Konu: Yazilacak kitap konusundaki degerli fikir Gönderim Zamanı: 27-Eylül-2007 Saat 17:43
Değerli öğretmen arkadaşlar Eğer ilkokuma yazma öğretimi ile ilgili tereddütlerinizi endişerlerinizi meraklarınızı içeren yol gösterici bir kitap yazılsaydı içeriğini nelerin oluşturmasını isterdiniz ?
Bu sene ilkkez yeni sistemde okuma yazma öğretimi yapıyorsunuz aklınızda yer alan ve cavap bulmadığınız sorular varmı ?
Bu başlığı açtım çünkü Eğer nasip olursa ve şu dar zaman içerisinde fırsat bulabilirsem yardımcı, endişeleri aza indiren aranılan sorulara cevap bulabilen bir kitap yazmak istiyorum. Benim kafamda belirlediğim bir çok bölüm var ama şuan siz canlı olarak yaşıyorsunuz ve değerli düşüncelerinizin düşünclerime değer katacağını düşünüyorum. Saygıalrımla..
Öğretmenim,beni en çok el yazısı yoruyor ve kafamda el yazısını mükemmel mi yazmaları gerekiyor sorusu yer alıyor.Bu konuda bizim ve en önemlisi öğrencilerimizin işini en aza indirecek bir formül bulabilseydik keşke.
ben de aynen öğretmenim gibi düşünüyorum, ayrııca sınıfta diğerlerinden yavaş yazan ve bununla birlikte yavaş algıllayan çocuklara diğerlerinden daha fazla yüklenmek onları daha da bıktırır mı acaba..
Ben en çok öğrencilere yeni sesler ve heceler verilirken kullanılacak dili merak ediyorum. Nasıl bir dil kullanılıyor. Ayrıca,aktivite yaratmakta zorluk çekiyorum. Burada paylaştığınız , örneğin e el ele yi nasıl öğreticeğiz gibi sorulara cevap veren bir aktivite bölümünün mutlaka bulunmasını isterim örneğin.
öğretmenim türkiyenin her yerinde farklı problemler var....o yüzden yazacağınız kitapla daha çok en kötü şartlarda çalışan öğretmenlerimize yardımcı olmanızı diliyorum...şimdiden mükemmel olacağına ve faydalı olacağına inanıyorum...başarılar ...
arkadaşlarından geride kalan,ödevlerini yapmayan yada tamamlamayan öğrenciler nasıl düzelecek..bazen sabır yetmiyor..hiç bir şey yapmak istemiyorum..allah yardımcınız olsun..sitenizden baya yararlandım..çalışmalarınızda size ve bütün öğretmen arkadaşlarımıza kolaylıklar diliyorum..
"öğrenciyi derse motive etmek", "hazır bulunuşluk düzeyi(yani 1.sınıfı başaracak öğrenci hangi düzeyde olmalı)", "anlama güçlüğü çeken öğrencilerin tespiti", erken anlayan ve etkinlikleri erken yapan öğrenciler için yaılacak çalışmalar" şimdilik aklıma gelenler.... başarılar
sınıfta kontrolü nasıl sağlayabiliriz bir de el yazısı yazmayı öğretirken çok yıpranıyorum tek tek ilgilenmem anlatmam gerekiyor çoğu zaman... Ve öğretmenim böyle bir çalışma hazırlamayı düşündüğünüz için teşekkürler eminim yararlı bir çalışma olacaktır
BENİM MERAK ETTİĞİM BİR KONU VAR ANASINIFINA GİDEN ÖĞRENCİLER İLE GİTMEYENLER ARASINDAKİ FARKLARI NASIL ÖNLERİZ?BİRİNCİ KADEMEDE SINIF İÇİNDE NASIL BİR UYGULAMA YAPILMALI BU ÇOCUKLAR İÇİN?
Sıradan bir insan tarafından bile çocuğun tümü algıladığı ona göre düşündüğü bilinirken eğitimcilerin (!) bu dayatması neyin nesi bilmem.
El yazısı dışında tümevarım yönteminin nanelerini yakın zamanda görürüz. Daha önce kimse bir şey bilmiyormuş gibi veya dünyanın altını üstüne getirecek bir buluş yapmış gibi önümüze sunulan yöntem eğitimde cinayettir. Hele hele "e l a t" saçmalığı. Hangi eğitimci "l" ile okumaya başlamayı öneriyor anlamıyorum bir türlü.
Ülkemizde okuma oranı zaten düşükken ve ses veya harf yönteminin okuma hızını azaltacağı bilinirken böyle bir yöntemin amacı ne olabilir?
Eğitimi bilim olarak görüyorsak eğitim sorunları da "BEN YAPTIM OLDU" ile değil. "BİLİMSEL YÖNTEM"lerle çözülür.
N 66demirel arkadaşıma katılmıyorum çünkü ilk başta yavaş gibi görünen bu sistemde hızlanma 3 sınıftan sonra oluyor ve bence en önemlisi anlayarak okuma var önceki sistemde tamamen ezbere dayalı bir sistem çocuklar papağan gibi ezberliyor du.....
İbrahim Bey ben çiçekli yol önermiyorum. Diyorum ki çocuk ev resmi çizdiği zaman evin içinde televizyonu, masayı, sobayı... yani evi tamamlayan ne varsa onları hep çizer. Yani bütünü görür. Ayrıca "l" sesi okumaya geçiş için oldukça kötü bir seçimdir.
Ayrıca az çok eğitim bilimleri bilgisi olanlar bilir ki eğitim sorunları bilimsel yöntemlerle çözülür. Öyle çiçekli yol sloganları eğitim bilimine bir şey getirmez. Türkiye de okuma yazmanın tarihine göz atarsak bu yöntemin yepyeni bir yöntem olmadığını rahatlıkla görürüz. 3. sınıfta okumanın hızlandığı yargısını nereden elde ettiniz bilemiyorum ama 3. sınıfa kadar sorunlarla boğuşan öğretmen farkına varmadan tümceyi toplu okutma yolunu izliyordur belki de.
Ben bir veli olarak merak ediyorum, el yazysy uygulamasyny kaldyrtmak için bir imza kampanyasy olsa acaba i?e yarar my? bu seneki ö?renciler zorlandy bari seneye bunlar ya?anmasa. zaten sesleri birle?tirmede zorlanyyorlar , bir de kargacyk burgacyk el yazysyny okumaya çaly?yrken i-l, n-r birbirine kary?yyor... siz okulda bizler evde sabrymyzy zorluyoruz...
Ylkokuma yazmadaki sorun el yazysy sorunu de?il. Elbette o da bir sorun ama ondan önce sorgulanmasy gereken tüm bilimsel verileri alt üst eden tüme varym yöntemidir. Benim anlady?ym bu yöntemle çocuklar zora sokulurken bazy ö?retmenlerin durumun farkynda olmayyp e?itim sürecinde oyunu kullanmayy yeni bir ?ey sanarak sistemi iyi görmeleri.
El yazysy çocu?un olumlu kimlik geli?tirmesi için (geri dönü?ler olmady?y için) önemlidir. Ama ne zaman verilece?i ara?tyrylabilir.
Ylkokuma yazma i?i ciddi bir i?tir. Dualarla iyi niyetlerle temennilerle çözülmez. Ayryca çocuk ö?renemez düzeyde özürlü ise okuma yazmayy ö?renemez. Yoksa onun dy?ynda er veya geç hepsi ö?renir.
Bunlaryn dy?ynda yazyyy ö?retmen ö?retmenin i?idir. Veli evde yazy ö?retmez. Çünkü yazy ö?retimi biraz da çocu?un kalem tutu?una, oturu?una, defter göz uzakly?yna.... ba?lydyr.
Ben sadece kendi görü?lerimi belirtim !.DİKKAT.! Linki görebilmek için GİRİŞ Yapın yada ÜYE OLUNUZ.Lütfen sizinde görü?lerinize saygy duyuyorum ama sloganyma takylmanyzy do?rusu yadyrgadym ben hayatta hiçbir zorluk çekilmeden güzelliklere gidilmiyece?ini dü?ünüyorum.
Aslynda her iki sistemin de olumlu ve olumsuz yönleri dikkate alynarak, bu konuda bilimsel bir ara?tyrrma yapmak gerekiyor diye dü?ünüyorum. Önceki sistemde okumaya geç geçiliyordu, ancak okuma hyzlary daha iyi oluyordu. Ayryca hece, kelime ve cümle bilgisi, noktalama i?aretleri önceki sistemde daha düzgün verilebiliyordu.Yeni sistemde ise sesin algylanmasy çok önemli, algylayan ve manty?yny kavrayan ö?renciler çabuk ö?reniyor. Algylayamayan ve evde desteklenmeyen ö?renciler oldukça zorlanmaktalar. Yine güzel yazy velilerin ö?renme aly?kanlyklarynyn dy?ynda bir konu. O nedenle veli deste?i zayyf kalmakta.
Ben yeni sistemle ö?retimi bu yyl ilk defa uyguluyorum. Sitenizden çok yararlandym, eminim bu birikimle kitap da çok güzel olacaktyr. Kolaylyklar diliyorum...
Hani bu ses temelli yöntemin olumlu yönleri. Bu kadar ?atavatla (dökümanlary, slaytlary, cd leri, ö?retmen, ö?renci veli çaly?malary....) byrak çocu?u ba?ka varlyklar bile okuma yazma ö?renir.
Hyzly ö?renme biraz da buna ba?ly. Köy okullary sanyrym yine ayny zamanlarda okuma yazmaya geçmekte. E?er ayny çaly?malar, ayny tela?, ayny özen tümce yönteminde uygulansyn bundan daha ba?aryly bir sonuç ortaya çykabilir. Önceleri do?ru dürüst fotokopi makinasy bile yoktu. Byrak projeksiyonu, bilgisayary bu kadar yardymcy kayna?y ama ses yöntemini bu denli olanaklar bile sisteme yerle?tiremedi.
Siradan bir insan tarafindan bile çocugun tümü algiladigi ona göre düsündügü bilinirken egitimcilerin (!) bu dayatmasi neyin nesi bilmem.
El yazisi disinda tümevarim yönteminin nanelerini yakin zamanda görürüz. Daha önce kimse bir sey bilmiyormus gibi veya dünyanin altini üstüne getirecek bir bulus yapmis gibi önümüze sunulan yöntem egitimde cinayettir. Hele hele "e l a t" saçmaligi. Hangi egitimci "l" ile okumaya baslamayi öneriyor anlamiyorum bir türlü.
Ülkemizde okuma orani zaten düsükken ve ses veya harf yönteminin okuma hizini azaltacagi bilinirken böyle bir yöntemin amaci ne olabilir?
Egitimi bilim olarak görüyorsak egitim sorunlari da "BEN YAPTIM OLDU" ile degil. "BILIMSEL YÖNTEM"lerle çözülür.
Ülkemizde okuma orani yeterince düsükken
n66DEMYREL hocama katylyyorum.Hakkari’de 2 sene tümden gelim yöntemiyle yani fi?lerimizle 1.synyf okuttum.Her iki synyfymda gayet güzel okuyor ve okudu?unu yorumlayabiliyordu.Geçti?imiz yyl ise Yalova’da ses temelli cümle yöntemiyle 1. synyf okuttum.Çocuklarym aralyk ayynda okudu çok güzel.Ama ama okuma de?il sadece seslendirme yapyyorlardy sanki,okuduklaryny anlamlandyramyyorlardy yani.Ve bunun acysyny bu sene halen çekiyorum.Çünkü okuma da göz satyr uzakly?ydyr önemli olan.Göz satyryn üzerinde ne kadar çok syçrarsa okuma da o kadar anlamly olur.Mesela sadece ilk ve son harfleri do?ru yazylmy? bir metni*; tümden gelim yöntemiyle ö?renen çocuklar okuyup anlamlandyrabilir.Çünkü bütüne bakar.Ama ses temelli cümle yöntemiyle ö?renmi? bir ö?renciye normal bile versek ayny metni anlamlandyrmada hemen ba?ary sa?lanmaz.
Ögretmenim,beni en çok el yazisi yoruyor ve kafamda el yazisini mükemmel mi yazmalari gerekiyor sorusu yer aliyor.Bu konuda bizim ve en önemlisi ögrencilerimizin isini en aza indirecek bir formül bulabilseydik keske.
De?erli ö?retmenim bana kalyrsa el yazysyny mükemmel yazmalylar. Ö?rencilerimizin kaslary yeni yeni geli?iyor yazy yazmalary da yeni yeni düzene giriyor bu yüzden mükemmel olmaly ki ileriki hayatlarynda da güzel yazy yazabilsinler. Unutmamalyyyz ki okuma ve yazma ile ilgili özelliklede yazma ile ilgili temel bu yyl atylyyor.
Ö?rencilerimizin mükemmel yazy yazmasy için kylavuz çizgili güzel yazy defteri ö?rencilerim kullanyyor. Bununla yazy yazarken harfleri kylavuz çizgilere paralel yazdyklaryndan yazylaryda güzelle?iyor.
Geçen yyl bir ö?rencimde denedim, bu yyl en güzel yazan ö?rencilerden biri o ö?renci... Bu yüzden güzel yazy defteri olarak e?ik çizgili yani kylavuz çizgili olanlary kullandyrmanyzy tavsiye ederim. Bunun yanynda paragraf ?eklindeki yazylary artyk normal çizgili deftere de yazmaya ba?lamalylar diye dü?ünüyorum.
Saygylar...
Düzenleyen sina23 - 22-Kasim-2007 Saat 22:21
Biz Bahar Ülkesi’nin çocuklarıyız.
Bahar Ülkesi’nin, hiçbir baharını yaşamamış çocukları…
N 66demirel arkadasima katilmiyorum çünkü ilk basta yavas gibi görünen bu sistemde hizlanma 3 siniftan sonra oluyor ve bence en önemlisi anlayarak okuma var önceki sistemde tamamen ezbere dayali bir sistem çocuklar papagan gibi ezberliyor du.....
Ybrahim hocam kusuruma bakmazsanyz merak ettimde, bu yöntemle okumayy ö?renen çocuklar henüz bu yyl 3.synyfa gidiyorlar.Siz 3 sene sonra hyzlanma olaca?y kanaatine nasyl vardynyz?
Güzel bir soru olmu?.Ben de bildiklerimi yeniden yazyyorum.
Ke?ke e?itim i?leri müneccimlikle yürüseydi. Yine tekrar ediyorum. 5-6 aylyk olayy neden 3-4 yylda yapmaya çaly?yyoruz ve bundan da övgü ile söz ediyoruz. Ya da çok önemli bir bulu? gibi dayatyyoruz. Uygulady?ymyz yöntemin ady bir kere meçhul. Geli?im psikolojisine aykyry. Okumayy anlamsyzla?tyryyor. Tümden gelimi bu denli suçlamak e?itim biliminden haberdar olmamak rüzgarda savrulmaya benzer.
Bu konuda size bir alynty göndermek istiyorum.
Yöntemin Çeli?kisi Nedir?
Ylkö?retim birinci synyfa ba?layan ö?renci, dört bine yakyn sözcük da?arcy?yna sahip, bin sözcü?ü etkin kullanmakta masal ça?y çocu?udur. Bu ö?rencilere “at”, “ok”,”öküz”, “ev”, “saban”, resmi çizdirerek ilkokuma yazma ö?retimine ba?lanyyor. Bu ve seslerin ö?rencinin anlam evreninde kar?ylyklary(kodlary) yoktur. Ses ö?retiminde “ev” ve “öküz” “ba”, iki tanesi ba+ba= “baba” olacak. O baba olacak; ama yine anlamy eksik. Kimin babasy, ady ne, kaç ya?ynda, baba ne yapyyor, nereye gidiyor, nerede çaly?yyor, gibi yüzlerce soruya örtük bir baba. Bu baba, baba de?il artyk. Babaya ula?mak için epeyce daha “öküz binmek”, “yylan ta?lamak” gerekiyor.Oysa çocuk baba üzerine çok ?ey biliyor. Baba, büyüktür, güçtür bilen görendir. “babam eve geldi.” Geldi ise, eve bir rüzgâr, ?eker geldi, bilgi geldi. Y?te bunlar yok, yeni çaly?mada. Anlam evreni yok. Anlam evreni olmayan bir yapyyla ba?lanyyor, okuma yazmaya. Henüz yeterli bilimsel temelli bir açyklamanyn olmady?yny söyleyebiliyoruz. Programlarda de?i?me olmu?sa, ilkokuma yazma ö?retiminde de olmalydyr, anlayy?ynyn etkin oldu?unu dü?ünüyorum. Buna birde, yaygyn olarak evvelden devam eden korsan okuma yazma ö?retimi yakla?ymyny da eklersek, pragmatik olarak anlamy tamamlamy? olabiliriz.
Yine sesleri verirken, “elifba” ö?retimini ça?ry?tyran 1. grup sesler “e,l,a,f””; ikinci grup seslere “d,e,i,n,o,n,m” seslerini vererek ba?lyyor. Bu dizili?te seslerin kendi sistemati?i yok. Sürekli sessizler, genizden çykanlar, çarpmaly, ötümlü, patlamaly sesler diye bir özen yok. Okuma yazma ö?retimiyle ilgili olarak biz,”öykü/metinlerde okuma yazma ö?retimi”nin daha kolay gerçekle?ebilece?i a?amasyna kuram ve uygulama olarak gelmi? ve onu savunuyorduk. (bakynyz, H. Güleryüz, Programlanmy? Ylkokuma yazma ö?retimi Pegem A, 6. basym2003).Bu savunma, dünyada ve ülkemizde okuma yazma ö?retiminin tarihsel geli?imine uygun bir a?amaydy, çünkü.
Ku? ve Oya
“Bak Oya.
Bu bir ku?.
Ku?, kanatlaryny açar
Pyrr… Diye uçar.
Cik cik cik… Öter”
Y?te size anlamly bir metin. Bu metinde, müzik, fen, matematik, duygu, oyun, eylem, özgürlük var. Bu metin üzerinde çaly?ylarak, ö?rencilere okuma yazma ö?retilebilir. Bu metincikte, çocuk ve ku?, rüzgâr, ses, müzik var. Bir ku?, de?i?ik özellikleri ile anlatylyyor. Bu metincik oniki sözcükten olu?uyor. Bu metin ezgilendirilerek, müzikale dönü?türülebilir. Synyfta oyunla, resimle anlatylabilir. Bununla ilgili gözlem ve incelemeler yapylabilir. Bu metincikte, “a,o,i,y,e, u, ü, ö” 8 ünlü ve “b,k,y,r,?,p,d,c,l,n” 10 ünsüz olmak üzere 18 ses elde edilebiliyor.
Bu metinden,
Bak Oya bak
Ku? cik cik cik öter
Prrrrr pyrrrrr uçar.
“Bak Oya” sözcükleri çözümlenerek; b,a,k,o,y” sesleri elde edilebilir. Bu seslerden, ak, ay, oy, koy, kay, yak, yok, yay, yaya, yaba, aba, baba, yaka, kaka, kabak, gibi sözcükler üretilerek, sözcüklerin anlamlaryna uygun cümleler kurdurulabilir.
Ay
Bak Oya Bak
Ay ay!... ay
O yay bu ay
Oya kayak kay
Uygulamaya konan, okuma yazma anlayy?y, yapylandyrycy program manty?yna uygun de?il. Yapylandyrmacy mantykta, ö?renciyi ayryntylara bo?mak de?il, bütünü ke?federek, bütünün parçalaryny kullanarak yeni bütünlükler yaratma esasy vardyr. Burada tersi bir yol izleniyor. Bütünden de?il, bütünün parçasy varsayylan “anlamsyz seslerde ve seslerin ?ekillerden anlamly bütünlükler olu?turmak isteniyor”. Oysa yukarydaki metinde her ?ekil, her seslem,/hece, her ses/?ekil, o bestelenmi?, anlam yüklü bir metnin parçasydyr. Ylkokuma yazma ö?retiminin, Türkçenin, yapysy, kök, yapym ve çekim ekleri, anlam evreni dikkate alarak, anlamly küçük üç be? metinle hareket edilerek daha ba?aryly olunabilece?ini dü?ünüyorum.
Bu program ve getirdi?i “bire?im” anlayy?y, de?i?tirilmeye adaydyr. Çocu?un anlam evrenini daraltan, e?itim ya?antylaryny zenginle?tirmede sykyntylar olu?turabilecek, okuma yazmanyn tarihsel geli?im çizgisinin gerisinde kalmy? bir çaly?madyr. Üstelik çok yönlülük ve anlayy?lylyk esasyna da uygun de?ildir. “caktyr, cektir” ifadeleriyle e?itim bilimine uygun olmayan, emredici, kesin ve sert bir yakla?ym vardyr. Oysa biz biliyoruz ki, ki?ilere okuma yazma ö?retmede birden çok yol ve yöntem var. Programda deneme amaçly ses, cümle ve öykü gibi üç model önerilebilirdi. Oysa ilkokuma yazmada hazyrlanan kaynaklar birbirinin typa typ aynysydyr. Uygulamalar bilimsel disiplin içinde kar?yla?tyrylarak, en ba?aryly olan uygulama kabul edilebilir ve bilimsel olarak temellendirilerek okuma yazmanyn tarihine de biz de bir katky vermi? olabilirdik. Yazyk!... Programyn ba?ynda etkili olanlaryn (onlary eserlerinden tanyyoruz) kimlikleri, o alandaki birikimleri, okuma yazma ö?retimini bu ?ekilde biçimlenmesinde etkili olmu?tur. Oysa okuma yazma alanynda ciddi çaly?malar yapanlaryn birikimlerinden yararlanmak kime zarar verirdi ki!...
Bu yöntemde hiç eylem yani fiil cümlesi yok dolayysyyla yüklemle çokça cümleler üretemiyoruz.Kysyr cümlelerle dönüp duruyoruz.
Ayryca ö?retmene 1. synyfta bir dayatma yapylmamaly...
Bu dönemde çocuklaryn çevre sartlary farkly farkly ,çocuk bazy isim ve kavramlary bilmiyor bile.... biz daha çok çocu?un bildi?i kavramlary kullanarak okuma yaptyrabiliyoruz.
Bu yöntemde daha çok isim kelimeleri çykyyor ama bu isim kelimelirini çevreden bilindik bi isim kelimeleri de?il.
Fykra sistem diye dayatylany çok güzel anlatmy?. Gerçekten anlamamak için bilimle inatla?mak gerekir. Bu da oldukça yanly? olur. Bazy ö?retmenleri anlamyyorum. Syrf bu bakany (ne buluyorlarsa) savunma u?runa biraz rastgele görü? bildiriyorlar gibi sanyrym.
Ben bu bakan döneminde e?itim adyna yapylmy? tek do?ru bir i? görmüyorum. Ama körü körüne ba?ly kalmak adyna yaptyklarynyn hepsini do?ru kabul de edebiliriz. Ama tüm çabalaryn amacy e?itim falan de?il. Buna ücretsiz ders kitaby da dahil.
E?itim i?ini 3-5 hayyr severe, katky payyna, zorunlu ba?y?a emanet etmi? bakanly?yn ücretsiz kitap da?ytmasyndaki amaç ne olabilirse di?er yaptyklary da ayny de?il mi?
Ö?retmenlerin özlük haklary en fazla bu dönemde ya?andy. Tüm atamalarda e?itim birsen diye bir dernek referans oldu. E?itim kimin umrunda. E?er bir ö?retmen 4. synyfta 4 ya?yna girmeyen sistemci?in tutaca?yny ileri sürüyorsa neyin kitaby yazylacak, ne tarty?ylacak??
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma Kapalı Forumda Cevapları Silme Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme Kapalı Forumda Anket Açma Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma