Yükleniyor...
Anasayfa
Anasayfa
Aktif Konular
Aktif Konular
Forum Üyelerini Göster
Üye Listesi
Takvim
Takvim
Forumu Ara
Arama
Yardım
Yardım
Okunmuş Mesaj
Özel Mesaj
Kayıt Ol
Kayıt Ol
Giriş
Giriş
Eğitim
 İlkokuma Yazma Ögretimi Sitesi | Öğretmenler Odası | Eğitim
Mesaj icon Konu: Beyin Fırtınası Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Yazar Mesaj
hg orhan
Moderatör
Moderatör

Aktiflik
Seviye
Deneyim

Gönderilenler: 391

Aldigi Alkis: 305
%78
Alıntı hg orhan Cevaplabullet Konu: Beyin Fırtınası
    Gönderim Zamanı: 29-Mart-2008 Saat 20:51
Beyin fyrtynasyny nasyl de?erlendirmeliyimle bo?u?urken okudu?um bu yazyyy çok be?endim. Buraya da vermek istedim... Alyntydyr...

“De Bana Ruhum, Nerede Ya?amak Ystersin?”
Kendine yetecek kadar bir dünyayy ya?ayan ve bununla “iktifa” eden birçok yönetici bilirim. Bu insanlarla konu?mak, onlara “yeni” ve “orjinal” fikirlerden bahsetmek güne?e ö?len syca?ynda gitmek kadar garip gelir bana. Bunlaryn fyrtynalary durmu? ve kendilerini emniyete almy?lardyr.
Yyllarca ayny tastan su içmenin tecrübesiyle konu?maya ba?larlar. Onlaryn “bizim zamanymyzda...” diye ba?layan hatyralaryny ve “?imdiki...” diye devam eden ele?tirilerini dinlerken o hatyra kahramanlaryny ve ya?anan olaylaryn hep “kaf da?y”nda kaldy?yny dü?ünürüm.
Onlara ula?mak, fikir almak, dünyalaryny payla?mak ne mümkün...
Ama yine de...
O müthi? tasarymyyla uzay filmlerini, çizgi filmleri, hayal gücümüzü geni?leten o enfes masallary dinlemenin esraryny çok seviyorum.
Çok seviyorum Nasrettin Hoca’ya Danone aldyran reklam tasarymcylaryny, Hollywood’a film çevirmek için giden Molozta? ailesinden Fred Bey ve Wilma Hanymy...
Nedir o zaman beyin fyrtynasy?
Ayny hizada duran insanlaryn içinde “çykynty”lyk yapyp öne atlaya ve bir daha geri dönmeyen... Hedefe hep farkly yollardan giden... Tehlikeli ve bir o kadar da zevkli yolculuklara denir.
Ve onda...
Uykusuz gecelerin, so?uk köpüklü kahvelerin acy tadynda kaybolmu? fyrtynalaryn tekrar ke?fi vardyr.
Istyrap, fikri besler. Ona güç ve sihir verir. Büyük adamlar ve büyük fikirler “Kimse yok mu Allah a?kyna!” dendi?i zamanlarda ortaya çykmy?tyr.
Ve beyin fyrtynasy beynin bedenden ayrylmasyyla ba?lar. Belki hayallerin bile infazsyzca tüketilmesi vardyr burada.
Bir süreçtir. Bir çok yeni ve orjinal bulu?lardan sonra insanlar hep “Bunu hiç dü?ünmemi?tim!” deyip hayretlerini dile getirmiyorlar my? Demek ki beyin fyrtynasynda dü?ünülmemi? ?eylerin bir syraya konulup hayata geçirilmesi vardyr.
“Ne diyorsak ol”
Beyin fyrtynasynyn en büyük engellerinden biri “mantyk tuza?y” dyr. Sakyn bu tuza?a dü?meyin. Mantyk en son uygulama safhasynda ba?vuraca?ymyz süreçtir. Kendi içinizde uygulanyyor? Veya buldu?umuz çözümlerin uygulanma ihtimali ne kadar? Mantyksyz gibi görünen fikirler ve çözümleri, nasyl kullanylabilir hale gelebilir... vb. Yüzlerce soru kafanyzda dola?maly ve hiçbirinin kuyru?u bunlaryn hepsine birden büyük bir “hayyr” çekmekle ba?lar.
“olmuyor”, “of” günlük hayatymyzda en çok kullandy?ymyz spot ifadelerden biridir. “Acaba ne derler?” “ba?ka ne yapabilirdim ki..”diye de kafiyesini koyduk mu vezni tamamlamy? oluruz.
Aslynda “olur” . ve “Birçok ?ey yapabiliriz.” Y?te beyin fyrtynasyyn cümle içindeki tanymy.
Önyargylarynyzy bir süre için kullanmayynyz. “Bir meyve” sorusuna “elma” , “bir renk” sorusuna “kyrmyzy” diyen insanlar hiç de az de?ildir. Buradaki problem “muz” un bir meyve ve “eflatun”un bir renk oldu?u gerçe?idir.
Ynsanlar farkynda olmadan beyin fyrtynasy yaparlar; ama çözüme ve sonuca götürecek süreçler hazyrlanmady?y için heyecanlar orada kalyr.
Amacymyz nedir? Niçin toplandyk? Niye çözüm aryyoruz? Hangi çözümleri bulduk? Eledi?imiz çözümler var my? Ne kadar zamanymyz var? Çözümlerin hepsi mantykly my? Bulunan çözümlerden kaçta kaçy ?u anda uygulanyyor? Veya buldu?umuz çözümlerin uygulanan ihtimali ne kadar? Mantyksyz gibi görünen fikirler ve çözümleri, nasyl kullanylabilir hale gelebilir.. vb. Yüzlerce soru kafamyzda dola?maly ve hiçbirinin kuyru?u birbirine de?memeli.
Bu oturumun di?er oturumlardan tek farky “niyet” dedi?imiz syrly anahtarlar. Bu kavramyn içi dolmaly.
E?lence ba?lyyor
Beyin fyrtynasy için bir araya gelen üyelerin (5-9 ki?i) ilk olarak “örnekler”i belirlemesi gerekir. Neyin üzerinde çaly?yyorsunuz? “Gereksinim bulgunun anasydyr.” Sözünü muhatap alyyor musunuz? Bu bulguya ne kadar ihtiyacynyz var? Bunda ysrarly mysynyz?
Seanslar “resmi” ortamda geçmemeli. Herkes rahat oturmaly. Her hareketini “özgürce” yapmaly. Kafasyndaki “acaba” sorusuna asla muhatap bulmamaly.
Seansta ikram fasyllary da çok önemlidir.
Beyin fyrtynasyny “yeni” ye açyk üyelerle yapyn.
Seanstan önce “veri” ve önceden yapylmy? “anket”lerin de çok büyük faydasy vardyr.
Bu veri ve anketlerin en büyük tehlikesi “önyargy” dedi?imiz tuza?a dü?ülmesidir. Sakyn buna fyrsat vermeyin. Beyin fyrtynasy yapan ekibin mümkünse icraatyn içinde olmasy gerekir. Y?in inceli?ini bilen, konuya vakyf olan bu ekip daha rahat fikir üretebilir ve görü? beyan edebilir. Seansyn yapylaca?y yer o kadar da önemli de?ildir. Otobüsün kar?ylykly dörtlü koltu?u, bir fabrikanyn yssyz bürosu, çay bahçesinin en kuytu kö?esi, üzerinden serin dereler geçen sessiz bir köy evi, bir evin en lüks kö?esi..vb. yüzlerce yer dü?ünülebilir.
Söylenen fikirler yazycy tarafyndan not edilmelidir. Bu fikirler seansy yapan üyelerin görebilece?i yere asylarak “Bu ana kadar neler üretildi?” sorusunun muhataby bilinmelidir.
Yapylan beyin fyrtynasynyn en son a?amasynda toplanan bu yeni ve orjinal fikirlerin belli bir syraya konulup “uygulanabilirlik” süzgecinden geçirme i?lemi olmalydyr.
Ve artyk e?lence ba?lamy?tyr.
Hasyly
Uçuk fikirlere yyldyz koyun.
Anlayy?lary ve önyargylary vestiyerde byrakyn.
Aykyry beyinler bulun ve onlara çift yyldyz koyun.
Hayallerinizi ertelemeyin.
Göreceksiniz gerçe?in dü?mesini yava? yava? çözecek ve altyndaki müthi?, fikre ilk siz ula?acaksynyz.
Unutmayyn, a?a?ydakiler yukarydakilerin sadece kulaklaryna gülerler.
Typky “di?erleri” gibi.
gorhan811
IP  Tesekkur Et
Tesekkür edenler: mertburak, asahin,
Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Konuyu Yazdır Konuyu Yazdır

Forum Atla
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme
Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma
Kapalı Forumda Cevapları Silme
Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme
Kapalı Forumda Anket Açma