2 Mart 2008 PAZARResmî GazeteSayy : 26804
YÖNETMELYK
Milli E?itim Bakanly?yndan:
MYLLÎ E?YTYM BAKANLI?I YLKÖ?RETYM VE ORTAÖ?RETYM KURUMLARI
SOSYAL ETKYNLYKLER YÖNETMELY?YNDE DE?Y?YKLYK YAPILMASINA
DAYR YÖNETMELYK
MADDE 1 – 13/1/2005 tarihli ve 25699 sayyly Resmî Gazete’de yayymlanan Millî E?itim Bakanly?y Ylkö?retim ve Ortaö?retim Kurumlary Sosyal Etkinlikler Yönetmeli?inin 1 inci maddesi a?a?ydaki ?ekilde de?i?tirilmi?tir.
"MADDE 1 – Bu Yönetmeli?in amacy; resmî, özel ilkö?retim ve ortaö?retim okul, kurumlarynda ders programlarynyn yanynda ö?rencide güven ve sorumluluk duygusu geli?tirmeye, yeni ilgi alanlary olu?turmaya ve beceriler kazandyrmaya yönelik bilimsel, sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif alanlarda ö?renci kulübü ile toplum hizmeti çaly?malarynyn usul ve esaslary düzenlemektir."
MADDE 2 – Ayny Yönetmeli?in 2 nci maddesi a?a?ydaki ?ekilde de?i?tirilmi?tir.
"MADDE 2 – Bu Yönetmelik; resmî, özel ilkö?retim ve ortaö?retim okul, kurumlarynda; bilimsel, sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif alanlarda yapylacak etkinlikler ile törenler ve di?er çaly?malaryn düzenlenip yürütülmesiyle ilgili esaslary kapsar."
MADDE 3 – Ayny Yönetmeli?in 3 üncü maddesi a?a?ydaki ?ekilde de?i?tirilmi?tir.
"MADDE 3 – Bu Yönetmelik, 14/6/1973 tarihli ve 1739 sayyly Millî E?itim Temel Kanununun 62 nci maddesi, 30/4/1992 tarihli ve 3797 sayyly Millî E?itim Bakanly?ynyn Te?kilât ve Görevleri Hakkynda Kanunun 2 nci maddesi, 5/6/1961 tarihli ve 222 sayyly Ylkö?retim ve E?itim Kanununun 11 inci maddesi, 5/6/1986 tarihli ve 3308 sayyly Meslekî E?itim Kanununun 11 inci maddesi ile 8/2/2007 tarihli ve 5580 sayyly Özel Ö?retim Kurumlary Kanununun 11 inci maddesine dayanylarak hazyrlanmy?tyr."
MADDE 4 – Ayny Yönetmeli?in 4 üncü maddesinin birinci fykrasynyn (c), (e) ve (y) bentleri a?a?ydaki ?ekilde de?i?tirilmi?tir.
"c) Kurum: Resmî, özel ilkö?retim ve ortaö?retim kurumlary ile yaygyn e?itim kurumlaryny,"
"e) Sosyal Etkinlik: Ö?renci kulübü ve toplum hizmeti çaly?malary ile her türlü gezi, yary?ma, yayyn, gösteri, tiyatro, spor, münazara ve benzeri di?er etkinlikleri,"
"y) Gönüllü Veli: Ö?renci kulübü veya toplum hizmeti çaly?malaryna katky sa?layan veli/velileri,"
MADDE 5 – Ayny Yönetmeli?in 7 nci maddesinin birinci fykrasynyn (c) ve (g) bentleri a?a?ydaki ?ekilde de?i?tirilmi? ve fykraya a?a?ydaki (i), (j) ve (k) bentleri eklenmi?tir.
"c) Ö?renci kulübü ve toplum hizmeti ile ilgili projeler, çevrede bulunan ki?i, resmî/özel kurum/kurulu?lar ile di?er sivil toplum kurulu?laryna önerilerek her türlü katkylary istenebilir."
"g) Ö?rencilerin sosyal etkinlikler kapsamynda yapacaklary çaly?malary sonuçlandyryp sonuçlandyrmadyklary, karnelerin Sosyal Etkinlik bölümüne "TAMAMLADI", "TAMAMLAMADI" ?eklinde yazylarak gösterilir."
"i) Ö?renci kulübü ve toplum hizmeti ile ilgili örnek etkinlik çaly?malary; okul yönetiminin sorumlulu?unda okul pano, gazete, dergilerinde; gerekti?inde ilgili birimlerin web sitelerinde yayymlanabilir. Ayryca okul müdürlü?ü ve il/ilçe millî e?itim müdürlü?ünün uygun buldu?u yerlerde bu çaly?malar sergilenebilir."
"j) Sosyal etkinlik çaly?malarynda üstün gayret gösteren ö?renciler; okul yönetimi, il/ilçe millî e?itim müdürlü?ü, resmî, özel kurum ve kurulu?lar ile di?er sivil toplum kurulu?larynca ödüllendirilebilir. Ayryca bilim, edebiyat, resim, müzik, drama, halk oyunlary, spor, özel bilgi, beceri ve yetenek isteyen di?er alanlarda ba?ary gösterenlere Ba?ary Sertifikasy (EK-14) verilir."
"k) Yönetici ve dany?man ö?retmenler, il/ilçe millî e?itim müdürlüklerince veya Bakanlykça sosyal etkinliklerin mevzuat ve uygulamalary ile ilgili olarak kurs ve seminerlerle yeti?tirilirler."
MADDE 6 – Ayny Yönetmeli?in 9 uncu maddesinin üçüncü fykrasy a?a?ydaki ?ekilde de?i?tirilmi?tir.
"Veli olmady?y hâlde bu çaly?malara gönüllü olarak katylmak isteyenlerin de Gönüllü Veli Ba?vuru Formunu doldurarak okul yönetimine ba?vurusu istenir. Sosyal Etkinlikler Kurulunca uygun görülmesi hâlinde bunlaryn gönüllü veli olarak çaly?malary sa?lanyr. Bu çaly?malarda yararly olmady?y tespit edilenlerin görevine son verilir."
MADDE 7 – Ayny Yönetmeli?in 10 uncu maddesinin birinci fykrasy a?a?ydaki ?ekilde de?i?tirilmi?tir.
"Ö?retim yyly ba?ladyktan ve synyf temsilcileri seçildikten sonra, synyf temsilcileri ile okul yönetici ve ö?retmenlerinin katylaca?y toplantyda; kurumun türüne, seviyesine, imkân ve ?artlaryna; çevrenin ekonomik, sosyal, kültürel ve co?rafi özellikleriyle ö?rencilerin synyf seviyesine göre, ö?renci kulüplerinden gerekli görülenlerine ya da ö?rencilerin istekleri do?rultusunda farkly kulüplerin kurulmasyna Ö?renci Kulüpleri Çizelgesi (EK-1) de yer verilir.
MADDE 8 – Ayny Yönetmeli?in 11 inci maddesinin birinci fykrasynyn (a) bendi a?a?ydaki ?ekilde de?i?tirilmi?tir.
"a) Ö?renci kulübüyle ilgili i?lerin planlanmasy ve yürütülmesi, dany?man ö?retmenin gözetiminde ders saatleri dy?ynda ö?rencilerce gerçekle?tirilir."
MADDE 9 – Ayny Yönetmeli?in 12 inci maddesinin birinci fykrasy a?a?ydaki ?ekilde de?i?tirilmi?tir.
"Ö?rencilerin; kendilerine, ailelerine, çevrelerine ve topluma duyarly, gönüllü çaly?ma bilincine sahip sorun çözen ve çözüm üreten, resmî, özel kurum ve kurulu?lar ile sivil toplum kurulu?laryyla i? birli?i içinde çaly?ma becerilerini geli?tirmi? bireyler olarak yeti?meleri için toplum hizmeti çaly?malaryna yer verilir."
MADDE 10 – Ayny Yönetmeli?in 13 üncü maddesinin birinci fykrasynyn (c), (d) ve (e) bentleri a?a?ydaki ?ekilde de?i?tirilmi?tir.
"c) Ö?renciler, ilkö?retimin 1, 2 ve 3 üncü synyflarynda yylda 5 saat; 4, 5, 6, 7 ve 8 inci synyflarynda 10 saat; ortaö?retim kurumlarynyn hazyrlyk synyflary dâhil tüm synyflarynda 15 saatten az olmamak üzere ders yyly ba?ynda yapylan ö?retmenler kurulunca belirlenen toplum hizmeti çaly?malaryna katylyrlar."
"d) Ö?rencilerden seçtikleri toplum hizmeti çaly?malaryna katylabilmeleri için Veli Yzin Belgesi (EK-11) alynyr."
"e) Ö?renci kulübü kapsamynda yapylacak toplum hizmeti çaly?malarynda halk e?itim merkezleri, di?er resmî, özel kurum ve kurulu?lar ile sosyal etkinlikler kurulunca uygun bulunan sivil toplum kurulu?lary arasynda i? birli?i yapylarak bunlaryn imkânlaryndan yararlanylyr."
MADDE 11 – Ayny Yönetmeli?in 19 uncu maddesinin birinci fykrasynyn (c) ve (d) bentleri a?a?ydaki ?ekilde de?i?tirilmi?tir.
"c) Toplum hizmeti çaly?malaryny düzenli olarak kaydeder ve dany?man ö?retmene her ayyn sonunda imzalatyr."
"d) Proje çaly?malarynda yapacaklary de?i?iklikleri, öncelikle dany?man ö?retmen olmak üzere synyf ö?retmeni ile synyf/?ube rehber ö?retmenine bildirir."
MADDE 12 – Ayny Yönetmeli?in 21 inci maddesi a?a?ydaki ?ekilde de?i?tirilmi?tir.
"MADDE 21 – Ö?rencilerin seviyelerine göre bilgi, görgü ve yeteneklerini geli?tirmek; yaparak ya?ayarak ö?renmelerine imkân vermek ve derslerin uygulama ortamynda yapylmasyny sa?lamak; onlara çevrelerini, toplumun sosyal, kültürel ve ekonomik de?erlerini tanytmak, bilimsel ve teknolojik geli?meleri yakyndan izletmek amacyyla yakyn çevre ve yurt içi geziler ile di?er ülke ve toplumlary tanytmak üzere yurt dy?y geziler düzenlenebilir.
Ö?retim programynyn gerektirdi?i ve ö?retmen tarafyndan okul dy?ynda yapylmasy uygun görülen ara?tyrma, inceleme, izleme, tanyma ve uygulama amacyyla yapylan okul dy?y etkinlik ve ziyaretler ilgili ders kapsamynda; di?er geziler sosyal etkinlikler kapsamynda yapylyr.
Ancak, ilkö?retim 1-3 üncü synyf ö?rencileri; ta?yma mesafesine bakylmaksyzyn il synyrlary içindeki gezilerle günübirlik yapylacak il dy?y gezilere katylabilirler.
Gezilerde a?a?ydaki hususlara uyulur;
a) Gezi yapylacak yerler belirlenirken, yakyn çevre gezilerine öncelik verilir. Gezilerin, amacyna uygun olarak gündüz yapylmasyna özen gösterilir.
b) Synyf/?ube rehber ö?retmenleri, ders ö?retmenleri veya dany?man ö?retmenlerce, herhangi bir ders veya sosyal etkinlik kapsamynda yapylacak etkinliklerle ilgili Gezi Planlary (EK-13), en az 7 gün önce okul müdürlü?üne verilir. Gezi plany ile birlikte geziye katylacak yönetici, ö?retmen, ö?renci ve varsa velilerin isimleri, adresleri, ula?ylabilecek yakynlarynyn telefon numaralarynyn yer aldy?y bir liste hazyrlanarak bir nüshasy okul yönetimine verilir.
c) Ö?retim programlary gere?i yapylacak geziler için ders yyly ba?ynda; yyllyk planda yer almayyp derslerin i?leni?i syrasynda fyrsat e?itiminden yararlanmak amacyyla yapylacak geziler için gezi öncesinde; sosyal etkinlikler kapsamynda yapylacak bilimsel, kültürel, turizm, spor ve ziyaret amaçly geziler için, onay alynmadan önce velilerden ö?rencilere ait yazyly izin belgesi alynyr.
ç) Gezilerde, 40 ö?renciye kadar bir yönetici ve en fazla iki sorumlu ö?retmen görevlendirilir. Ymkânlar ölçüsünde sosyal etkinlikler kurulunca uygun bulunan velilerin de geziye katylymy sa?lanyr. Ekonomik durumlary yetersiz ö?rencilerin gezi giderleri, okul-aile birliklerince kar?ylanabilir.
d) Ö?retim programlary kapsamynda yapylacak gezilerin o ders saati içinde yapylmasyna özen gösterilir. Ancak gezinin bu süreyi a?abilece?i durumlarda okul yönetiminin bilgisi dahilinde ders ö?retmenlerince gerekli önlemler alynyr.
e) Sosyal etkinlikler kapsamynda yapylacak geziler, dersleri aksatmayacak ?ekilde hafta sonu tatilleri veya bayram tatili günlerinde düzenlenir. Ancak gezi düzenlenen yerin uzakly?y sebebiyle daha uzun zaman gerektiren gezilerden dolayy yapylamayan dersler telafi edilir.
f) Okul müdürü, gezilerle ilgili belgeleri inceler ve yetkisinde olanlary onaylar. Yetkisi dy?yndaki gezilerle ilgili yazyyy da en kysa sürede onay alynmak üzere il/ilçe millî e?itim müdürlü?üne gönderir.
g) Büyük?ehir belediye synyrlary dâhil olmak üzere, il/ilçe belediye synyrlary içinde yapylan ders programlary kapsamyndaki yyllyk ders planynda yer alan bilimsel inceleme, ara?tyrma, gözlem ve uygulama gezileriyle ilgili onay okul müdürünce verilir.
?) Okulun bulundu?u il/ilçe synyrlary içinde sosyal etkinlik kapsamynda yapylacak gezilerle ilgili onay, okul müdürlü?ünün önerisi üzerine il/ilçe millî e?itim müdürünce; il synyrlary dy?yna yapylacak gezilerle ilgili onay ise il/ilçe millî e?itim müdürlü?ünün önerisi üzerine mülkî amirce verilir.
h) Yurt dy?ynda yapylacak bilim, sanat, tiyatro, spor, müzik, halk oyunlary, beceri yary?ma, sosyal etkinlik ve bunlaryn hazyrlyk çaly?malary ile gezilere katylacak resmî/özel örgün ve yaygyn e?itim kurumlarynyn yönetici, ö?retmen ve ö?rencilerinin görevli-izinli sayylmalaryna ili?kin onay, il millî e?itim müdürlerinin önerisi üzerine valiliklerce verilir.
y) Yl içi ve il dy?y gezilerde ö?rencilerin kaza sigorta i?lemleri, geziye gidilecek araçlaryn seçilmesi ve di?er konularda, Okul Gezileri Çerçeve Sözle?mesinde (EK-12) belirtilen hükümlere uyulur.
i) Ö?retim programy ve sosyal etkinlik kapsamynda yapylacak gezilerde gerekti?inde kamu araçlaryndan yararlanylabilir.
j) Gezi ile ilgili sözle?me ?artlarynyn yerine getirilip getirilmedi?i, geziye katylanlaryn hazyr olup olmadyklary ve benzeri hususlaryn yer aldy?y ba?langyç tutana?y ile gezinin bitiminde gezinin amacyna uygun olarak gerçekle?tirilip gerçekle?tirilemedi?ine ili?kin tutanak düzenlenir."
MADDE 13 – Ayny Yönetmeli?in 22 nci maddesinin ikinci fykrasynyn (e) ve (f) bentleri a?a?ydaki ?ekilde de?i?tirilmi?tir.
"e) Bakanlyk dy?yndaki resmî/özel kurum ve kurulu?larca düzenlenecek il/ilçe düzeyindeki yary?malara katylym mülki amirin; yurt genelindeki yary?malar ise Bakanly?yn izni ile gerçekle?tirilir. Yary?malarla ilgili komisyonlaryn olu?turulmasyna ili?kin hususlar izin onayynda yer alyr."
"f) Okul ve synyf içi yary?malaryn de?erlendirilmesi, yary?malar için olu?turulan komisyonca; okullar arasy yary?malaryn de?erlendirilmesi ise ilgili alan ö?retmenlerinden, alan ö?retmeni bulunmamasy durumunda okul yönetimince uygun görülen di?er ö?retmenlerden olu?turulan komisyonca yapylyr. Okul içi yary?malarda, yary?maya katylan synyflardan temsilci birer ö?renci de bulundurulur."
MADDE 14 – Ayny Yönetmeli?in 26 ncy maddesinin ikinci fykrasynyn (d) bendi a?a?ydaki ?ekilde de?i?tirilmi?tir.
"d) Oyunlaryn, ö?rencilerin ya? ve synyf seviyelerine uygun olarak seçilmesine özen gösterilir."
MADDE 15 – Ayny Yönetmeli?in 28 inci maddesinin birinci fykrasyna a?a?ydaki (y) bendi eklenmi?tir.
"y) Törenlerle ilgili di?er hususlar, 14/8/1981 tarihli ve 8/3456 sayyly Bakanlar Kurulu Kararyyla yürürlü?e konulan Ulusal ve Resmî Bayramlarda Yapylacak Törenler Yönetmeli?i ve 3/3/1982 tarihli ve 8/4400 sayyly Bakanlar Kurulu Kararyyla yürürlü?e konulan Mahalli Kurtulu? Günleri, Atatürk Günleri ve Tarihî Günlerde Yapylacak Törenler Yönetmeli?i ile Millî E?itim Bakanly?ynca törenler ve Bayrak Törenleri için yayymlanan di?er mevzuat hükümlerince yürütülür."
MADDE 16 – Ayny Yönetmeli?in 29 uncu maddesinin ikinci fykrasynyn (c) bendi a?a?ydaki ?ekilde de?i?tirilmi?tir.
"c) Okul yöneticileri, nöbetçi ö?retmenler, müzik ve beden e?itimi ö?retmenleri ile okulda bulunan di?er ö?retmenler ve görevli ö?rencilerce hazyrlanan törenler, bu Yönetmelik ile 25/1/1985 tarihli ve 85/9034 sayyly Türk Bayra?y Tüzü?ü ve Millî E?itim Bakanly?ynca törenler ve Bayrak Törenleri için yayymlanan di?er mevzuat hükümlerine göre yürütülür."
MADDE 17 – Ayny Yönetmeli?in 34 üncü maddesi ba?ly?y ile birlikte a?a?ydaki ?ekilde de?i?tirilmi?tir.
"Di?er E?itim Kurumlarynda Sosyal Etkinlikler
MADDE 34 – Özel dersane ve sürücü kurslary dy?yndaki di?er e?itim kurumlary, kendi konumlaryny dikkate alarak yapacaklary sosyal etkinlikleri, bu Yönetmelik hükümlerine göre yürütürler."
MADDE 18 – Ayny Yönetmeli?in ekinde yer alan; Ö?renci Kulüpleri Çizelgesi (EK-1), Belirli Gün ve Haftalar Çizelgesi (EK-2), Sosyal Etkinlikler Yyllyk Çaly?ma Plany (EK-3), Sosyal Etkinlikler Ö?renci De?erlendirme Formu (EK-7) ve Sosyal Etkinlikler Dany?man Ö?retmen De?erlendirme Formu (EK-8) ekteki ?ekilde de?i?tirilmi? ve Yönetmeli?e, Okul Gezileri Çerçeve Sözle?mesi (EK-12), Gezi Plany (EK-13) ve Ba?ary Sertifikasy (EK-14) eklenmi?tir.
MADDE 19 – Bu Yönetmelik yayymy tarihinde yürürlü?e girer.
MADDE 20 – Bu Yönetmelik hükümlerini Millî E?itim Bakany yürütür.
Düzenleyen emelgenc61 - 13-Temmuz-2008 Saat 00:36