Taki Akkuş
İlk Yıl Öğretmeninde Kimi Nitelikler (3)
Demokratik tutum:
Bir öğretmenin sınıfında, her türlü öğrenciyle karşı karşıya bulunmasından daha doğal bir şey yoktur. Güzel öğrenciden, çirkin öğrenciye, beyazından zencisine, varlıklıdan yoksuluna, kirlisinden temizine, yeni elbise ile eski elbise giyenlerle; açıkcası seçilmemiş karmaşık bireylerden oluşan bir sınıfta, her türden öğrencinin bulunabileceği gerçeğini unutmamalı.
İşte öğretmenin en büyük sorumluluğu ve yüceliği burada başlar. Öğretmen öyle davranmalıdır ki, sınıftaki çocuklar, sınıfta yukarıda sıralanan ayrılıkları unutmalı ve birbirlerine yakınlaşmalılar. İdeal öğretmen hiç kimsenin onurunu incitmeyen, öğrencilerini nedensiz yere yermeyen, kayırmayan, onlarla alay etmeyen öğretmen; iyi bir öğretmendir. Daha açıkcası öğrencilerine karşı demokratik davranan bir öğretmen her zaman başarılı bir öğretmendir.
Yukarıda sayılanların dışında şu demek değildir ki; bireysel ayrılıklar göz önünde bulundurulmayacak, öğrencinin özel koşulları hiç düşünülmeyecek mi?.. Elbette ki hayır. Körükörüne değil, yerinde işleyen, Baskı amacı gütmeyen disiplin uygulamalarına gidilecek, özel koşulların gereğine göre de davranılacak. Ancak eşitlilik ilkesi hiç bir zaman çiğnenmeyecektir.
Daha açık bir anlatımla, tutum ve davranışlarında demokratik olan öğretmenin sınıfı, belli bir kaç öğrencinin her zaman varlığını gösterdiği, konuştuğu, güldüğü, ağırlığını duyurabildiği, tersine birilerinin saklandığı, sindiği, kabuğuna çekildiği bir sınıf kimliğine bürünmemelidir. Her öğreciye ayrı ayrı yeti ve yetenekler oranında, yer ve değer verilmelidir. Kararlar ortaklaşa alınmalı, okul dışındaki demokratik düzen sınıfta da egemen kılınmalıdır.
Ortak çalışma ve işbirliği anlayışı:
İlköğretimin eğitimöğretim ilkelerinden biri “İlkokul gerçek bir topluluktur” (İlkokul prg. S.11) Bir başkası da “İlkokul öğrenciye bilimsel metotlara göre, çalışma yolları öğreten bir kurumdur.” (İlkokul prg. S 12) der, çağdaş ve gerçek bir toplulukta bilimsel metotlara göre çalışma yolu olarak ortak çalışma ve işbirliği gelir akla, ikisi de önerilebilir.
Öğrencilerimizin karşılaştıkları sorunları çözümlemede, (Öğrenci öğretmen, Veli öğrenci, Öğretmen –veli ) bu sorunların çözümüne yarayacak bilgileri ve araçları derleyip toparlamada, tartışmasını yapmada öğretmenin rehberliğinde ve üçlü işbirliği ile ortak bir çalışmayla mümkündür.
Taki Akkuş