Yükleniyor...
Anasayfa
Anasayfa
Aktif Konular
Aktif Konular
Forum Üyelerini Göster
Üye Listesi
Takvim
Takvim
Forumu Ara
Arama
Yardım
Yardım
Okunmuş Mesaj
Özel Mesaj
Kayıt Ol
Kayıt Ol
Giriş
Giriş
Velilerle Bilgi Alışverişi
 İlkokuma Yazma Ögretimi Sitesi | Diğer Alanlar | Velilerle Bilgi Alışverişi
Mesaj icon Konu: Çocuğuma Neden Bu Kadar Öfkeleniyorum? Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Yazar Mesaj
hg orhan
Moderatör
Moderatör

Aktiflik
Seviye
Deneyim

Gönderilenler: 391

Aldigi Alkis: 305
%78
Alıntı hg orhan Cevaplabullet Konu: Çocuğuma Neden Bu Kadar Öfkeleniyorum?
    Gönderim Zamanı: 18-Subat-2008 Saat 23:39
Y?leri Daha Kötü Yapan Bazy Dü?ünceler:

Kyrycy ve kontrolden çykmy? bir öfke durumunda, kafanyzdan geçenler genellikle yanly? bir takym inançlara dayanan dü?üncelerdir.Durumu bir sürecin parçasy olarak de?il de varylmy? ve en son nokta olarak de?erlendiririz.?u an ki sakin ruhsal durumumuzdan yararlanyp,öfke anynda bir ebeveynin kapylabilece?i olumsuz dü?ünceleri gözden geçirelim ve bunlara daha akylcy bir açydan bakalym.
“Benim çocu?um yanly? davranamaz” Artyk bunu kabul edin sizin çocu?unuz da yanly? davranyr.Bütün çocuklar yanly? davranyr.Yanly? davrany? da bulunmayan çocuk… bilmiyorum….-hayatymda hiç rastlamadym!Yanly? davrany?larla u?ra?mak da ebeveynli?in en temel gereklerinden biridir.Di?er bir de?i?le çocuklar deneye yanyla ö?renirler- ve bu arada da hata yaparlar.Hiçbir çocuk kurallary bilerek do?maz.Bu davrany?lary ö?renmekte bir süreçtir. Bu süreç boyunca, çocuklarymyz ailenin,toplumun ve do?anyn kurallaryny denerler.Ebeveynler olarak bizim görevimiz de, çocuklarymyzy bu süreç boyunca yönlendirmektir.Onlara do?ruyu yanly?y ö?reterek yeti?kinli?e geçmelerini sa?lamak ve her geli?im a?amasynda bunun gere?ini yapmaktyr.

Aslynda bizi öfkelendiren çocu?umuzun davrany?y de?ildir. Biz kendimizi,çocu?umuzun davrany?y hakkyndaki dü?üncelerimiz nedeniyle öfkelendiriyoruz.Bu görü?ü belki bir yere asmak istersiniz.

Benim öfkeme neden olan çocu?umun yanly? davrany?y de?il.Öfkeme neden olan, onun yanly? davrany?y ile ilgili dü?üncem ve bu davrany?a gösterdi?im tepkidir .

Çocu?unuzun yanly? bir davrany?y kar?ysynda, çok etkilenebilirsiniz.Ama unutmayyn ki bütün çocuklar yanly? davrany?larda bulunurlar ve bütün ebeveynler bunlarla u?ra?mak zorundadyrlar.

E?er çocuk geli?imi ile ilgili bilgilere sahip olursanyz, çocu?unuzun bazy davrany?laryny daha normal kar?ylayabilirsiniz.E?er iki ya?yndakilerin ba?ymsyzlyk mücadelesi içinde olduklary için zaman zaman öfke nöbetlerine tutulduklaryny bilirseniz,sadece benim çocu?um çok arsyz diye dü?ünmeyeceksiniz ve böyle bir durumla ba? etmek çok daha kolay olacak.

Bir ma?azanyn ortasynda, çocu?unuz bir öfke nöbetine tutuldu?unda, sizi izleyen bir yabancy ile ilgili üç yorumda bulunabilirsiniz: Ya hiç çocu?u yoktur ve durumu anlamamy?tyr, ya çocu?u vardyr ve sizi izleyerek durumu nasyl halledece?inizi ö?renmeye çaly?maktadyr ya da bu ki?i “Allahtan bu sefer her kesin içinde kendini kaybeden çocu?uyla u?ra?an ki?i ben de?ilim!” diye dü?ünüyordur.

Benim çocuklarym yanly? davrany?larda bulunmaz dü?üncesi çok yanly? bir inançtyr.Bu inancynyzyn yerine daha gerçekçi ifadeler geçirmeniz öfkenizi kontrol etmeye yardymcy olacaktyr.

*Bütün çocuklar yanly? davrany?larda bulunur.

*Benim çocu?um bu deneyim sonunda bir ?eyler ö?renecek.

*Deneme yanylma sürecinde hata bölümü de vardyr.

*Benim çocu?um çok normal.Bu tipik bir davrany?.

*Bununla ba? edebilirim.

*Bu da geçecek.

Bunlar gibi gerçekçi bazy dü?ünceleri bir kartyn üzerine yazyp,cüzdanynyza yerle?tirin ve yanly? inançlarynyzy canlandyrmaya ba?larsanyz, o zaman tekrar gözden geçirin.Bu yanly? gerçekçi olmayan dü?ünceler sadece öfkenizi artyryr.

Onlaryn yerine gerçekçi cümleleri geçirmek,çocu?unuzun yanly? bir davrany?y kar?ysynda tepki de?il,sa?lykly bir davrany? göstermenizi sa?layacaktyr.

“Çocu?um Beni Çyldyrtmak Yçin Böyle Davranyyor ”

Çocuklar ebeveynlerini öfkeli görmekten nefret ederler.Öfkenizin sonuçlaryna katlanmaktan ho?lanmazlar.Ama sürekli olarak sizin ilginiz (olumsuzda olsa) çekmeye çaly?yrlar ve oyunun kurallaryny belirlemeye çaly?yrlar.Bu da sizin sabyr ve ho?görüm synyrlarynyzy devamly olarak zorlamak anlamyna gelebilir.Ylgiye ihtiyaç duyan bir çocuk,bilinçsizce de olsa bazy yanly? davrany?laryn sizi, elinizdeki i?i byrakyp, tüm ilginizi ona yöneltecek kadar öfkelendirece?ini bilir.Synyrlary zorlama ve kurallary belirleme konusunda çocuklar bizi sonuna kadar denemekte ve bizim fikrimizi de?i?tirmemizi sa?lamaya çaly?maktadyrlar.Yanly? davrany?yn nedeni bazen çok basit ve amaçsyz olabilir:Çocu?unuz, sizin onu anlamanyz için o kadar çok çaba göstermi? ve bu konuda o kadar duygusal olabilir ki, duygulary onun akylcy davranabilmesini engellemektedir.Bu nedenle asyl suçlu hayal kyrykly?y olabilir.Bütün bunlary aklynyzda bulundurarak,çocu?unuzu anlamaya ve problemi saptayyp çözümünü bulmaya çaly?yn.

“Çocu?um Her ?eyi Gayet Yyi Bilir”

Bu gerçekten do?rumu? Cevabynyzyn evet olmasyna pek ?a?yrmayaca?yz.Çocuklar gerçekten kurallary ve ebeveynlerinin synyrlaryny nereye kadar zorlayabileceklerini denemekte uzmandyrlar.Genellikle çocuklar her ?eyi gayet iyi bilirler, ama kurallaryn hala geçerli olup olmady?yny veya bir ?eyler koparyp koparamayacaklaryny saptamaya çaly?yrlar.

Bu durum daha çok tutarlylyk göstermeyen ebeveynlerin çocuklarynda daha syk görülür.Bu çocuklar bazy kurallary zorladyklary zaman, bir ?eyler koparabildiklerini saptamy?lardyr.Bu da onlary tekrar tekrar denemeye iter.Kurallaryn tutarly olarak uygulandy?y ailelerde bile çocuklar o kurallaryn hala geçerli olup olmady?yny veya her hangi bir nedenle de?i?ip de?i?medi?ini denemek isterler.O halde, evet, çocuklarymyz kurallary ga-yet iyi bilirler,ama bu onlara her zaman uyacaklary anlamyna gelmez.Biz de hyz synyryny biliriz, ama onlara her zaman uyar mysynyz? Yeti?kinler de, typky çocuklar gibi, e?er geçerli nedenleri veya ondan kurtulma ?anslary varsa ya da sadece istemedikleri için,arada bir kurallary bozabilirler.

Buradan çykaraca?ymyz ders ?udur:
Normal ve do?al bir çocukluk davrany?y için kendinizi harab etmeyin.Bu davrany?y sevmeyebilirsiniz,ama ona haketti?in den daha çok zaman ve enerji harcamanyza da gerek yoktur.

“Çocu?um Böyle Davranyyor Çünkü Ben Kötü Bir Ebeveynim”

Genellikle annelerin böyle dü?ünmeye çok e?ilimleri vardyr.Bu ça?da bile, anne olan kadynlara, ancak iyi olan annelerin çocuklarynyn daha iyi olaca?y mesajy verilmektedir.?u sorulary cevaplayabilir misiniz?Evin dy?ynda çaly?an kadyna ne denir?Çaly?an anne, de?il mi?Evin dy?ynda çaly?an baba ya ne denir? Meslek sahibi bir adam? Bir avukat, bir ö?retmen? Anne, genellikle birincil ebeveyn kabul edilir ve baba çaly?myyor bile olsa çocuklaryn davrany?laryndan anne sorumludur.Bu durum çaly?an annenin hata yapma özgürlü?ünü kysytlamaktadyr.

E?er anneler ve babalar kendi de?erlerini,çocuklarynyn davrany?yna göre saptamaya kalkarsa,yanly? davrany?lar kar?ysynda suçluluk duymalary çok kolaydyr.Böyle dü?ünen ebeveynlerin ,çocuklarynyn söyledi?i ve yapty?y kar?ysynda sa?lykly bir davrany?ta bulunmalary çok zordur.Bunu yapabilmeleri için her kesin farkly oldu?u görü?ünü benimsemelidirler. Çocuklaryn da, kim olduklaryny- ya da olmadyklaryny anlamak için ihtiyaçlary olan farklylyk duygusunu geli?tirmeleri zordur.Bu problem,çocuklary ebeveynleri tarafyndan her istenilen ?ekle sokulabilen kilden bir hamura benzeten görü?te yansytylmaktadyr.Ne kadar saçma!

Çocuklar tohumlara benzerler.Bazylary elma,bazylary portakal ve bazylary da armut a?acydyr.Bazylary domates,bazylary da gül fidanlaryna benzer.Ebeveynler bahçyvanlar gibidir.Taze fidanlara su verip, bakmalary gerekir.Genç bir fidany ne zaman sopa ile destekleyece?ini veya bir kavanozun içine koyup koruyaca?yny bilir.

Yyi bir ebeveyn, iyi bir bahçyvan gibi, bitkilerin daha sa?lykly, enerjik ve meyva dolu olmasyna yardymcy olur.Ama bir ebeveyn de, bahçyvan gibi,bir elma a?acyny,armuda veya domatesi güle dönü?türemez.

Çocuklar özgürdür.Onlary yönlendirebilir,besleyebilir veya bir ?eyler ö?retebiliriz.Ama hiçbir zaman tümüyle sahip olamayyz ve bunu da istemeyiz.Bazen bizi ?a?yrtan, üzen ve öfkelendiren ?eyler yapabilirler.Olgun birer yeti?kin olma süreci içinde de bizlerden farklydyrlar.

KAYNAK:http://www.bicirikyuva.com

Düzenleyen emelgenc61 - 21-Temmuz-2008 Saat 17:00
IP  Tesekkur Et
Tesekkür edenler: damla2, semaBERKE, beril,
semaBERKE
Araştırmacı Öğretmen
Araştırmacı Öğretmen
Simge

Aktiflik
Seviye
Deneyim

Gönderilenler: 105

Aldigi Alkis: 6
%5
Alıntı semaBERKE Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 10-Mart-2008 Saat 00:52
Yyi bir ebeveyn, iyi bir bahçyvan gibi, bitkilerin daha sa?lykly, enerjik ve meyva dolu olmasyna yardymcy olur.Ama bir ebeveyn de, bahçyvan gibi,bir elma a?acyny,armuda veya domatesi güle dönü?türemez.

i?tee özetlee budur
IP  Tesekkur Et
Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Konuyu Yazdır Konuyu Yazdır

Forum Atla
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme
Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma
Kapalı Forumda Cevapları Silme
Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme
Kapalı Forumda Anket Açma
Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma

Kpss | türkü notaları İlkokumayazma