Öğretmenin ady Bayan Thompson'du ve 5.synyf ö?rencilerinin önünde ayakta durdu?u ilk gün onlara bir yalan söyledi. Ço?u ö?retmen gibi, onlara bakty ve hepsini ayny derecede sevdi?ini söyledi. Bu mümkün de?ildi, çünkü orada en önde, syrasyna adeta çökmü? gibi oturan küçük bir ö?renci vardy.
Ady Teddy Stoddard. Bir önceki yyl, Bayan Thompson Teddy'i gözlemi?, onun di?er çocuklarla oynayamady?yny; giysilerinin kirli ve kendinin de hep banyo yapmasy gereken bir halde oldu?unu görmü?tü ve Teddy mutsuz da olabilirdi.
Çaly?ty?y okulda Bayan Thompson, her ö?rencinin geçmi?teki kayytlaryny incelemekle de görevlendirilmi?ti ve Teddy'nin bilgilerini en sona byrakmy?ty. Onun dosyasyny inceledi?inde ?a?yrdy.
Çünkü birinci synyf ö?retmeni:
"Teddy zeki bir çocuk ve her an gülmeye hazyr. Ödevlerini düzenli olarak yapyyor ve çok iyi huylu Ve arkada?lary onunla olmaktan mutlu..." diye yazmy?ty.
Ykinci synyf ö?retmeni:
"Mükemmel bir ö?renci, arkada?lary tarafyndan sevilen, fakat evde annesinin amansyz hastaly?y onu üzüyor ve sanyrym evdeki ya?amy çok zor.." diyordu.
Üçüncü synyf ö?retmeni:
"Annesinin ölümü onun için çok zor oldu. Babasy ona yeterince ilgi gösteremiyor ve e?er bir ?eyler yapylmazsa evdeki olumsuz ya?am onu etkileyecek.“ diye yazmy?ty.
Dördüncü synyf ö?retmenine gelince:
"Teddy içine kapanyk ve okula hiç ilgi göstermiyor, hiç arkada?y yok ve bazen synyfta uyuyor." demi?ti. ?imdi Bayan Thompson sorunu çözmü?tü ve kendinden utanyyordu. Ö?renciler ona güzel kâ?ytlara sarylmy? süslü kurdelelerle paketlenmi? yeni yyl hediyeleri getirdi?inde kendini daha da kötü hissetti. Çünkü Teddy'nin arma?any kaba kahverengi bir kese kâ?ydyna beceriksizce sarylmy?ty. Bunu di?er ö?rencilerin önünde açmak ona çok acy verdi.
Bazylary, paketten çykan sahte ta?lardan yapylmy?, birkaç ta?y dü?mü? bilezi?i ve üçte biri dolu parfüm ?i?esini görünce gülmeye ba?ladylar, fakat ö?retmen, bilezi?in ne kadar zarif oldu?unu söyleyerek ve parfümden de birkaç damlayy bile?ine damlatarak onlaryn bu gülmelerini bastyrdy. O gün okuldan sonra Teddy ö?retmenin yanyna gelerek; "Bayan Thompson, bugün hep annem gibi koktunuz" dedi.
Çocuklar gittikten sonra ö?retmen yakla?yk bir saat kadar a?lady. O günden sonra da çocuklara okuma, yazma, matematik ö?retmekten vazgeçerek onlary e?itmeye ba?lady. Teddy'ye özel bir ilgi gösterdi. Onunla çaly?yrken zekâsynyn tekrar canlandy?yny hissetti. Ona cesaret verdikçe çocuk geli?iyordu. Yylyn sonuna dek, Teddy synyfyn en çaly?kan ö?rencilerinden biri olmu?tu.
Ö?retmenin, hepinizi ayny derecede seviyorum yalanyna kar?yn Teddy, onun en sevdi?i ö?renci olmu?tu.
Bir yyl sonra, kapysynyn altynda bir not buldu. Teddy'dendi. Tüm ya?antysyndaki en iyi ö?retmenin kendisi oldu?unu yazyyordu. Ondan yeni bir not alana kadar 6 yyl geçti. Notunda liseyi bitirdi?ini ve synyfyndaki üçüncü en iyi ö?renci oldu?unu ve Bayan Thompson'un hâlâ hayatynda gördü?ü en iyi ö?retmen oldu?unu yazyyordu. Dört yyl sonra, bir mektup daha aldy Teddy'den. O arada zamanyn onun için zor oldu?unu çünkü üniversitede okudu?unu ve çok iyi dereceyle mezun olmak için çok çaba sarf etmesi gerekti?ini yazyyordu. Ve Bayan Thompson hâlâ onun hayatynda tanydy?y en iyi ö?retmendi. Daha sonra dört yyl daha geçti ve bir mektup daha geldi. Çok iyi bir dereceyle üniversiteden mezun oldu?unu ama daha ileriye gitmek istedi?ini yazyyordu. Ve hâlâ Bayan Thompson onun tanydy?y ve en çok sevdi?i ö?retmendi. Bu kez mektubun altyndaki imza biraz daha uzundu. Theodore F.Stoddard Typ Doktoru.
Bu hikâye burada bitmedi. Ylkbaharda bir mektup daha aldy Bayan Thompson. Teddy hayatynyn kyzyyla tany?ty?yny ve evlenece?ini yazmy?ty. Babasynyn birkaç yyl önce öldü?ünü, Bayan Thompson'un dü?ünde damadyn anne ve babasy için ayrylan yere oturup oturamayaca?yny soruyordu. Tabii ki oturabilirdi. Tahmin edin ne oldu?
Bayan Thompson törene giderken özenle saklady?y birkaç ta?y dü?mü? olan o bilezi?i takty, Teddy'nin ona verdi?i ve annesi gibi koktu?unu söyledi?i parfümden sürmeyi de ihmal etmedi.
Birbirlerini sevgiyle kucaklarlarken, Teddy, onun kula?yna "Bana inandy?ynyz için çok te?ekkürler Bayan Thompson, kendimi önemli hissetmemi sa?lady?ynyz için ve beni böyle de?i?tirdi?iniz için de..." diye fysyldady.
Bayan Thompson gözünde ya?larla ona kar?ylyk verdi: "Yanylyyorsun Teddy... Ben de?il, sen bana ö?rettin. Seninle kar?yla?yncaya kadar ben ö?retmenli?i bilmiyormu?um..!"