 1

%100
Alıntı çiğdemy Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 27-Ekim-2008 Saat 15:51

aaaaa delirecegim ya bir haftasonu araya girdi diye hepsini unutmuşlarr ya bari birazı kalsaydı akıllarında :S valla   sorun ne anlamıyorum. düzenli olarak dikte yaptırıyorum  hergün okutuyorum  ama 3 kişiden fazlasında ses yok napıcam ben yaaa:(

çy
IP  Tesekkur Et
Tesekkür edenler: muzo65,
kalamitiy
Misafir
Misafir

Aktiflik
Seviye
Deneyim

Gönderilenler: 18

%0
Alıntı kalamitiy Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 28-Ekim-2008 Saat 21:35
Hocam bende de sizin anlattığınız tipte 3 öğrenci mevcut.Valla öğle araları almaya başladım.E de bile zorlanıyorlar.Sesler birbirine girmiş.Tekrar ses verir gibi başladım çalışmaya.Ya olcak olcakta hiç birşey almamalarıda insanın gözüne batıyooor....
IP  Tesekkur Et
erkanerbas
Moderatör
Moderatör
Simge

Aktiflik
Seviye
Deneyim

Gönderilenler: 461

Aldigi Alkis: 421
%91
Alıntı erkanerbas Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 29-Ekim-2008 Saat 06:18
Ben karar verdim bu sene 1. sınıfları beşten mezun edeceğim. Çok yorucu geçiyor günlerim.
---
http://www.hmofluogluio.k12.tr -okulum
www.erkanerbas.com - kişisel sayfam
IP  Tesekkur Et
kupakızı
Ögretmen
Ögretmen
Simge

Aktiflik
Seviye
Deneyim

Gönderilenler: 17

Aldigi Alkis: 4
%23
Alıntı kupakızı Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 29-Ekim-2008 Saat 18:16
ben de aynı endişeler içindeyim,Talat kelimesi atla ile karıştı,"e" yi "a" yı karıştırır oldular,biraz önce Sinan Beyin (ben bir mısır patlağıyım) yazısını okudum gerçekten çok güzeldi,demek ki hep böyle oluyormuş diye düşündüm,sınıfta 3 öğrenci verdiğim bütün harflerle oluşturduğum kelime ve cümleleri okuyor ve yazıyorlar,bazen okuyamayacaklar diye düşünüyorum....inşallah başaracağız...yeni harfe geçmekte tereddüt ediyorum...bakalım...gelecek günler neler getirecek...
"Sevgilim bana yağmurdan bahsetme,yağdır..."
IP  Tesekkur Et
betulfirat
Ögretmen
Ögretmen
Simge

Aktiflik
Seviye
Deneyim

Gönderilenler: 22

%0
Alıntı betulfirat Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 02-Kasim-2008 Saat 19:33
Yarın dikte yaptırıp o ya geçmeyi düşünüyorum.
IP  Tesekkur Et
htcglc
Misafir
Misafir
Simge

Aktiflik
Seviye
Deneyim

Gönderilenler: 2

%50
Alıntı htcglc Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 03-Kasim-2008 Saat 23:29
 Ben heceleri renkli kartonlara yazdım.A ve li  gibi.ALİ olarak tahtaya yapıştırdım.Okuttum.A sesini kaldırdım ne kaldı diye sordum.Lİ dediler.Ali olarak tekrar yapıştırdım.Lİ kaldırdım  A okuttum.Lİ hecesini tekrar yapıştırdım.Ali okudular.Bu yöntem hoşlarına gitti.kendilerine de yaptırdım.Kelimeyle basit bir cümle kurduk.Defterlerine dikte ile yazdırdım.Tahtada bir öğrenciye yazdırdım.Eğlenceli bir ders oldu.Tek bir yöntem kullanmamak lazım.Metin yazıp okutmak etkili.Velilerin çalıştırması da çok önemli.Geç kaldım diye panik yapmak insanı geriyor.Sakin olmak lazım.Kolay gelsin.
eğitim şart
IP  Tesekkur Et
ezooo
Misafir
Misafir
Simge

Aktiflik
Seviye
Deneyim

Gönderilenler: 2

%0
Alıntı ezooo Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 04-Kasim-2008 Saat 10:17
bende yakalarına heceleri iğneledim mesela birisine la biresine le iğnelledim iki öğrenciyi yanyana getirip okuyalım diyorum lale şeklinde kolayca okuyorlar ama çabuk unutuyorlar. 

Düzenleyen ezooo - 04-Kasim-2008 Saat 10:18
IP  Tesekkur Et
kupakızı
Ögretmen
Ögretmen
Simge

Aktiflik
Seviye
Deneyim

Gönderilenler: 17

Aldigi Alkis: 4
%23
Alıntı kupakızı Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 12-Kasim-2008 Saat 21:12
merhaba arkadaşlar,ben yarın "r" sesine geçiyorum.Bugün metinler yazıp okuduk,dikte çalşması yaptık,sanki biraz daha iyiye gidiyor gibi ama sınıfta 2 öğrenci harfleri hiç tanımıyor,onlarlanasıl başa çıkacağımı kara kara düşünmeye başladım.Bu arada yetiştirme kursu açacağım 1. sınıflara ilk defa kurs vereceğim.Bana bu konuda yardım edecek bir arkadaşımız var mı acaba? Şimdiden teşekkür ederim... Smile

Düzenleyen kupakızı - 12-Kasim-2008 Saat 21:22
"Sevgilim bana yağmurdan bahsetme,yağdır..."
IP  Tesekkur Et
ŞALEYAOĞLU
Misafir
Misafir

Aktiflik
Seviye
Deneyim

%100
Alıntı ŞALEYAOĞLU Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 13-Kasim-2008 Saat 17:01
sevgili arkadaşlar geçen yılda 1. sınıf okuttum ,bu yılda okutuyorum.aynı sorunları 2 yıldır yaşıyorum.benim öğrencilerimde sesleri karıştırıyo birleştirmede problem yaşıyoruz ama sabırlı olmalıyız .biz verdiğimizi hemen almak istiyoruz işte bu noktada karamsarlığa düşüyoruz.zamanla herşeyin düzeleceğine inanıyorum.geçen yılda bu zamanlar aynı sıkıntıları yaşamıştım bu yılda ama  sonunda çok mutlu anlar yaşamıştım.Acele etmemek gerekir başkalarının hangi seste olduğu önemli değil önemli olan yavaş ta olsa sağlam adımlarla ilerlememizdir.Göreceksiniz sonunda herşey çok güzel olacak... başarılar dilerim.

Düzenleyen ŞALEYAOĞLU - 13-Kasim-2008 Saat 17:02
IP  Tesekkur Et
Tesekkür edenler: burcu24,
ebola32
Misafir
Misafir

Aktiflik
Seviye
Deneyim

%0
Alıntı ebola32 Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 13-Kasim-2008 Saat 17:06
bugün "m" sesini verdim. önde ya da geride olmanız hiç önemli değil. eğer öğrencilerinizde zeka geriliği v.s. yoksa emin olun okumayı öğreneceklerdir. ama okuma hızları bezdirici yavaşlıkta olabilir.

Düzenleyen ebola32 - 13-Kasim-2008 Saat 17:08
IP  Tesekkur Et
lokman
Misafir
Misafir

Aktiflik
Seviye
Deneyim

%14
Alıntı lokman Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 19-Kasim-2008 Saat 12:58
Merhaba yeniden
Şimdi de şöyle bir sorunla karşılaşmaya başladım. diyelim ki l ve e seslerini birlikte okumasını istiyorum. önce llllllllllllllllllll sonra eeeeeeeeeee deyip üçüncü adımad le mi diyecem yoksa lllllllllllllllllleeeeeeeeeeee şeklinde tek hamlede mi söyleyeyim. Bazı öğrencilerim ilki gibi bazıları ikincisi gibi yapıyorlar. ben ikincisini yapıyordum baştan beri. Ama galiba evde öyle çalışmışlar da hangisi doğru bilmiyorum. Bir örnek daha vereyim. kum okurken kkkkk uuuu mmm şeklinde mi okusunlar yoksa önce kkk sonra bağımsız olarak uuu sonra da bağımsız olarak mmm dedikten sonra yeniden birleştirsinler mi? Görüşlerinize ihtiyacım var. Hepinize başarılar dilerim. Lokman
IP  Tesekkur Et
btl159
Ögretmen
Ögretmen
Simge

Aktiflik
Seviye
Deneyim

Gönderilenler: 23

Aldigi Alkis: 15
%65
Alıntı btl159 Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 19-Kasim-2008 Saat 13:14
bende bugün k sesini verdim.30 kişilik sınıfımda 10 kişi şimdiye kadar öğrendiğimiz bütün kelimeleri çok güzel okuyor.diğer 15 i orta düzeyde.kalan 5 tanesi ise çok kötü.Verdiğim ev ödevlerini yapmıyorlar.evde çalışmadıkları için okuldaki emeklerim boşa gidiyor.Bende onları teneffüslerde ve resim dersinde yanıma çağırıp çalıştırıyorum.Daha iyi olurlar umarım.1.sınıf okutmak çok stresli.Ama umarım emeklerimizin karşılığını alırız.
IP  Tesekkur Et
newwww
Ögretmen
Ögretmen

Aktiflik
Seviye
Deneyim

Gönderilenler: 31

Aldigi Alkis: 7
%22
Alıntı newwww Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 19-Kasim-2008 Saat 20:10
Orjinalini yazan: lokman

Merhaba yeniden
Şimdi de şöyle bir sorunla karşılaşmaya başladım. diyelim ki l ve e seslerini birlikte okumasını istiyorum. önce llllllllllllllllllll sonra eeeeeeeeeee deyip üçüncü adımad le mi diyecem yoksa lllllllllllllllllleeeeeeeeeeee şeklinde tek hamlede mi söyleyeyim. Bazı öğrencilerim ilki gibi bazıları ikincisi gibi yapıyorlar. ben ikincisini yapıyordum baştan beri. Ama galiba evde öyle çalışmışlar da hangisi doğru bilmiyorum. Bir örnek daha vereyim. kum okurken kkkkk uuuu mmm şeklinde mi okusunlar yoksa önce kkk sonra bağımsız olarak uuu sonra da bağımsız olarak mmm dedikten sonra yeniden birleştirsinler mi? Görüşlerinize ihtiyacım var. Hepinize başarılar dilerim. Lokman
merhaba hocam. tek hamlede söyleyemeleri daha iyi fakat eğer ki kkkkkkkkkk uuuuuuuuu mmmmmmmmmmm şeklinde bağımsız söyleyenler var ise tek hamlede söyletmeye çalışın. örneğin çocuk kkk    uuu  mmm  şeklinde bağımsız olarak diyorsa bu söylediklerini hızlı hızlı söylemesini isteyin. hecelerin altlarını çizerekte yardımcı olabilirisniz.çizdiğim heceleri ardarda okuyalım şeklinde 
IP  Tesekkur Et
xdark
Misafir
Misafir
Simge

Aktiflik
Seviye
Deneyim

%0
Alıntı xdark Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 19-Kasim-2008 Saat 21:20

Düzenleyen xdark - 13-Subat-2009 Saat 23:16
IP  Tesekkur Et
fulyaacar
Misafir
Misafir

Aktiflik
Seviye
Deneyim

Gönderilenler: 4

%25
Alıntı fulyaacar Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 27-Kasim-2008 Saat 18:20
Arkadaşlar, merhaba. Ben foruma yeni katıldım. Veeee kafayı yemek üzereyim. k sesini verdim, ama çocuklar hiç dikteyi başaramıyor.ben nerde yanlış yapıyorum? İlk defa birinci sınıf okutuyorum. Köydeyim ve veliler ilgilenmiyor. Ben ne yapıcam? Kendimi hiç bu kadar başarısız hissetmemiştim:(
IP  Tesekkur Et
öcem
Misafir
Misafir

Aktiflik
Seviye
Deneyim

Gönderilenler: 5

%20
Alıntı öcem Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 20-Ekim-2011 Saat 20:40
hocam ben bir mısır patlağıyım öğretmenim adlı köşe yazınızı bulamadım.lütfen nerede olduğunu bana yazabilir misiniz?
IP  Tesekkur Et
emelgenc61
Moderatör
Moderatör
Simge

Aktiflik
Seviye
Deneyim

Gönderilenler: 1489

Aldigi Alkis: 2691
%100
Alıntı emelgenc61 Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 20-Ekim-2011 Saat 23:41
Orjinalini yazan: öcem

hocam ben bir mısır patlağıyım öğretmenim adlı köşe yazınızı bulamadım.lütfen nerede olduğunu bana yazabilir misiniz?

Ben bir mısır patlağıyım öğretmenim...

Ben bir mısır patlağıyım öğretmenim. Beni olgunlaştırıp gereken ısıyı verene kadar sert. Sevginle ısıtıp emeğinle patlatacak kadar küçük bir mısır tanesi. İçimde gizli tüm dünyam, sevinçlerim, hüzünlerim. Başarım sen olacaksın, her şeyim yine sen. Okuma yazmayı öğrenme sürecinde bana öyle bir emek vermelisin ki, bu sıcaklık beni ne yakmalı nede soğukta bırakmalı. Bilirsin öğretmenim, bir tavadaki mısırlar tava ısınınca patlar ve gizli dünyalarında çok büyük gizemler saklar. İşte bir mısırım bende, patlamam dünyayla kucaklaşmam için okumam yazmam gerek, hayatı seninle tanımam gerek. Eğer yakmadan ısıtırsan, hiç beklemediğin bir anda patlar, içimdeki beyaz gülü bir tek sana açarım. Isıt beni öğretmenim, bıkmadan usanmadan ısıt. Bilmelisin ki ben bir mısırım sen bir usta, yakacak olanda sensin, hayatla kucaklaştıracakta.

Sevgili dostlar bu yazımda bir öğrenci olmak istedim ve size bazı konular hakkında yaşanan endişelerden bahsetmek istiyorum. Bu aylarda ilk harfleri verdik ve vermeye devam ediyoruz. Eminim ki o küçük kuzucuklar ilk kez ellerine aldıkları kalemleriyle harfleri değil geleceklerini yazmaya başladırlar. Ve mutlaka bazı öğrenciler “e” sesini ayrı yaparken çok güzel yaptılar ama birleştirerek yazdıklarında “e” harfi bir desene dönüştü. Sizde beklide acaba neden böyle oldu ki yanlış bir şeyler mi var diye düşündünüz. Eminim ki öğrencilerinizle birlikte “l” harfini toplu yaptığınızda l sesleri el ele tutuşmuş e seslerine benzemiştir. Hatta a sesini yaparken minik kuzucuklar zorlanmış, bazıları yapamamışlardır da. En önemlisi ilk hece ve kelimeyi oluştururken önden açık kelimeleri hemen kavratmış sevinmiş, sonrasında arkadan açık heceleri ilk uygulamadaki kadar kolay ve etkili öğretemediğiniz için üzülmüşsünüzdür. Bunları yazıyorum çünkü bunlar yıllardır yaşanan güzel sorunlar. Eğer bunları yaşamışsanız doğru yoldasınızdır demektir. Çünkü bu çok doğal özelliklede ilk aylarda. Şunu unutmamalıyız ki çocuklarımız öyle veya böyle okur yazar olacaklar zaten, daha önce bu yeni sistemde 1. sınıf okutmuş olan arkadaşlar bu yaşananlara alışmışlardır. Çok doğal geliyordur onlara, sözüm eğer olurda bunu problem yapan arkadaşlarımız varsa boş yere kendilerini yormasınlar diyedir.

Peki Bizi İlerleyen Haftalarda Neler Bekliyor ?

Şunu bilmelisiniz ki bu sistemde çocuklarımızın ne zaman okur yazar olacağını asla bilemezsiniz, bu sistemde “galiba bu öğrencim okuyamayacak” dediğiniz bir anda o öğrencinin diğer öğrencileri geride bırakıp herkesten önce okuma yazamaya geçtiğine tanıklık edebileceğiniz bir sistemdir. Bu konuda sakın ön yargılı olmayın. Yazımın başında sizlere mısır patlaklarından bahsetmeye çalıştım. Çünkü ; Her öğrenci bir mısır patlağı gibi, kimin ne zaman patlayacağını bilemezsiniz. Öğrencilerinizden hangisinin okur yazar olacağını hangisinin daha başarılı olacağı konusunda bazen hayrete düşebilirsiniz. Siz sadece tüm öğrencilerinize eşit ısı dağıtın, şartları hazırlayın sonrada uzaktan mısırlarınızın patlamasını bekleyin.

Şu unutulmamalıdır ki; sınıfta yaptığınız her etkinlik size yıllar içerisinde mükemmel bir öğrenci potansiyeli sağlayacaktır. Yani bazen ben bu etkinliği yaptım ama acaba boş yere mi bu kadar çalıştım demeyin. Unutmayın ki eğitim süreç işi.

Şu bilinmeli ki çalıştığımız sistemde okuma önce ,yazma ise daha sonra kazanılabiliyor. Bunun çözümü ise bol bol dikte çalışması olacaktır.

Derslerinizin akışını bozmayın sürekli Türkçe yapmak Hayat bilgisi gibi hayat dersini atlamak size belki herkesten önce okuyan öğrenci kazandırabilecektir ama hayatı bilmeyen hayatın kuralarını öğrenemeyen bir öğrenci, sınıfta ilerleyen zamanlarda karşınıza problem olarak çıkabilir.

Son bir not; lütfen velilerinizle sürekli işbirliği içinde olun, yoksa siz ne kadar doğru çalışırsanız çalışın çocuk evde öğrendiklerini yanlış tekrar ediyorsa ve öğrendiğini tekrar etmiyorsa bu sizi yavaşlatacaktır.

Tüm sevgi mısırlarınızın bir anda patlaması dileğiyle…

Kaynak: http://www.sinanuzun.com/haber2/haberdetay.asp?ID=139
Paylaşmanın asaletini,bencilliğin çirkinliğine değişmem....
IP  Tesekkur Et
alpha
Misafir
Misafir

Aktiflik
Seviye
Deneyim

Gönderilenler: 3

%33
Alıntı alpha Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 27-Ekim-2011 Saat 03:04
ben 2 kere okuttum yeni sisteme göre bi kere. bi arkadaşım bana heceler üzerinden dikte yaptırmamı tavsiye etmişti. yani el al il ol ul ıl la le lı li gibi. sizce bu yöntemin bi sakıncası var mı arkadaşlar?
IP  Tesekkur Et
Tesekkür edenler: metinogretmen,
metinogretmen
Moderatör
Moderatör
Simge

Aktiflik
Seviye
Deneyim

Gönderilenler: 1077

Aldigi Alkis: 6171
%100
Alıntı metinogretmen Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 27-Ekim-2011 Saat 23:10
Orjinalini yazan: alpha

ben 2 kere okuttum yeni sisteme göre bi kere. bi arkadaşım bana heceler üzerinden dikte yaptırmamı tavsiye etmişti. yani el al il ol ul ıl la le lı li gibi. sizce bu yöntemin bi sakıncası var mı arkadaşlar?
Hocam bu iş tecrübe ve fedakarlık işi..
Ayrıca şans birazda..
Yani bunu bir saç ayağı olarak düşünün..
Öğrenci-öğretmen-veli..
Bu üçlü çok önemli..Thumbs%20Up

!.DİKKAT.! Linki görebilmek için GİRİŞ Yapın yada ÜYE OLUNUZ.Lütfen
VAKTİ ZAMANI GELDİ Mİ HER ÇOCUK OKUR..!!
IP  Tesekkur Et
bilgev
Misafir
Misafir
Simge

Aktiflik
Seviye
Deneyim

Gönderilenler: 19

Aldigi Alkis: 3
%15
Alıntı bilgev Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 29-Ekim-2011 Saat 14:19
Arkadaşım  acele etmeyin.Elat verdik ve bu hafta tekrar ve i sadece sezdirilecek. Acele ederseniz hata üstüne hata yaparsınız...
IP  Tesekkur Et
elifsu
Misafir
Misafir

Aktiflik
Seviye
Deneyim

Gönderilenler: 10

Aldigi Alkis: 7
%70
Alıntı elifsu Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 03-Kasim-2011 Saat 10:05
i sesindeyim bayram dönusu n vermeyi pşanlıyorum 2. grup bitene kadarda haftada bir ses vermeyi planlıyorum nasıl olur?ayrıca diktetede kötüyüm lütfen yardımcı olun ne yapmalıyı

IP  Tesekkur Et
Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Konuyu Yazdır Konuyu Yazdır

Forum Atla
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme
Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma
Kapalı Forumda Cevapları Silme
Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme
Kapalı Forumda Anket Açma
Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma

Kpss | türkü notaları İlkokumayazma