Konu: Yavuz'un Şanlı Öyküsü Gönderim Zamanı: 02-Kasim-2006 Saat 17:47
O ki Alman sularýnda doðmuþ Türk sularýnda büyümüþ döneminin en þanlý savaþ gemilerinden biri. O ki, savaþlar görüp yaralar almýþ, bakým görüp yenilenince devlet adamalarý taþýmýþ barýþ rüzgarlarý ile devletler arasýnda
Kimi zamansa hüzün ve göz yaþlarý arasýnda görev yapmýþ Atatürk'ün naaþýný taþýmýþ mesela...
O þanlý Yavuz ki adýna türküler yakýlmýþ Anadolu topraklarýnda.. 'Yavuz geliyor Yavuz da sularý yara yara!' derler hala sararmýþ anýlar da kalan fotoðraflarla...
Ýþte 65 yýllýk Yavuz'un hüzünlü öyküsü...
Asýl adý Goebendi. Alman Donanmasý için Hamburg Tersaneleri´nde yapýlýp suya indiðinde tarihler 1911'i gösteriyordu.186 metrelik gemi dönemin en büyük savaþ gemilerinden biriydi ve Alman Ýmparatorluðunun Ýngilizler ile mücadele edebilmek için yaptýrdýðý Moltke Sýnýfý diye adlandýrýlan SMS (Seines Majestäts Schiff, Majestelerinin Gemisi) savaþ gemisinden biriydi.
Öyle haþmetliydi ki Alman Donanmasýnýn göz bebeði olan bu gemi için Ýngiliz Kraliyet Donanmasý Komutaný Winston Churchill geminin ne pahasýna olursa olsun ele geçirilmesi talimatýný vermiþti. 1912 yýlýnda Alman Akdeniz Filosunun Sancak gemisi oldu ve Akdeniz'in en güçlü gemisiydi.
Birinci Dünya Savaþý baþladýðý sýrada Richard Ackermann komutasýnda, Filo Komodoru Amiral Souchon emrinde Breslau ile birlikte Avusturya'ya baðlý Pola'da bulundu. 1 Aðustos 1914 tarihinde Almanya Rusya'ya savaþ açtýðýný duyurduðunda o Ýtalya'nýn Brendizi Limaný'nda gelecek emirleri bekliyordu.
Ertesi gün Ýngiltere Hükümeti, 1911'de sipariþ edilen ve teslime hazýr olan iki savaþ gemisi Sultan Osman I ve Reþadiye gemilerine Winston Churchill'in emriyle el konduðunu açýkladý. Osmanlý Ýmparatorluðu ise o sýralarda Almanya ile gizli bir anlaþma imzaladý. Souchon, 3 Aðustos'ta Osmanlý Donanmasýna katýlmak üzere Ýstanbul'a gitme emri aldý. Ayný gün Ýngiliz gemileriyle karþýlaþtý. Ne var ki gemiler ülkeleri savaþ halinde olmadýðý için birbirine ateþ açmadý. Ne var ki iki Ýngiliz gemisi takip etmek amacýyla döndü ve Amiral Souchon, gemide ki tüm personelin yardýmcý olmasýný için verdi. Ýngiliz savaþ zýrhlýlarý geride býrakmayý baþardýlar. kaldýlar ama hafif kruvazör Dublin izlemeyi sürdürdü. Gemiler önce Messina limanýnda kömür ikmali yaptý ardýndan rotalarýný Adriyatik'e çevirdi, Bu sýrada HMS Gloucester yakýn takibini sürdürdü. 8 Aðustos'ta Breslau ve Gloucester arasýnda çatýþma yaþandý ve gemiler Ege'ye doðru ilerlemeye baþladý. 2 gün her ikisi de artýk Çanakkale Boðazý'ndaydý.16 Aðustos'ta Almanya her iki geminin Türk Hükümetine satýldýðýný açýkladý. Goeben artýk Yavuz Sultan Selimdi. Breslau ise Midilli. 29 Ekim 1914 te Rusya´nýn Sivastopol ve Odessa kentleri ile Rus gemilerinden bazýlarý Yabuz Sultan Selim adýný alan gemi tarafýndan bombaladýðý için Osmanlý Ýmparatorluðu da savaþa girmiþ oldu. 2 Kasým da da Rusya savaþ ilan etti.
Savaþ boyunca Karadeniz'de aktif görev yapan Yavuz, 10 Mayýs 1915'te 17 gemilik bir Rus filosundan kurtulmayý son anda baþardý. 8 Ocak 1916'da Imperatriza Maria gemisinin 30,5 santimlik toplarýnýn ateþi altýnda kaldý. 20 Ocak 1918'deYavuz ve Midilli, ilk kez Çanakkale'den çýkýp Selanik'e gitti. HMS Raglan ve M28 batýrýldý batýrýlmasýna ancak Midilli kaybedildi, Yavuz da yara aldý. Boðaz emniyetine sýðýnan Yavuz Çanakkale yakýnlarýnda karaya oturtuldu. 26 Ocakta yeniden suya indi ve Sivastopol'a giderek 2 Mayýsta'ki Rus Karadeniz filosu tesliminde hazýr bulundu.
Yavuz, savaþ sonrasýnda önce Osmanlý daha sonra Türk Donanmasý´nýn amiral gemisi olarak görev yaptý. 1925-30 arasýnda yaralanmalarýna baðlý olarak geniþ çaplý onarým geçirdi. Saltanatýn kaldýrýlmasý ile birlikte adý da Yavuz Selim olarak deðiþtirildi. Dönemin Bahriye Vekili Ýhsan Bey Yavuz'un onarýmý için göreve getirildi. Ne var ki Yavuz'un onarýmý için hazýrlanan havuz Yavuz'u taþýyamayarak çöktü. Ardýndan Ýhsan Bey´in Yavuz ´un onarýmý için anlaþtýðý Fransýz þirketi Penoit'e bazý ayrýcalýklar tanýyarak kendine çýkar saðladýðý ortaya çýkýnca, dokunulmazlýðýnýn kaldýrýlarak Yüce Divan´a sevk edilmesine neden olacaktý. Ýhsan Bey yargýlanýp hüküm giydi ki bu genç Cumhuriyet tarihinde Yüce Divan'ýn verdiði ilk mahkumiyet kararýydý. Soyadý Kanunu çýkarýldýðýnda Ýhsan Bey'e Atatürk tarafýndan Eryavuz soyadý verildi.
Yavuz ise tüm bu olup bitenlerin ardýndan 1930 yýlýnda donanma komutanýnýn gemisi olarak sefere çýkmaya baþladý. 19 Kasým 1938 yýlýna gelindiðinde Atatürk'ün naaþýný Dolmabahçe´den alýp Ýzmit'e kadar götürme görevi Yavuz'a verildi yabancý ve donanmaya ait diðer Türk gemileri ile...
1950´ye kadar görevini sürdüren Yavuz bu tarihten sonra Gölcük yakýnlarýndaki Kavaklý´ya çekildi. 18 Aralýk 1969´da, Süleyman Demirel Baþbakanlýðý´nda ki Adalet Partisi hükümeti döneminde Makine Kimya Endüstrisi´ne (MKE) satýldý.1972 yýlýnda Yavuz'u ziyaret eden tarihçi Peter Liddle gördüðü hüzünlü manzara için "karaya vurmuþ soluyan bir balina gibi üzüntü verici ölüme terk edilmiþliði içinde yine de ihtiþamlýydý" dedi. 7 Haziran 1973'e gelindiðinde 60 yaþýný aþmýþ Yavuz Zýrhlýsý da hikayesinin sonuna geliyordu. Önce törenle donanmaya veda etti. Silahlarý ve teknik parçalarý çýkarýlan gemini sökümü 1976 da sökümü tamamlandý. Almanya'da doðup döneminin en þanlý savaþ gemisi olarak anýlan be heybetli gemi hikayesi jilet yapýlmak için Ýtalyanlara satýlmasý ile son buldu.
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma Kapalı Forumda Cevapları Silme Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme Kapalı Forumda Anket Açma Açık Forumda Anketlerde Oy Kullanma