Yükleniyor...
Anasayfa
Anasayfa
Aktif Konular
Aktif Konular
Forum Üyelerini Göster
Üye Listesi
Takvim
Takvim
Forumu Ara
Arama
Yardım
Yardım
Okunmuş Mesaj
Özel Mesaj
Kayıt Ol
Kayıt Ol
Giriş
Giriş
Duyurular
 İlkokuma Yazma Ögretimi Sitesi | Duyurular Eğitim Haberleri | Duyurular
Mesaj icon Konu: ilk Yıl Öğretmeninde Kimi Nitelikler (5) Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Yazar Mesaj
Taki Akkuş
Misafir
Misafir
Simge

Aktiflik
Seviye
Deneyim

Gönderilenler: 18

Aldigi Alkis: 27
%100
Alıntı Taki Akkuş Cevaplabullet Konu: ilk Yıl Öğretmeninde Kimi Nitelikler (5)
    Gönderim Zamanı: 09-Eylül-2008 Saat 17:05

Taki Akkuş

Uygarlıkçı ve çağdaş olma:

Dünya oluşumundan bugüne dek süreli dönmektedir. Bu dönüşle birlikte her dakika ile birlikte her şey değişmektedir. Her varlık her olay kendi içinde bir dinamizmi barındırmakta, dünkü özelliğini bugün yitirmektedir. Dahası canlıların yaşamı süreli bir değişim içindedir. Sosyal olaylar. Toplumsal değer anlayışları da bir devinimin, değişikliğin sürecini yaşamaktadır. Bu oluş akış içinde, durağan, yerinde sayan yeniliklere açık olmayan eğitim öğretim düzeni, kabul edilmelidir ki, uzun dönemler için geçerli olmaz. Öğretmen de bu yüzden, tutucu değil, yenilikçi, gelişimci, çağdaş olmak zorundadır. Kendisini çağdışı, ya da çağın gerisinde bir yerde tutamaz.

Öte yandan Türk ulusu Mustafa Kemal’in öncülüğünde, ilk ulusal kurtuluş savaşını başaran bir ulustur. Emperyalizme karşı verilen bağımsızlık savaşımız, başka uluslara örnek olmuştur. Bu savaşın ardında, Cumhuriyet yönetimi kurulmuş, üst yapıyla ilgili de olsa, bir takım devrimler yapılmıştır. Atatürk’ün devrimlerinin korunması, yaşatılması, süreklilik kazanması ise en çok öğretmenin omuzlarına görev yüklemektedir.

Bugün her ne kadar Cumhuriyet ilkeleri yürürlükte ise de, eski kurumların birçoğu yaşamakta, bağnazlık, tutuculuk, gericilik, tümüyle yok edilmemiştir. Önderimiz bu çıkmazdan kurtulmamız için en gerçek yol gösterici olarak bilimi önermiş, Türk ulusunun çağdaş uygarlık düzeyine ulaşmasını amaçlamıştır. Bu aşamada da, görev yine kendisini çağdaş bilgi normlarıyla donatan öğretmene düşmektedir.

Başka nitelikler:

Buraya kadar saydığımız nitelikler dışında ayrı olarak, iyi bir öğretmende bulunması gereken başka niteliklerde vardır. Pek fazla yüklü olmayan bu niteliklere de kısaca değinmek yararlı olur.

1-Öğretmenin bedensel sakatlığı bulunmamalı, sağlığı yerinde olmalı.

2-Kekemelik, pelteklik, tutukluluk… gibi dil özürleri bulunmamalı, anlatımı düzgün, anadilini iyi konuşabilir düzeyde olmalıdır.

3-Davranışlarında uyumsuzluk, tutarsızlık görülmemelidir.

4-Dürüst, ahlaklı güvenilir kişilikte olmalı,

5-Değerlendirme sonuçlarını öğrenciye verdiği notları silah olarak kullanmamalı.

Öğretmenin görevleri:

-Okulda çocuğun yetişmesinde öğretmenin rolü büyüktür.

-Çocuğun, olumlu bir kişilik geliştirebilmesi için küçük yaştan itibaren temel ihtiyaçlarının karşılanması gerekir.

-Çocuğun arkadaşları arasında ve toplum içinde kendisini rahat hissetmelidir. Öğrencide güven duygusu uyandırılmalıdır.

-Öğrenci devamlı olarak sistemli bir şekilde, bir işi bitirmelidir.

-Çocuğun sorduklarına sabırla yardım etmelidir.

-Oyunlar sırasında çocuğu, severek daldığı faaliyetten birden bire çağırıp almamalı, çocuğun oyuna doyabileceği kadar oynamasına zaman vermelidir.

-Çocuğun hoşa gitmeyen davranışlarında onları tatlı sözlerle düşündürmeye fakat hiçbir zaman küçük düşürmemeye özen gösterilmelidir.

-Bunun için öğretmenin çok sakin ve sabırlı olması, sinirlenmemesi gerekir. Güler yüzlü davranış korkak ve çekingen çocukları da cesaretlendirir.

-Öğretmen çocukları överek, başarıyı hoş görerek bilgiyi sağlamalıdır. Konuşup anlaşarak ve anlatım yoluyla çocuğun gayretini arttırmalıdır. Sertliğin her zaman kötü sonuç doğuracağını unutmamalıdır. Günün bitiminde her çocuğu evine sevgi dolu, neşeli göndermek öğretmenin görevi olmalıdır. Çocuğun her türlü başarısızlığı normal karşılayabilecek ve yenebilecek güce sahip bir insan olarak yetişmesine çalışılmalıdır.

Taki Akkuş

Taki Akkuş
IP  Tesekkur Et
Tesekkür edenler: sinanuzun, emelgenc61,
Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Konuyu Yazdır Konuyu Yazdır

Forum Atla
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme
Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma
Kapalı Forumda Cevapları Silme
Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme
Kapalı Forumda Anket Açma
Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma