2007-2008 Ö?RETYM YILI
HAZYRAN DÖNEMY MESLEKY E?YTYM PROGRAMI
"Gelecek, E?itimle Gelecek" Canly Yayyn Programy
RAPORU
16. 06. 2008 Pazartesi
Konu: e- okul
Konuk: MEB E?itim Teknolojileri Genel Müdürü Prof. Dr. Nizami AKTÜRK
15 ö?renciye bir bilgisayar projesi kapsamynda Dünya Bankasy ile anla?ma yapyldy. Yngiltere’de ortaö?retimde 5 ö?renciye bir bilgisayar iken Türkiye’de 10 ö?renciye bir bilgisayar hedeflenmektedir.
Burada Bilgisayar , internet ba?y, hizmet içeri?i ve içerik diziliminde en sykyntly bölüm içeriktir. Ö?retmenlere ula?masy açysyndan site açyldy.www.e?itim.com.tr adresi.ö?retmenler içeri?e müdahale etmezse kendine özgü hale getirmezse uygulanamayaca?y açyktyr. canliyayin@meb.gov.tr
Bu program çerçevesinde 43 ilde içerik üretiliyor. Farmatör ö?retmenlerin e?itimiyle di?er ö?retmenlere ula?ylacaktyr.
e_okul, mebsis içerik ve yönetim arasynda duran enteresan bir yapydyr.
E-OKUL TANIMI
Bir buçuk milyon ö?rencinin kayytlary internet üzerinden yapylyyor.
Yakla?yk on bir milyon ö?rencinin kayytlary tutulmaktadyr.
640.000 ö?rencinin nakilleri yapyldy.
E okul sayesinde ö?retmenlerin zaman kazanmasy sa?landy.
Ö?renci velileri cep , telden veya e posta yoluyla çocuklarynyn durumlaryny ö?reniyorlar.
Ba?vuru ve synav i?lemleri e okulda yapylmaktadyr.
Günlük bir buçuk milyon ki?i sistemi kullandy?y, yüzde kyrkynyn ö?retmen , yüzde 28 nin ö?renci ve yüzde 30 nun veli yüzde 2 snin ise bilinmedi?i belirtildi.burada ö?retmen kullanymyn önemli oldu?u belirtildi.
Bu sistemin olu?masy bir yyly buldu?u.sistemin sykyntyly bölümlerinin de oldu?u belirtildi. Kötü niyetli ki?ilerin sisteme girmesinin engellenmesi gerekmektedir. Bu ba?lamda sistemi ayakta tutacak güncelle?tirmeler MEB ce yapylmaktadyr.
Telefon: U?aktan Halil Karagöz; interneti köye ula?tyramadyklaryny belirtti.
Telekom ile irtibata geçilerek bu sorunun çözülece?ini belirtildi.
Eski?ehir’den Mehmet Gedik ;E okula kysytly girebildiklerini bu sorunun çözümünde nasyl yardym alabileceklerini sordu.
Bu konuyla mutlaka ilgilenece?i, sonun çözümü açysynda çaly?ma yapylaca?y belirtildi.
E-Postadan gelen bir mesaj okundu. Ö?retmen, not çizelgelerini e-okuldan aldyklaryny, buna ra?men idarenin ayryca elle yazymly çizelge istedi?ini, yazmy?.
Nizami AKTÜRK: - Neden elle yazylsyn ! Bilmiyorum, yönetmelik açyk de?il mi? Ynsana zulmetmenin bir gere?i var my? Diye cevap verdi.
17. 06. 2008 Saly
Konu: Mesleki Teknik E?itim
Konuk: MEB Erkek Teknik Ö?retim Genel Müdürü Hüseyin ACIR
Tarym, in?aat, endüstri sektörlerinde mesleki ve teknik e?itimi Erkek Teknik E?itim Genel Müdürlü?ü üstlenmi?tir.
Mesleki ve teknik e?itim iç içe olan kavramlardyr. Hem ulusal hem de evrensel boyutta ayny anlam ifade ederler. Mesleki e?itim ulusal, teknik e?itim ise tarym, in?aat, endüstri alanlaryny ifade etmektedir.
Mesleki ve teknik e?itimde son 5 yylda ö?renci sayysy artmy?tyr. Mesleki ve teknik e?itimi özendirmek amacy ile 4207 sayyly kanunla de?i?iklik yapylmy?tyr. Fiziki alt yapy, kalite, yönlendirme, e?itimin geli?tirmesi ve artyrylmasy hedefleni?tir. Askeri okullar ve polis okullary kendi kurumlary bünyesinde byrakylarak, daha önce MEB bünyesinde olamayan okular da MEB bünyesine alynmy?tyr. Bu okular donanym, alt yapy ve ö?retmen e?itim durumu sil ba?tan de?i?tirilmi?tir. 2002 yylynda 2 büyük proje olu?turulmu? ve AB fonlaryndan destek alynmy?tyr. Ayryca bu okullarda çaly?an ö?retmenler AB projeleri kapsamynda hizmet içi e?itimden geçirilmi?tir. Okullaryn da donanymlary yenilenmi?tir Amacyna ula?ty?y için tüm okullarda uygulanmaya ba?lanmy?tyr. Çe?itli anketler uygulanarak AB standartlaryna uygun hale getirilmi?tir.
Mesleki e?itim 4 yyla çykarylarak, uzmanlyk alanlary olu?turulmu?tur. 9. synyfa kadar normal liselerdeki dersler i?lenmektedir. 9. synyfyn sonu ve 10. synyfta meslek liselerinden düz liseye, düz liselerden meslek liselerine yatay ve dikey geçi? hakky vardyr. Bu uygulamalar 2004 yylynda 145 pilot okulda ba?latylmy?tyr. 42 alan, 197 dalda uzmanlyklar olu?turulmu?tur. 5700 modül olu?turulmu?tur(modül: bir mesle?in tam ö?renilebilmesi için basamak basamak olu?turulan derslerin her birine denir.). Bu modüllerin 5000’i yazylmy?, 700’ü yazym a?amasyndadyr. Bir modül ö?renilince bir üst modüle geçilerek o ders veya alandan ba?aryly olunmaktadyr. Böylece uzmanlyk alanlary olu?maktadyr.
Sertifikalar i?e girmede alternatif olacaktyr. Son zamanlarda ö?renciler i? olana?ynyn fazla olmasy nedeniyle bili?im alanlaryna yönelmi?lerdir. Bu alandaki en büyük sorun katsayydyr.
Anadolu Meteoroloji Meslek Liseleri : Bu okullar synyrly sayyda ö?renci almaktadyr.Bu okullaryn istihdam sorunu yoktur. Bu okullary bitirenler askeri ve sivil hava alanlarynda, hava tahminlerinin yapyldy?y analiz ve bilgi i?lem alanlarynda teknisyen olarak çaly?maktadyrlar. KPSS’ye girerek i?e girebilmektedirler.
Endüstri otomasyon alany: Japonya - Türkiye’nin i?birli?i ile makine, bilgisayar, elektrik,elektronik gibi 4 alan açylarak olu?turulmu?tur. Günümüzde her ?ey otomasyona dayaly oldu?u için ö?renciler kolaylykla i? bulabilmektedirler. Bu alanlar SBS ile ö?renci almaktadyr. Bu alanlary seçen ö?rencilerin alan de?i?tirme hakky vardyr. Bu kurumlarda karma e?itime devam edilmektedir.
18 Haziran 2008 Çar?amba
Konuk: Millî E?itim Bakany Doç. Dr. Hüseyin ÇELYK
Sunucu: Milli E?itim Bakanly?y 2007-2008 E?itim- Ö?retim Dönemi’ni nasyl geçirdi? Yaz için planlarynyz nelerdir?
Hüseyin Çelik: E?itimin bir ülkenin refah ve kalkynmasy açysyndan önemi büyüktür. Ö?retmen arkada?larymyz ülkenin en ücra yerlerinden metropollere kadar görevli olduklary bölgelerde, sorumluluklaryny yerine getirdiler. Ö?retmen arkada?larymyz ö?rencileri synavlara hazyrlamanyn ötesinde onlary iyi birer insan olarak hayata hazyrlamak gibi kutsal bir i? yapmaktadyr. Bu zor görevi yaptyklary için tüm ö?retmen arkada?larymyza ve görevli personele te?ekkür ediyorum. Seminer döneminde hem okul müdürleri hem de ö?retmenler 2007-2008 e?itim-ö?retim yylynyn de?erlendirilmesini yapmalylar. Seminer dönemi eksiklerimizi tesbit etmemiz için iyi bir fyrsattyr. Yyiysek daha iyi olmaly, daha iyiysek en iyi olmamyz lazym. Ta?ra Te?kilaty daha tatile ba?lamady, biz yazyn daha yo?u bir ?ekilde çaly?aca?yz.
Aksaray Anadolu Teknik Lisesi, Teknik Lise ve Endüstri Meslek Lisesi, Motorlu Araç Teknolojileri Alany, Otomativ Boyama Dalynyn Tanytymy
Mercedes-Benz i?birli?i ile fabrikadaki ortamlaryn ö?retmenlerin e?itimine katkysy açyklandy. Ö?rencilerle bu alany seçme nedenleri ve fabrikada yaptyklary çaly?malarla ilgili röportajlar yapyldy.
Sunucu: Merkez te?kilaty olarak yazyn neler yapacaksynyz?
Hüseyin Çelik: Merkez Te?kilatyndaki arkada?larymyz yazyn daha faal çaly?yr. Hedeflerimiz ?unlardyr:
1. Fiziki alt yapymyzy güçlendirmek ve derslik sayymyzy arttyrmak için okul yapymy
2. 170 milyon tane kitap hazyrly?y
3. Okullardaki bilgisayar ve internet sorunlaryny gidermek
4. A?ustos dönemindeki yeni ö?retmen atamalary
5. Turkcell ile ortak proje; Gönül Köprüsü
Turkcell’in ta?yma i?ini üstlenmesi ile 80.000 ö?renci batyya, 20.000 ö?renci do?uya gidecek. Bu çocuklaryn büyük kysmy hem turizm hem de bilgilendirme amaçly olarak ilk kez memleketin dy?yna çykmaktadyr. Bu ö?renciler gittikleri her yerde kendilerine refakat edecekleri kendi ya?yty olan bir arkada?lary tarafyndan kar?ylanmakta ve birlikte gönül köprüsü a?açlary dikmektedir.
Konya Adil Karaa?aç Anadolu Teknik Lisesi’nin Tanytymy
· Okul müdürleriyle okul hakkynda röpörtaj
· Ö?retmenlerle Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri alany ile ilgili röpörtaj
· Ö?rencilerle Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri alanyny niçin tercih ettiklerine dair röpörtaj
Sunucu: Gönül Köprüsü Projesi ne zaman bitecek?
Hüseyin Çelik: 16 Temmuz’a kadar devam edecek.
Hüseyin Çelik: Mesleki E?itim bir ülkenin olmazsa olmazydyr. Ülkemizde iyi yeti?mi? kalifiye eleman sykyntysy var. Artyk üniversite mezunlarynyn en iyilerinin i? bulabildi?i bir dönemdeyiz. Özel sektör eksenli mesleki e?itim olu?turmalyyyz. 2003 yylyndan sonra Bili?im Teknolojileri Liseleri açyldy, çünkü bili?im teknolojileri çok hyzly geli?iyor. Türkiye gemicilik alanynda çok büyüdü. 10 Denizcilik Meslek lisesi, 39’a çykaryldy. 2003-2008 yyllary arasynda 750 meslek okulu açyldy. 4200 modül geli?tirildi ve okullara gönderildi.
Telefon Ba?lantysy:
Mehmet Gazi Yyldyrym: Meslek Lisesinin programlary basitle?tirildi. Y.Ö.O.’da akademik e?itime yatkyn olmayan ö?rencileri mesleki e?itime yönlendiriyoruz. Meslek Lisesinin program de?i?ikli?i sanayide çaly?acak eleman yeti?tirme amacy ile mi basitle?tirildi?
Hüseyin Çelik: Mesleki Teknik E?itimin her dalynda müfredat çaly?malary piyasanyn esaslaryny dikkate alacak ?ekilde hazyrlandy. Meslek Yüksek Okullary alt yapy itibariyle Meslek okullarynyn daha gerisindedir. ?u an ihtiyaçlaryn ço?unu Mesleki Okullar kar?ylyyor. Derslerin mahiyeti ve atölyeleri ayny; Meslek Yüksek Okullary istenen yapyya kavu?turulamamy?tyr.
Eski?ehir Atatürk Anadolu Meslek Lisesinin tanytymy
· Okul müdürüyle Rayly sistem Teknoloji alany ile ilgili röportaj
· Ö?retmenlerle verilen e?itim ve mezuniyet sonrasy i? alanlary ile ilgili röportaj
· Ö?rencilerle, okulu niçin tercih ettikleri ve ne olmak istedikleriyle ilgili röportaj
Hüseyin Çelik: Ülkemizde demiryolunun önemi kavranmy?tyr. Ankara-Konya hyzly treni çaly?maya ba?layacak. Eski Ypek yolu, artyk demiryoluna dönü?üyor.
Mehmet Aydyn: Marmara Teknik e?itim mezunlarynyn atamalary niçin yapylmyyor?
Hüseyin Çelik: Teknik E?itimden mezun olan ö?retmenlerin atamalary di?er alanlar gibi norm ihtiyacyna göre yapylyyor. Bu alanda fazla ihtiyaç yok. Teknik e?itim geli?tikçe ihtiyaç da artacaktyr. Teknik E?itim Fakülteleri de yeniden yapylandyrylacak.
Gazi Anadolu Teknik Lisesi, Teknik Lise ve Endüstri Meslek Lisesi’nin Tanytymy
· Okul müdürüyle okul tanytymyna dair röportaj
· Müdür Yardymcysy ile okuldaki alanlarla ilgili röportaj
· Atölye ?efi ile makine teknolojileri alany ile ilgili röportaj
· Ö?rencilerle atölye çaly?malary ile ilgili röportaj
Hüseyin Çelik: Mesleki E?itim’e ba?arysyz ö?rencilerin yönlendirilmesi gerekti?i dü?ünülüyor, fakat bu çok yanly? bir dü?ünce. Mesleki E?itim de yo?un matematik becerisi gerektirir.
Telefon Ba?lantysy:
Hatice Peker: Ba?arysyz ö?rencileri meslek liselerine yönlendiriliyor. 8. synyfta ö?rencileri do?ru yönlendirmek için bu alanla ilgili bir ders olmaly
Hüseyin Çelik: Bu ders 9. synyfta var. Çe?itli meslekler de bu derste tanytylyyor. 9. synyftan sonra kararyny de?i?tiren ö?renciler okul de?i?ikli?i yapabilir. Bu sorunu a?mak için 7. ve 8. synyftaki ö?renciler için farkly okullara tanytym gezileri ihmal edilmemeli.
E-posta:
Yeni atamalar ve sözle?meli ö?retmenlerle ilgili sorular
Hüseyin Çelik: A?ustos ayynda ve sonbaharda atama yapylacak. Norm kadro ihtiyacyna göre atama yapylacak ö?rencilerin sayysy belirlenecek.
Sözle?meli ö?retmenler ikinci synyf personel de?ildir. Bu ö?retmenlerimiz isterlerse KPSS puanyna göre atamalaryny isteyebilirler.
19 Haziran 2008 Per?embe
Konu: Yaz tatilini verimli de?erlendirme.
Konuk: Gazi Üniversitesi E?itim Bilimleri PDR Ana Bilim Daly Ba?kany
Prof. Dr. Ya?ar ÖZBAY
Sunucu:Tatil kavramyyla içinde bulundu?umuz takvimi nasyl de?erlendiriyorsunuz?
Prof. Dr. Ya?ar ÖZBEY:Tatile bo? zaman olarak bakylmamasyny belirti.Sene boyunca çocuk okulda evde ciddi anlamda sykylyyor rahatlama amacy gütmesi gerekir.Planly olmaly.
Sunucu:Tatili kim planlamaly?
Konu?macy:Planly olmamyz gerekiyor. Ama plansyzly?a da açyk olmaly.Tatili çocuklarla birlikte planlamaly çocuk tatili sahiplenmeli.
Sunucu:tatilde çocuk belli saatlerde çaly?maya zorlanmaly my?
Konu?macy:Çocuklara fazla yüklenmemeli yazyn çocu?u syk bo?az etmemeli.
Afyonkarahisar Volvadin 24 Eylül Anaokulunu tanyty YSO9001 Belgeli tek okul.
Sunucu:Anne -Baba çocuklaryyla nasyl plan yapmaly?
Konu?macy:Çocuklar neye merakly oldu?unun ipuçlaryny verir onu göz önünde bulundurarak tatil yapylmalydyr.Mesela çocuk sportif faliyetleri sever ise ona göre tatil planlanmaly
Sunucu:Çaly?an çocuklara aileleri nasyl yakla?maly?
Konu?macy:Çocuk demek oyun demek çocu?un oyun ihtiyacy mutlaka giderilmeli.Bunun yanynda küçük küçük para kazanmasy onun sorumluluk almasy anlamynda çocu?un geli?imine yardymcy olur.
Sunucu:Yaz okulu nasyl olmaly?
Konu?macy:Okulda bütün sportif etkinlikler olmaly.
Kastamonu M.Akif Ersoy Okulu tanytyldy okulun en önemli özeli?i bir hayal odasynyn olmasy.
Sunucu:Özürlü çocuklara nasyl tatil plany yapaca?yz?
Konu?macy:Engel türüne göre plan yapylmaly farkly mekanlarda bu çocuklarla ilgilenilen yerlere yönlendirmek gerekir.Çocuklaryn kendi ba?laryna bir ?eyler yapabilecekleri yerler olmaly.
U?ak Gaime Özcan Okulu tanytyldy.
Sunucu:Tatilde çocuklara ödev verilmelimi?
Konu?macy:Çocuklara yazyn ödev verilmesi do?ru de?il dedi.
Sunucu:Çocuklary 10-15 gün kampa göndermek yararly olur mu?
Konu?macy:Ya?y önemli 10-212 ve daha üzeri ise tabi faydaly olabilir.
Sunucu:Yaz dönemi edinilen tecrübeler hayatta yön verici olabilir mi?
Konu?macy:Tabiî ki Okul bir uyarycydyr, her ?eyi vermez. Müfredatymyz buna müsait de?ildir. Okul ve tatil bir bütün olmaly.
20 Haziran 2008 Cuma
Konu: Okuma aly?kanly?y
Konuk: Ankara Üniversitesi E?itim Bilimleri Fakültesi Türk Dili ve Edebiyaty Bölümü Ö?retim Üyesi Prof. Dr. Sedat SEVER
Çocuklaryn ö?renme gereksinimleri giderilmeli ö?retilmelidir.Bu gereksinimi gidermede en önemli araç kitaptyr
Her kitap çocuklaryn ö?renme gereksinimlerini kar?ylayacak nitelikte maalesef de?ildir.Çocuklaryn seviyelerine uygun nitelikli kitaplar seçilerek çocuklaryn okumasy sa?lanmaly okuma aly?kanly?y kazandyrylmalydyr.
Çocuklaryn dünyasyna okul öncesinden ba?layarak (1) ya?ynda sanatçylaryn yazdy?y çocuklaryn hayel dünyasyna uygun nitelikli kitaplar ile çocu?un ö?renme uyaranlaryna hitap edilerek,örnek olunarak davrany? kazandyrylyrsa ö?renme gereksinimleri kar?ylanabilir.
Bir ya?yndaki çocuk kitap okuyamaz ama kitap ona dokunarak beceri kazanabilir olumlu duygulara sahip olur.
Çocuklaryn ba?aryly olabilmesi için bir ya?yndan itibaren okuma konusunda merak uyandyrmaly olumlu dü?ünceler kazandyrylmalydyr.
Mamak Cumhuriyet Anadolu Lisesinin çe?itli ya? gruplarynda okuma yazma aly?kanly?y kazandyrma çaly?masy var.
Yaratycy yazarlyk çaly?malary yapylyyor ,Türkçemizin düzgün kullanma ve yazma becerisi kazandyryyor.Özgüven ve yazma becerisi kazandyryyor somut eserler ortaya çykyyor.
Bir ya?yndan itibaren çocuklarymyzyn eline nitelikli kitaplar verilmeli.
Alty on iki ya? grubu çocuklarymyz bu gruba girmeden önce çocu?a okuma konusunda olumlu duygular kazandyrylmalydyr.
Bu çocuklaryn
Dil geli?imi yava?tyr. Y?birlikçidirler kendilerini ba?kalaryyla özde?tirirler.meraklydyrlar meraklary mutlaka kar?ylanmalydyr bunu kar?ylayacak en önemli araç nitelikli kitaptyr.Kitaplar çocu?un seviyesine uygun olmaly çocuk kitapta anlatylanlaryn do?ru yanly? oldu?unu yorumlamaz irdelemez çocuk algylama düzeyine göre sanatçynyn eseri içinde ya?ar algylar bu yüzden nitelikli kitap seçimi önemlidir.
Okuma aly?kanly?y geli?tikçe yazma aly?kanly?y da geli?ecektir.
Çocuklarymyz sanal alemin büyüleyici ve zararly etkilerinden korunmalydyr.Tabi ki çocuklarymyz bili?im teknolojisinden yararlanmalydyr .T.V.izlemelidir yalnyz çocuklar tek yönlü beslenmemeli nitelikli kitaplardan beslenmelidir.
Çocuklarymyz sanal alemden etkilenerek kendilerine uygun olmayan geli?im göstermektedirler bunun için bu Zaralardan kurtarylarak çocuklarymyza sanatçylarymyzyn yazdy?y geli?imlerine uygun nitelikli kitaplar ile güzel Türkçemiz korunmaly sa?lykly geli?imler göstermesi sa?lanmaly.
Okul öncesi ve ilkö?retimde çocuk edebiyaty kitaply?y eserlerinden yararlanmalydyr
Okuma kültürü dil geli?imini sa?lar.kitaplar nitelikli olmaly.
Cevdet YORULMAZ: Elazy? internet ve bilgisayar oyunlaryndan uzak tutmalyyyz
Çocuklar 900 saat okulda 1500 saat T.V.de vakit geçirirler buda çocuklary olumsuz etkiler
Haydar KUBAT:Almanya kitaplarda çok fazla yabancy kelime oldu?unu söyledi
Kitaplarda açyklamalar bölümü olmalymy diye sordu
Karma dilde edebiyat yapylamayaca?yny söyledi kitaplar duru Türkçe ile yazylmaly synyf kitaplyklary ticari kaygyyla yazylmy? kitaplardan olu?mamaly özenle seçilen kitaplardan olu?maly.
(alynty)