Konu: Ritmik ileri ve geri sayma etkinliği Gönderim Zamanı: 26-Kasim-2006 Saat 19:02
Değerli arkadaşlar ritmik ileri ve geri saymada problem yaşıyorsanız bu etkinliği kullanabilirsiniz. Öncelikle öğrencilerden sayma etkinliğinde kullanmak için 10 tane kuru fasulye istenir. Fasulyeler geldikten sonra öğrencilere çocuklar bu gün sizinle fasulye yemeği yapacağız denir. Ama bizim fasulye yemeği yapabilmemiz için 10 tane fasulyeye ihtiyacımız var denir. Öğrencilere "çocuklar sayalım bakalım sizin 10 tane fasulyeniz var mı ?" diye sorulur. Öğrencilerle fasulyeler teker terke sayılır ve sayıldıkça rakam tahtaya yazılır. Sayım bittikten sonra bir kaç öğrenci tek tek kaldırılır ve teker teker fasulyeleri saydırılır. Fasulyelerin sayımı bittikten sonra "çocuklar 10 tane fasulyemiz olduğuna göre fasulye yemeğimizi yapmaya hazırız" denir. Ve biraz komik ve ilginç bir şekilde dramayıda kullanarak sanki bir tencere, soğan ve salça varmış gibi önce tencerenin altı yakılır soğanlar öğrencilerle soyulur, tencereye koyulup yağ ile karştırılır, Sonra salça koyuyoruz dendikten sonra başlanır fasulyeleri teker teker sayarak tencere atmaya hem sayılır hem tahtaya yazılır hemde tencereye atılır. En son fasulyeler bitince "çocuklar biz yemeğimizi kaç fasulyeden yapıyorduk diye sorulur." Çocuklarla biraz ritmik ileri sayılır. Sonra "çocuklar yemeğimiz pişti. çok acıktım çok denir ve çocuklarada sizde acıktınız mı diye sorulur" Sonra hadi bakalım teker teker fasulyelerimizi yiyelim denir. Ve teker terke fasulyeler yenir ve her yenilen fasulye tahtadan silinir.(öğrencilerde eksilen fasulyeyi fasulyeler arasından çıkarır) 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1 0 hiç fasulye kalmayıncca çocuklar sıfır ne anlama geliyomuş diye sorulur ve sıfırın yokluk belirttiği anlatılmaya çalışılır. Bu etkinlik bittikten sonra ileri saymada fasulyelere yenisinin eklendiğinde artma olduğu yenilen her fasulyenin çıktığı ve çıkarmada ise azalmanın olduğu vurgulanır. Böylece bu ders sayesinde öğrencileriniz ileri , geri saymış, artma ve azalmayı hissetmiş, sıfırın değerini tekrar etmiş olur. Saygılarımla...
Bende şöyle yaptım okul bahcesinde mendil kapmaca oyunu oynatmak için iki gurup oluşturdum her birinde 10 öğrenci koydum ismlerinide 1 ,2,3....10 olarak değiştirdim yani senin adın 1, senin adın 2 diye önce mendil kapma yarışını 1 den başlayarak 10 kadar yarıştırdım daha sonra 10 dan geriye doğru sayarak yarıştılar ve o dersin sonunda hemen hemen hepsi saydı. tavsiye ederim
Bende , bahçede "Ali Kutuda"oyununu oynatırken çökme durumunda ellerine 1 taş almalarını söyledim.Ali kutudan çıktı komutuyla ayağa kalktılar ve ellerindeki taş sayısını sordum.Tekrar Ali kutuda komutuyla çöktüler bu sefer 1 taş daha almalarını istedim.Ali kutudan çıktı komutuyla kaç taşınız oldu şeklinde oyun devam etti.Sonunda elde ettiğimiz taşları sınıfa götürdük.Sınıfta taşları sağ tarflarına koymalarını söyledim.1 er eksilterek sol taraflarına geçirdik.Sağda ve solda kalan taşları sordukça ileri ve geri ritmik saymış olduk.Bu arada sağ ve sol kavramlarıda gelişmiş oluyor.
Degerli arkadaslar ritmik ileri ve geri saymada problem yasiyorsaniz bu etkinligi kullanabilirsiniz. Öncelikle ögrencilerden sayma etkinliginde kullanmak için 10 tane kuru fasulye istenir. Fasulyeler geldikten sonra ögrencilere çocuklar bu gün sizinle fasulye yemegi yapacagiz denir. Ama bizim fasulye yemegi yapabilmemiz için 10 tane fasulyeye ihtiyacimiz var denir. Ögrencilere "çocuklar sayalim bakalim sizin 10 tane fasulyeniz var mi ?" diye sorulur. Ögrencilerle fasulyeler teker terke sayilir ve sayildikça rakam tahtaya yazilir. Sayim bittikten sonra bir kaç ögrenci tek tek kaldirilir ve teker teker fasulyeleri saydirilir. Fasulyelerin sayimi bittikten sonra "çocuklar 10 tane fasulyemiz olduguna göre fasulye yemegimizi yapmaya haziriz" denir. Ve biraz komik ve ilginç bir sekilde dramayida kullanarak sanki bir tencere, sogan ve salça varmis gibi önce tencerenin alti yakilir soganlar ögrencilerle soyulur, tencereye koyulup yag ile karstirilir, Sonra salça koyuyoruz dendikten sonra baslanir fasulyeleri teker teker sayarak tencere atmaya hem sayilir hem tahtaya yazilir hemde tencereye atilir. En son fasulyeler bitince "çocuklar biz yemegimizi kaç fasulyeden yapiyorduk diye sorulur." Çocuklarla biraz ritmik ileri sayilir. Sonra "çocuklar yemegimiz pisti. çok aciktim çok denir ve çocuklarada sizde aciktiniz mi diye sorulur" Sonra hadi bakalim teker teker fasulyelerimizi yiyelim denir. Ve teker terke fasulyeler yenir ve her yenilen fasulye tahtadan silinir.(ögrencilerde eksilen fasulyeyi fasulyeler arasindan çikarir) 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1 0 hiç fasulye kalmayincca çocuklar sifir ne anlama geliyomus diye sorulur ve sifirin yokluk belirttigi anlatilmaya çalisilir. Bu etkinlik bittikten sonra ileri saymada fasulyelere yenisinin eklendiginde artma oldugu yenilen her fasulyenin çiktigi ve çikarmada ise azalmanin oldugu vurgulanir. Böylece bu ders sayesinde ögrencileriniz ileri , geri saymis, artma ve azalmayi hissetmis, sifirin degerini tekrar etmis olur. Saygilarimla...
te?ekkürler hocam..ben de buna benzer bir oyun yaptym yaptym.benim merka etti?im bi konu var kitaptada ritmik ileri ve geri sayymlary yapmamyz isteniyor fakat sayylary tek tek mi göstermek zorundayyz..bu çaly?ma sonunda..daha do?rusu ö?retmen arkada?larymydan birisi sayylary tek tek göstermelisin dedi..yani önce 1' i ,2'yi.....hepsini birden vermek kafalaryny kary?tyrabilir dedi.bende müfredata göre uyguluyorum dedim fakata aklyam da takyldy hani..bu konuda ki dü?ünceleriniz nedir hocam,nasyl bir yöntem uygulamalyyym?
?imdi hep birlikte 10'a kadar sayyyorlar..ikinci a?ama nedir?
Selamlar. Ben de Her gün synyftan çykmadan önce a?açtan elma topluyoruz. Katylmayanyn veya uzanmayanyn kafasyna elma dü?üyor. 1'er , 2'?er , 5'er ve 10'ar. Sonra tahtaya on ö?renci çykaryyorum. 'Dalda 10 ku? vardy. bir tanesi uçtu kaç kaldy?'' diye devam ediyoruz. Çok e?leniyorlar ve farkyna varmadan ö?raniyorlar. ?imdi ki ku?lar iki?er ik?er uçuyor, artyk.
sizlerden çok güzel etkinlikler öğrendim. ben de kendi dersimde ileri ve geri ritmik saymada uyguladığım bir etkinliği sizinle paylaşmak istedim. sınıfta bütün öğrenciler en önde öğretmen olmak üzere arka arkaya sıralanır. en önde öğretmen tren düdüğü sesi çıkarark hareket etmeye başlar. ileriye doğru adım atıldıkça ileriye doğru ritmik sayılır. daha sonra tren geriye doğru hareket etmeye başlar ve hep birlikte geriye adım atılarak geriye doğru ritmik sayılır. bu uygulama şöylede yapılabilir. öğretmen( yani tren) istasyondan yolcu almaya başlar. aldığı her yolcu öğrenciler tarafından sayılır daha sonra istasyonlarda durarak yolcu bırakır. geriye kalan yolcular saydırılır. öğrenciler böylece hem ileriye ve geriye doğru ritmik saymış olur hem de taşıtlar konusu ile ilgili bilgilere sahip olmuş olur.
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma Kapalı Forumda Cevapları Silme Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme Kapalı Forumda Anket Açma Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma