Bu yyl "zor" ö?rencilerin bile derslere odaklanmasyny sa?layabilmek için olumlu davrany? yönetimini kullanyn.
Her ö?retmen gibi ben de bir synyfy idare etmenin ne kadar önemli bir i? oldu?unu biliyorum. Kendi çaly?ma yerim olan Avustralya"da ve dünyanyn görev yapty?ym çe?itli yerlerinde farkly yetene?e, geçmi?e ve mizaca sahip 25 ya da daha fazla ö?renciyi alyp birlikte çaly?an, haklara saygy duyan bir grup olu?turmanyn ne kadar zahmetli bir i? oldu?unu tekrar tekrar gördüm. Belirli türlerdeki ö?renci davrany?lary (her synyfta görülmesine kar?yn yine de can sykycy olan) bu i?i ba?arylmasy daha zor hale getirir. Buna ra?men synyftaki en zor ki?iliklerin bile haklary ve sorumluluklary dengeleyen olumlu disiplin yöntemlerine olumlu kar?ylyk verdi?ini ke?fettim.
Bu yazyda a?a?ydaki ki?ilik türleri için i?e yarayan stratejileri bulacaksynyz:
1. Gevezeler
2. Yapy?kanlar
3. Boykotçular
4. Tarty?macylar
5. Somurtkanlar
1. GEVEZELER
Gözlemci oldu?um bir synyfta ö?retmen grup etkinliklerinden önce bir noktayy açyklyyor; tam bu anda bir ö?renci di?erine dönüp fysyldamaya ba?lyyor.
Ö?retmen: "Lisa ve Emma, Dersi anlatmaya çaly?yyorum!"
Lisa: "Ama ben konu?muyordum!"
Ö?retmen: "Lisa, seni Emma ile konu?urken gördüm. Ben ders anlatyrken konu?ma. Dikkatini buraya ver."
Lisa: "Hocam yapmayyn. Emma sadece bana çaly?mayla ilgili bir soru sordu!"
Ö?retmen: "Beni dinle— Kimin ne söyledi?i beni ilgilendirmez.
(Ö?retmen do?al olarak sinirlenmi?tir; özellikle Lisa"nyn ses tonundan ve el kol hareketlerinden dolayy.)
Lisa: "Ama, Emma "
Ö?retmen: "Lisa!" Bu yüksek ses tonunu ?öyle bir ifade izler: "Bir kelime daha söylersen..." ya da azarlayycy bir tonda "... byktym usandym". Her iki durumda da zarar verici bir yan vardyr.
YZLENECEK STRATEJYLER
• Olumlu bir yönlendirmede ya da anymsatmada bulunun ve ardyndan te?ekkür edin.
Ystemedi?iniz davrany?a de?il istedi?inize odaklanyn; Örne?in "Kary?ma" demek yerine "Teker Teker" ya da "Görgü kurallarymyzy hatyrlayalym" gibi. Yönlendirmeleri kysa tutun; sorun üzerinde çok fazla durmaktan kaçynyn. Buna ek olarak, davrany? hedefimize daha uygun bir mesaj verdi?inden dolayy düzeltme yaparken bile "lütfen"e ek olarak kimi zaman "te?ekkürler" sözcü?ünü kullanmanyn daha etkili oldu?unu gördüm.
• Ses tonunuzu ve beden dilinizi seçin.
Ö?renciler tarafyndan nasyl duyuldu?umuz büyük ölçüde bizim sözsüz davrany? biçimlerimize ba?lydyr. "Sessiz adymlarla lütfen,. Te?ekkürler" ifadesini alaycy bir ses tonuyla ve parma?ynyzy ö?rencilere do?ru sallayarak söyleme olumlu sözcüklerin hepsini bir çyrpyda yok eder. Ses tonunuzu, baky?ynyzy, ö?renciye yakynly?ynyzy ve beden dilinizi sürekli kontrol altynda tutun.
• Stratejik aralar vermeyi deneyin.
Ö?retmenler dikkati çekmek ya da korumak istediklerinde duraklamalaryn bilinçli kullanymy yardymcy olabilir. Gerekli talimaty vermeden önce kullanylan bir ara ö?rencilerin size bakmasyny, sizi dinlemesini ve hemen ardyndan yanyt vermesini sa?layabilir. Ö?retmen odanyn di?er kö?esinde konu?an iki ö?renciye seslendi?inde "Lisa, Emma ne yapyyorsunuz?" büyük olasylykla onlar yalnyzca kendi adlarynyn söylendi?ini duyacaklar, sorunun ne oldu?unu anlamayacaklardyr bile. Önce ö?rencilerin adlaryyla (daha otoriter bir tonda) ba?layyp bir ara verdikten sonra yönlendirmeyle devam etmek daha iyi fikirdir.
• Nasyl yönlendirece?inizi bilerek dikkati asyl konunun üzerinde tutun.
Konu?an ö?rencilerden önlerine dönüp konu?tu?unuz sürece dinlemelerini isteyerek dikkatimizi birincil davrany? sorununa (bizim ö?retme ve di?erlerinin ö?renme haklaryny öncelikle etkileyen davrany? biçimi) vermi? oluruz. Ö?renciler tarty?yr ya da surat asarlarsa bu davrany? syrasy gelmeden konu?ma sorununa yönelik olmaz. Yeniden yönlendirme, ikincil konulara dikkatimizi vermek yerine kurallara, haklara veya verilen talimatlara odaklanma ?eklidir. Ö?rencilerin görü?lerine bir parça katylyp (ö?rencilerin duygularyna de?er verip) sonra çabucak asyl konuya dönerek bunu yapabilirsiniz.
UYGULAMALI STRATEJYLER
Ö?retmen ödevi açyrkarken Lisa ve Emma özel olarak konu?up di?erlerini rahatsyz ediyorlar. Ö?retmen konu?mayy keser. Kimi zaman bilinçli olarak yapylan bir duraklamanyn tek ba?yna ö?rencilerin dikkatini çekmeye yetti?inin farkyndadyr — ama bu sefer i?e yaramaz. Bu yüzden o kyzlardan önlerine dönüp dinlemelerini ister: "Emma . . ., Lisa . . ., lütfen önünüze dönüp dinleyin, te?ekkürler." Lisa darylmy? bir ?ekilde "ama biz sadece ödev hakkynda konu?uyorduk" der. Bu noktada ö?retmen söylenen ?eyin do?ru olup olmady?yyla ilgilenmez. Konuyu ba?ka bir yöne çevirir:
"Ders hakkynda konu?uyor olabilirsiniz ama önünüze dönüp dinlemenizi istiyorum, te?ekkürler. Bu anlattyklarymyzy bilmeniz gerekiyor." Lisa"nyn kyrgynly?y ya da küslü?ü sürerken (ama sesini çykarmadan) ö?retmen dikkatinizi synyfyn geri kalanyna verir ve konu?masyna kaldy?y yerden devam eder.
2. YAPI?KANLAR
Bir sonraki tiplememizde küçük synyflardan birindeki kompozisyon dersinde ö?rencilerin ba?yndayyz. Halid synyfyn di?er yanyndan seslenir.
Halid: "Ö?retmenim, ö?retmenim, bakar mysynyz?"
Ö?retmen: "Bir dakika Halid."
Halid: "Ama ö?retmenim bundan sonra ne yapaca?ymyzy bilmiyorum!"
Ö?retmen: "Dinle, ayny anda hem orada hem burada olamam de?il mi?"
Halid: (a?lamakly bir tonda) "Ama ö?retmenim. . ."
Ö?retmen: "Tamam, tamam!" Ö?retmen, onun her ça?yry?ynda kendisine yardymcy olmaya gidece?i gibi asylsyz bir dü?ünceyi kuvvetlendirerek ona yardymcy olmaya gider.
YZLENECEK STRATEJYLER
• Bilinçli olarak duymamazlyktan gelmeyle ba?layyn.
Bilinçli olarak duymamazlyktan gelme, belirli davrany?lary gözardy etmek ve dikkatleri dersin aky?y üzerinde tutmak ya da olumlu davrany?lary farketmek ve desteklemek amacyyla ö?retmenlerin bilinçli olarak aldyklary bir karardyr. Ö?renciler kysa zamanda "kurallara uyup parmak kaldyran ve bekleyen" ö?rencileri ö?retmenlerin dinlediklerini anlayacaklar ve kurallara uymaya çaly?acaklardyr.
• El i?aretleriyle basit yönlendirmeleri/anymsatmalary birle?tirin.
Bilinçli olarak duymamazlyktan gelme i?e yaramazsa ve ö?rencinin davrany?y di?er ö?rencilerin ö?renmesini ya da sizin ö?retmenizi etkiliyorsa basit bir yönlendirmede bulunmayy ya da anymsatmayy deneyin: "Söz almadan önce parmak kaldyryn, lütfen" ya da "synyf içindeki kurallarymyz neydi?" Sözlü yönergelerinizi güçlendirmek ya da kimi zaman onlaryn yerine kullanmak açysyndan el i?aretli çok etkili olabilir (özellikle sene ba?yndan beri bunlary kullanmaya ba?ladyysanyz). Örne?in, ö?rencinin beklemesi gerekti?ini belirtmek için elinizi dur anlamynda kaldyryn ya da çocu?a parmak kaldyrmasy gerekti?ini anymsatmak için bir parma?ynyzy konu?mamasy gerekti?i anlamynda a?zyna koyup di?er parma?ynyzy havaya kaldyrabilirsiniz.
• Ö?rencilere seçenekler sunun.
Verilen ödev ö?renciye özel de?ilse "bana sormadan önce çevrendeki üç arkada?yna sor" türünde bir yöntem oturtabilirsiniz. Ö?rencileri izlenmesi gereken i?lemler konusunda birbirlerine yardymcy olmaya, masalarynda sessizce bilgi aly?veri?inde bulunmaya ve ancak son çare olarak sizin yardymynyzy istemeye te?vik edin.
UYGULAMALI STRATEJYLER
Birinci synyflardaki bir sanat etkinli?i syrasynda ö?rencilerin arasynda dola?yp kilden yaptyklary ?ekiller hakkynda konu?uyorum. Syralaryn birinde bir ö?renciyle konu?urken di?er yanymdaki birisi elbisemi çeki?tirme ba?lyyor: "Ö?retmenim, ?una bakyn, yapty?yma bakyn!" Bakabilirim ya da çekilmesini söyleyebilirim ama bunun yerine bilinçli olarak duymamazlyktan geliyorum. En sonunda pes ediyor, parma?yny kaldyryp bekliyor. Böyle yapmamy? olsaydy elimi kaldyryp "bekliyoruz" anlamyna gelen bir i?aret yapar ve dikkatimi daha önce konu?makta oldu?um ö?renciye tekrar verirdim. Her iki durumda da ilk ö?renciyle i?imi bitirip di?erine döndü?ümde hala sessizce bekledi?ini görürsem çaly?masyny görmeye can atar bir ?ekilde yanyna giderim.
3. BOYKOTCULAR
Üçüncü synyftakilerin tümü harita çizme projeleri üzerinde haryl haryl çaly?yyorlar, David dy?ynda. O, morali bozuk bir ?ekilde havaya bakyyor. Ö?retmeni onun bu çaly?mayy yapabilece?ini çok iyi biliyor. Ö?retmeni deli eden asyl sorun da bu.
Ö?retmen: "David, niçin çaly?myyorsun?"
David: (iç çekerek) "Bilmiyorum"
Ö?retmen: "Ödevle ilgili bir sorunun mu var?"
David: "Eveet . . . co?rafya sykycy geliyor."
Ö?retmen: "Sykycy öyle mi? Bak i?te bu çok kötü. Ne yazyk ki orada oturup haritayy tamamlayyncaya kadar canynyn sykylmasyna katlanman gerekiyor. . . . Bunu tamamlamanyn ne kadar sürece?i beni hiç mi hiç ilgilendirmiyor!"
Bu süre boyunca David önüne kapanyyor ve tarty?ma sürüp gidiyor.
YZLENECEK STRATEJYLER
• Ö?rencilere sonuçlaryyla birlikte seçenekler sunun.
Ö?renciler ödevleri a?yrdan alyyor ya da yapmyyorlarsa onlary do?rudan bir seçene?e ya da sonuca yönlendirin. "Ödevini ?imdi yapmazsan onu ders dy?yndaki bo? zamanlarynda yapman gerekecektir" demek, özellikle bo? zamanyny satranç, ki?isel çaly?malary ya da bilgisayar oyunlaryyla geçiriyorsa i?e yarayacaktyr. Kullandy?ynyz dil, ö?rencilere davrany?larynyn kendi sorumluluklary altynda oldu?u ve nasyl davrandyklary konusunda denetime sahip olduklary mesajyny verecektir.
• Çaly?maya yeniden dönmesi için süre verin.
Çaly?maya yeniden dönmesi için verilen süre, ö?retmenin düzeltici yönlendirmesine yanyt vermesi için ö?renciye verdi?i süredir. Ö?renciye bir yol önerdikten ya da bir anymsatma yaptyktan sonra ö?retmen sakin bir ?ekilde synyfta göz gezdirebilir ya da ba?ka bir ö?renciyle u?ra?mak için dönebilir. Böyle yapmakla ö?rencinin yönlendirildi?i ?ekilde davranaca?yny bekledi?i mesajyny iletir. Bu, ö?rencilerin isteklere uyarken incinmemelerini sa?larken ö?retmenlerin de gereksiz, uzun tarty?malara girmelerini önler.
• Yli?kiyi yeniden kurun.
Bir düzeltme yaptyktan ve ö?renci de buna uyduktan sonra (gönülsüzce de olsa) ders syrasynda daha sonra yanyna gidip ili?kinizi yeniden kurmak önemlidir. Bunu olumlu bir kaç sözcük fysyldayarak ("Böyle çaly?ty?yny görmek çok güzel...") ya da sadece gülümseyip ba?ynyzy onaylayarak bile yapabilirsiniz. Bu, çocu?a ili?kinizin hala sorunsuz oldu?u (düzeltmeyi bir kenara koyarsak) ve onun sizin gözünüzde hala iyi bir yere sahip oldu?u izlenimini verir. Kysa bir te?ekkür ya da onay "Çabalaryny farkediyorum" anlamyna gelir ve arada herhangi bir kyrgynly?yn olmady?y mesajyny da verir.
UYGULAMALI STRATEJYLER
David ve ö?retmeni arasynda geçen konu?maya yeniden dönelim.
Ö?retmen: "David . . . Ödevini ?imdi yapmazsan bunu teneffüste yapmak zorunda kalacaksyn."
David: "Ama bu hiç adil de?il." Kollaryny kavu?turur ve somurtur.
Ö?retmen: "Belki öyle ama bu senin seçimin."
Ö?retmen yürür ve David"e i?e yeniden dönebilmesi için zaman verir. Ö?retmenin kendisine bakmady?yndan emin olduktan bir kaç dakika sonra gönülsüzce de olsa David çaly?masyna devam eder (aslynda ö?retmeni onu yan gözüyle izleyebiliyordur). Teneffüs zili çaldyktan sonra ö?retmeni onunla yeniden konu?ur.
Ö?retmen: "Do?ru karary verdi?ine sevindim David." O oynamaya giderken ö?retmeni de aferin anlamynda koluna hafifçe vurur.
4. TARTI?MACILAR
Her okulda ö?retmenlerine kafa tutan, kar?ylyk veren ve hiçbir sözün altynda kalmak isteyen ö?renciler olur. Bu tür ki?ilerin niçin suçsuz olduklary, yapylanyn niçin adil olmady?y, ö?retmenlerin niçin onlara taktyklary konusunda on ayry neden ve açyklama syralayabilirler. Asyl ?a?yrtycy olan ö?retmen ve ö?renci arasyndaki tarty?malaryn ço?unun a?a?ydaki son synyf örne?inde oldu?u gibi ufak tefek, önemsiz konularla ba?lamasydyr.
Ö?retmen: "Jason, niçin masanda de?ilsin?"
Jason: "Sadece Dimi"den bir cetvel istiyordum!"
Ö?retmen: "Bana bak, sakyn yalan söylemeye kalkma. Cetvel istemiyordun. Seni gördüm. (Ö?retmen Jason"yn suratynda "seni kandyryyorum" anlamyna gelen syrytmayy gördü?ü için daha da sinirlenir.) Bu davrany?yndan byktyp usandym!"
Jason: "Bu arada cetvel isteyip istemedi?imi nereden biliyorsunuz? Dimi"ye sorabilirsiniz." (Öfkeli bir ?ekilde kollaryny kavu?turur. Tüm synyf onu izliyordur.)
Ö?retmen: "Çok akylly oldu?unu sanyyorsun de?il mi? Bak sana ne diyece?im. . ." Bu noktada, Jason a?yr kanly ve kyzgyn bir ?ekilde sandalyesine yaslanyrken ufak bir söylev ba?lar. Önceki aty?malardan cany sykylan ö?retmen Jason"yn suratynda tehditkar bir ifadeyle sandalyeye yaslany?yny göze batan bir terbiyesizlik olarak yorumlar. Tarty?mayy sürdürüp ö?renciye meydan okur.
Teacher: "Sen ne yapty?yny sanyyorsun, ha?"
YZLENECEK STRATEJYLER
• Birincil davrany?y ikincil davrany?tan ayyrt edin.
Jason"yn ö?retmenleri onu sorunlu bir çocuk olarak anlatyrken dü?ündükleri ikincil davrany?larynyn toplamy (ondan daha öncelikli olan birincil davrany?lardan a?yrly?y duygusal olarak daha fazla oldu?undan). Ö?retmenin sorusuna verilen "Evet" yanyty bile hem kula?y hem gözü rahatsyz edebilir. Konu?ma tonlaryny, biçimlerini ya da sözcüklerini suçlamak istersek ö?rencilerin ikincil davrany?laryna fazla tepki göstermemiz ya da onlara odaklanmamyz kaçynylmazdyr. En azyndan ?imdilik birincil davrany?lara odaklanyn.
• Gereksiz tarty?malardan kaçynyn.
Kavgacy bir ö?renciyi do?rudan kontrol edemesek de kavgalarla nasyl ba?edebilece?imizi kontrol edebiliriz. Tepki gösteren ya da savunmaya geçen düzeltmeler, özellikle beden dili biraz saldyrgansa, tarty?mayy uzatyr ve dikkatimizi özgün konudan uzakla?tyryr. Ö?enciler tarty?malaryny hiçbir zaman uysal olmayan ya?ytlarynyn önünde sürdürebilirler. Kendinize güvenli ama nazik olun, ö?renciyi asyl konuya yeniden yönlendirin ve tarty?arak, kavga ederek ya da dü?manca taktiklerle ikincil davrany?lara esir olmayyn.
• Dersten sonra kar?ylykly görü?meler planlayyn.
Tarty?an birinin ikincil davrany?laryny o an için görmemezlikten gelme sizin avantajynyza olsa da bu konuda bir ?ey yapmamanyz gerekti?i anlamyna gelmez (özellikle ö?renci bu tür davrany?lary aly?kanlyk haline getirmi?se). Dersten sonra kar?ylykly görü?me planlayyp ö?renciye ikincil davrany?ynyn nasyl gözüktü?ünü ya da anla?yldy?yny ve kar?ylykly haklarymyzy nasyl etkiledi?ini anlatabilir (hatta gösterebilirsiniz). Dersten sonra kar?ylykly görü?meler hakkynda daha fazla bilgi için Somurtkanlar bölümüne bakyn.
UYGULAMALI STRATEJYLER
Ba?ka bir son synyfta Bradley"nin ödevine ba?lamady?yny farkettim. Yanyna gidip syradan bir tarzda sordum: "Bradley, henüz ba?lamamy?syn sanyrym. Bir sorun mu var?" Davrany?larym cana yakyndy. "Evet, ?ey, kalemim yok, nereden bulabilirim?" yanytyna "Sorun de?il, benimkini ödünç alabilirsin" diye kar?ylyk verdim (ne zaman son synyf ö?rencileriyle ders yapsam yanyma kur?un, tükenmez kalemler, cetveller ve silgiler alyrym - sorunlary önleyici bir idare tarzy). Kendi kendine bir ?eyler myryldanyp sesini azaltyp önüne bakarak "Evet, ?ey cetvelim yok" dedi. Ö?retmen masasyndaki malzeme kutusunu göstererek "benimkilerden birini ödünç alabilirsin" yanytyny verdim. "?ey, benim ka?ydym da yok" derken sesi oldukça sinirli bir tona bürünmü?tü. Zavally çocuk! Oyununu bozuyordum. Alaycy olmaya çok müsaittim ama "Masamda ka?yt da var" yanytyny verdim. "Daha sonra gelip nasyl gitti?ine bakarym" diye de ekledim. Bu son yardymsever açyklamadan sonra eminim içinden küfretmi?tir. Ben uzakla?yrken ihtiyacy olan ?eyleri almak üzere ö?retmen masasyna do?ru gitti?ini gördüm. Daha sonra ders syrasynda homurtulary konusunda kendisini kontrol edebildi?i için onu takdir ettim. Terbiyeli olmak zor i?tir.
5. SOMURTKANLAR
Veronica çok sevilen, parlak bir be?inci synyf ö?rencisi. Ödevlerini yapmasy konusunda bir sorunu olmasa da ö?retmeni onun davrany? sorunlary oldu?undan yakynyyor. O synyfla yapty?ym ilk dersimde Veronica"nyn ders syrasynda sürekli gezindi?ini ve di?er ö?rencilerle sohbet etti?ini farkettim. Bilinçli olarak bir süre bunu görmezden geldim ama sonralary onu kendi masasyna dönmesi konusunda uyardym. Gözleri tavana bakarak, yslyk gibi bir sesle "Sadece Michelle"den silgi alyyordum" dedi. Bu syrada çykardy?y "cyk cyk" sesleri ve ba?ka yöne çevirdi?i gözleriyle somurtkan kar?yly?y tamamlanyr (en syk görülen ikincil davrany?). Hemen hemen onu her düzelti?imde, basit anymsatmalar bile olsa, bu durum tekrar ederdi. Synyfta bu tür davrany?laryn ço?unu yönlendirip gerginli?i azaltmaya çaly?tym ama en sonunda ba?ka bir ?eyler yapylmasy gerekti?ine karar verdim.
YZLENECEK STRATEJYLER
• Gerekiyorsa okuldan sonra bir sohbet ayarlayyn.
Bu tür kysa konu?malar (etik açydan kapy açyk olarak) ö?rencilerin davrany?lary açysyndan ders syrasynda neler oldu?unu aydynlatmanyzy sa?lamak için çok uygundur. Ö?rencilere, aly?kanlyk haline gelmi? ikincil davrany?larynyn synyf haklary ve sorumluluklaryna göre kabul edilemez oldu?unu anlatmamyz çok önemlidir. Bu tör sohbetlerin yylyn ba?larynda yapylmaya ba?lamasy ikna edici olmasy bakymyndan oldukça etkili olur (yylanyn ba?ynyn küçükken ezilmesi yakla?ymy). Böylece ö?renciler ö?retmenin her zaman belirli davrany?lary dersten sonra takip edece?i mesajyny almy? olurlar.
• Davetinizin zamanlamasyny iyi yapyn.
Ö?retmenler ö?rencileriyle dersten sonra konu?mak isterlerse teneffüs zili çalmadan hemen önce kalmalaryny istemek daha iyi olabilir. Böylece, "Niçin?", "Neden Ben?" ya da "Ne Yaptym?" gibi gereksiz tarty?malary önlemi? olursunuz.
• Olumlu mesajlar vermeye çaly?yn.
Ykazlarymyzyn, düzeltmelerimizin ve gerilmi? ili?kilerin onarymynyn süren bir ili?kili sayesinde mümkün olabilece?ini unutmayalym. Olumlu bir ses tonuyla ve arkada?ça konu?un, parma?ynyzy sallamak gibi tehdit edici beden dilinden kaçynyn. Söylev çekmektense kar?ylykly konu?mak daha iyidir.
• Sorunlu davrany?y yansytmayy önerin.
Birçok ö?renci ikincil davrany?ynyn nasyl gözüktü?ünün farkynda de?ildir. Onlar olaylary bizim gözlerimizle göremezler. Ö?retmenler ço?u zaman bu tür davrany?lary kaba ve otoritelerini sarsycy bir davrany? olarak görürler. Bizim de?er yargylarymyza göre kaba olan ?ey aslynda zayyf sosyal beceriler, kötü aly?kanlyklar, ö?rencinin dikkat çekme iste?i ya da synyf ortamynda gücünü gösterme arayy?yndan ibarettir.
Davrany?larynda neler gördü?ümüzü yansytyp duygularymyzy açyklayabilirsek ve saygy ya da adil muamele görmeleri için onlary synyf kurallaryna uymaya davet edersek en azyndan kabalyktan ne anlady?ymyzy ve böyle davrany?laryn ili?kileri nasyl zedeledi?ini açyklamy? oluruz.
UYGULAMALI STRATEJYLER
Teneffüs zilinden hemen önce Veronica"ya dersten sonra birkaç dakika kalmasyni söyledim. Yncinmi? bir tonda "Niçin?" diye sordu. Bunu duymazdan gelip synyfy dy?ary çykardym. Synyf dy?ary çykarken Veronica ellerini kavu?turup duvara yaslandy. Veronica"ya biraz önce derste bir sorun olup olmady?yny sordum.
Veronica: (gözleri yere bakarak bastyrmaya çaly?ty?y bir somurtkanlykla) "Hayyr."
Ö?retmen: "Dersten sonra kalmany istedi?im için belki de kyzgynsyn ya da moralin bozuk, öyle mi?"
Veronica: "Evet. Kötü ne yaptym?"
Ö?retmen: "Masany dönmeni söyledi?im zamany hatyrlyyor musun? Ne yapty?yny ve ne söyledi?ini anymsyyor musun?" Bu noktada Veronica önemsiz bir baky? fyrlatty.
Ö?retmen: "Ne dedi?ini sana göstermemi ister misin?"
Veronica: "Efendim?"
Ö?retmen: "Dur sana göstereyim."
Bu noktada onun sabahki duru?unu, el kol hareketlerini ve ses tonunu ba?yny sallayy?yyla ve kaba baky?yyla yansytmaya çaly?tym. Kysa bir gösterimden sonra gülümseyerek solümü tamamladym. Veronica gönülsüzce gülümseyerek savunmaya geçti: "Bunu her zaman yapmyyorum". "Evet her zaman de?il" diyerek sürdürdüm "ama bu davrany?lary çok syk yapyyorsun. Ben sana bu ?ekilde davranmyyorum Veronica. Bu ?ekilde konu?tu?unda ses tonundan ve söyleyi? ?eklinden dolayy saygyzlyk haline geliyor".
Veronica: "?ey, bunu yapmak istememi?tim."
Ö?retmen: "Olabilir, sen bunu kasdetmemi? olabilirsin ama senin ne söyledi?in ve nasyl anla?yldy?y bu."
Bu durumda ö?rencilerden bazylary geli?igüzel bir özür ifade ederler. "Gerçekten üzgün hissetmiyorsun, de?il mi?" türünde bir yanyt vermekten kaçynyn. Saygy konusundaki okul kurallaryny anymsatyp özrü kabul edin.
ALINTIDIR (Rehberlik portaly)
katkysy olur umarym..
saygylar
Düzenleyen emelgenc61 - 16-Temmuz-2008 Saat 16:53