ALES ba?vurulary 25 Mart’ta ba?lyyor
Akademik Personel ve Lisansüstü E?itimi Giri? Synavy'nyn (ALES) Ylkbahar Dönemi için ba?vurulary, 25 Mart-11 Nisan 2008 tarihleri arasynda yapylacak. ÖSYM'den yapylan açyklamaya göre, ba?vurmak isteyen adaylar, üniversite rektörlüklerindeki ba?vuru merkezlerinden 2 YTL kar?yly?ynda ba?vuru evraky alabilecek.
40 YTL olan synav ücreti ba?vuru i?leminden önce yatyrylacak. Ba?vuru merkezleri ÖSYM’nin http://www.osym.gov.tr internet adresinden duyurulacak.
Synava ilk kez girecek adaylar, ba?vurularyny, ba?vuru merkezlerinden elektronik ortamda yapacak. 2007-ALES'e ba?vurmu? adaylar ise ba?vurularyny internet aracyly?yyla internet aracyly?yyla yapabilecekler. Adaylar ba?vuru syrasynda 3 YTL Ba?vuru Hizmeti Ücreti ödeyecekler.
2008 Ylkbahar Dönemi ALES, 11 Mayys 2008 tarihinde, Adana, Afyonkarahisar, Ankara, Antalya, Aydyn, Balykesir, Bolu, Bursa, Çanakkale, Denizli, Diyarbakyr, Edirne, Elazy?, Erzurum, Eski?ehir, Gaziantep, Hatay, Isparta, Ystanbul, Yzmir, Kahramanmara?, Kars, Kayseri, Kyrykkale, Kocaeli, Konya, Kütahya, Malatya, Manisa, Mersin, Mu?la, Ni?de, Sakarya, Samsun, Sivas, ?anlyurfa, Tokat, Trabzon, Van Zonguldak, Lefko?a ve Bi?kek’te yapylacak.
Yüksekö?retim kurumlarynda ö?retim görevlisi, okutman, ara?tyrma görevlisi, uzman, çevirici ve e?itim-ö?retim planlamacysy kadrolaryna açyktan veya ö?retim elemany dy?yndaki kadrolardan naklen atanabilmek için ALES'e girmek gerekiyor. Synavda 100 üzerinden 70 puan alan adaylar ba?aryly sayylacaklar.
Türkiye'de bir lisansüstü e?itim programynda ö?renim görmek isteyenler de ALES'e girecekler. Adaylaryn ALES'ten, ba?vurdu?u lisansüstü programyn puan türüne göre en az 55 (Lisans diplomasyyla doktora veya sanatta yeterlik programyna ba?vuracaklar için 70) puan almalary gerekiyor.
Synava, bir lisan programyndan mezun olabilecek durumda bulunanlar, lisan programyny bitirenler ile denklik belgesi almy? olmak kaydyyla yurtdy?ynda lisans e?itimi görmü? olanlar ba?vurabilecek. ALES’e yabancy uyruklular da girebilecek.
Synavda adaylara sayysal de sözel bölümden olu?an yetenek testi uygulanacak. Türkçe yapylacak synavda her bir aday için sayysal, sözel ve e?it a?yrlykly üç ayry ALES puany hesaplanacak ve sonuçlar adaylaryn adreslerine synav sonuç belgesiyle duyurulacak.